Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτορεπορτάζ από την πρώτη μέρα της 2ης Διεθνούς Διάσκεψης Χοσέ Μαρτί, στην Αβάνα

marti29b

Γρά­φει ο Βαγ­γέ­λης Γονα­τάς //

Αβά­να, Κούβα

Ξεκί­νη­σε χθές (25/1) στο Συνε­δρια­κό Κέντρο της Αβά­νας, η 2η Διε­θνής Διά­σκε­ψη Χοσέ Μαρ­τί, με συμ­με­το­χή πάνω από 500 αντι­προ­σώ­πων από 50 και πλέ­ον χώρες και παρου­σία του Αρμά­ντο Χαρτ Ντά­βα­λος, Προ­έ­δρου του Πολι­τι­στι­κού Οργα­νι­σμού  Χοσέ Μαρ­τί, του κομα­ντά­ντε της κου­βα­νι­κής  επα­νά­στα­σης στρα­τη­γού Χοσέ Ραμόν Φερ­νά­ντες, του πρώ­ην Προ­έ­δρου της Ουρου­γουά­ης Χοσέ Μου­χί­κα, του  Μιγκέλ Ντί­ας Κανέλ, αντι­προ­έ­δρου του Υπουρ­γι­κού και Κρα­τι­κού συμ­βου­λί­ου της Κού­βας, του  Χοσέ Ραμόν Μπα­λα­γκέρ, υπεύ­θυ­νου Διε­θνών Σχέ­σε­ων της ΚΕ του ΚΚ Κού­βας,  του  Ερνέ­στο Σαντέρ, ΓΓ της Ένω­σης Νοτιο­α­με­ρι­κά­νι­κων Κρα­τών,  μετα­ξύ πολ­λών άλλων.  Την κεντρι­κή εισή­γη­ση της πρώ­της μέρας έκα­νε ο βρα­ζι­λιά­νος συγ­γρα­φέ­ας και θεο­λό­γος Φρέι Μπέ­το και το καλ­λι­τε­χνι­κό πρό­γραμ­μα  ο κου­βα­νι­κός παι­δι­κός θία­σος “Κολ­με­νί­τα”.

Αρμάντο Χάρτ Ντάβαλος & Χοσέ Ραμόν Μπαλαγκέρ Καμπρέρα

Αρμά­ντο Χάρτ Ντά­βα­λος & Χοσέ Ραμόν Μπα­λα­γκέρ Καμπρέρα

Περισ­σό­τε­ροι από 500 συμ­με­τέ­χο­ντες από πάνω από 50 χώρες, παρα­κο­λού­θη­σαν το καλ­λι­τε­χνι­κό πρό­γραμ­μα του κου­βα­νι­κού παι­δι­κού θία­σου “Κολ­με­νί­τα” και στην συνέ­χεια τους χαι­ρε­τι­σμούς του Αρμά­ντο Χάρντ Ντά­βα­λος, που ανέ­φε­ρε μετα­ξύ άλλων: «Η σημε­ρι­νή πάλη κατά του ιμπε­ρια­λι­σμού, που προ­σπα­θεί να ξανα­κά­νει την Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή πίσω αυλή του, απαι­τεί να ξεπε­ρά­σου­με τη βαθύ­τα­τη ηθι­κή κρί­ση και κρί­ση πολι­τι­σμού άσκη­σης πολι­τι­κής. Έχου­με πλή­ρη εμπι­στο­σύ­νη στις λαϊ­κές μάζες της ηπεί­ρου. […] Η Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή έχει ήδη προ­σφέ­ρει στην υπό­θε­ση της ειρή­νης την ανα­κή­ρυ­ξή της σε ζώνη ειρή­νης, την οποία υπέ­γρα­ψαν 33 χώρες το 2014. Απο­τε­λεί παρά­δειγ­μα ενό­τη­τας παρά τις μετα­ξύ μας διαφορές».

Παιδικός θίασος Κολμενίτα

Παι­δι­κός θία­σος Κολμενίτα

Την κεντρι­κή εισή­γη­ση της πρώ­της μέρας παρου­σί­α­σε ο Φρέι Μπέ­το, που μετα­ξύ άλλων ανέ­φε­ρε: «Σε κάθε βήμα σκο­ντά­φτου­με στη διά­στα­ση ανά­με­σα στον προ­σω­πι­κό πλου­τι­σμό και τις ανά­γκες όλων. Ο καπι­τα­λι­σμός δεν λαμ­βά­νει υπό­ψη του τις ανά­γκες της συντρι­πτι­κής πλειο­νό­τη­τας. Κάνει λόγο για ηθι­κή όταν θέλει να μας που­λή­σει κάποιο εμπό­ρευ­μα», είπε στην εναρ­κτή­ρια ομι­λία του ο Μπέ­το, συγ­γρα­φέ­ας, θεο­λό­γος και μέλος του Παγκό­σμιου Συμ­βου­λί­ου Χοσέ Μαρ­τί για τη Διε­θνή Αλλη­λεγ­γύη. «Ο λαός έχει κάνει την ηθι­κή επι­λο­γή του από θέση αρχής στην Κού­βα, όπου η ανά­πτυ­ξη καθο­ρί­ζε­ται από τις ανά­γκες του πλη­θυ­σμού. Πολ­λοί υπο­τι­μούν τις βαθιές ρίζες που έχει αυτή η στά­ση, ρίζες που ξεκι­νούν πριν το 1959».

Φρέι Μπέτο και Αμπέλ Πριέτο

Φρέι Μπέ­το και Αμπέλ Πριέτο

H Διά­σκε­ψη θα συνε­χι­στεί  αύριο και τις επό­με­νες μέρες κατά επι­τρο­πές, σύμ­φω­να με το πρό­γραμ­μα. Αύριο 26/1 οι συμ­με­τέ­χο­ντες θα παρα­κο­λου­θή­σουν καλ­λι­τε­χνι­κή εκδή­λω­ση στο Εθνι­κό Θέα­τρο της Κού­βας και στις 27/1 θα πάρουν μέρος στην ετή­σια φοι­τη­τι­κή πορεία προς τιμή του Χοσέ Μαρ­τί που γίνε­ται στην Αβά­να, όπως επί­σης, και σε όλες τις επαρ­χια­κές πόλεις του νησιού.

Χοσέ Ραμόν Φερνάντες & Ερνέστο Σάμπερ

Χοσέ Ραμόν Φερ­νά­ντες & Ερνέ­στο Σάμπερ

Αβά­να,  26 Γενά­ρη 2016

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο