Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Χάος» των Πάολο και Βιττόριο Ταβιάνι στα Χανιά

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ο πολι­τι­στι­κός σύλ­λο­γος “ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ” ολο­κλη­ρώ­νο­ντας τον πρώ­το κύκλο των προ­βο­λών στο κινη­μα­το­γρα­φι­κό αφιέ­ρω­μα για τον φημι­σμέ­νο ριζο­σπα­στι­κό ιτα­λι­κό κινη­μα­το­γρά­φο με τον γενι­κό τίτλο: “Μικρά Αρι­στουρ­γή­μα­τα Μεγά­λων Ιτα­λών Σκη­νο­θε­τών”, σε συνερ­γα­σία με τη NEW STAR θα προ­βάλ­λει την Κυρια­κή, 13/12 στις 8.00 μ.μ. στη γνώ­ρι­μη και φιλό­ξε­νη αίθου­σα του Τ.Ε.Ε. Δυτι­κής Κρή­της (Νεάρ­χου 23) την αρι­στουρ­γη­μα­τι­κή ται­νία: Χάος (1984) των Πάο­λο και Βιτ­τό­ριο Ταβιά­νι.

«ΧΑΟΣ»/ΚΑΟS

  • Κωμωδία/Δράμα/ Αισθη­μα­τι­κό, Ιτα­λία, 1984, 188′
  • Σκη­νο­θε­σία: Paolo Taviani, Vittorio Taviani
  • Σενά­ριο: Paolo Taviani, Vittorio Taviani, Tonino Guerra , ελεύ­θε­ρη από­δο­ση διη­γη­μά­των του Luigi Pirandello
  • Πρω­τα­γω­νι­στούν: Margarita Lozano, Orazio Torrisi, Carlo Cartier, Biaggo Barone, Salvatore Rossi, Pasquale Spadola, Omero Antonutti και πολ­λοί άλλοι
  • Μου­σι­κή: Nicola Piovani

 

ΣΥΝΟΨΗ:
 
Είμαι λοι­πόν, γιος του Χάους. Και όχι αλλη­γο­ρι­κά, μα στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, αφού γεν­νή­θη­κα κοντά σ’ ένα πυκνό δάσος που οι κάτοι­κοι του Τζιρ­ζέ­ντι το ονο­μά­ζουν Καβού­ζου, παρα­φθο­ρά της αρχαί­ας ελλη­νι­κής λέξης Χάος.

Luigi Pirandello
 
Το 1984 οι αδελ­φοί Taviani γύρι­σαν την αρι­στουρ­γη­μα­τι­κή ται­νία Χάος (Kaos), που το σενά­ριό της βασί­στη­κε σε νου­βέ­λες του Luigi Pirandello.
Με φόντο την Σικε­λία των αρχών του 20ου αιώ­να ο νομπε­λί­στας συγ­γρα­φέ­ας βυθί­ζε­ται στο χάος της ανθρώ­πι­νης ψυχής, με τρό­πο άλλο­τε δρα­μα­τι­κό, κι άλλο­τε ανά­λα­φρο, σχε­δόν φαρ­σι­κό, που πίσω του όμως ενε­δρεύ­ει το τραγικό. 

Πέντε ιστο­ρί­ες δια­φο­ρε­τι­κές μετα­ξύ τους συν­θέ­τουν μια ποι­η­τι­κή τοι­χο­γρα­φία της Σικε­λί­ας στις αρχές του αιώ­να, θίγο­ντας θέμα­τα όπως: η μετα­νά­στευ­ση και η διά­λυ­ση της οικο­γέ­νειας, ο έρω­τας και η επιρ­ροή της φύσης στον ανθρώ­πι­νο νου, η επι­στρο­φή του δια­νο­ού­με­νου στην πατρι­κή γη και τις παι­δι­κές μνή­μες, η σύγκρου­ση των κολί­γων με τους φεου­δάρ­χες και, φυσι­κά, ο θάνατος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο