Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας…»

«Όταν απο­φα­σί­σα­με να κάμω­με την Επα­νά­στα­ση, δεν εσυλ­λο­γι­σθή­κα­με ούτε πόσοι είμε­θα ούτε πως δεν έχο­με άρμα­τα ούτε ότι οι Τούρ­κοι εβα­στού­σαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανέ­νας φρό­νι­μος μας είπε “πού πάτε εδώ να πολε­μή­σε­τε με σιτα­ρο­κά­ρα­βα βατσέ­λα”, αλλά ως μία βρο­χή έπε­σε εις όλους μας η επι­θυ­μία της ελευ­θε­ρί­ας μας…».

(Λόγια του Γέρου του Μωριά προς τη νέα γενιά. Από­σπα­σμα από τον περί­φη­μο λόγο του Θ. Κολο­κο­τρώ­νη που εκφω­νή­θη­κε στις 8 Οκτώ­βρη του 1838 στην Πνύ­κα της Αθήνας).

Ο Θεό­δω­ρος Κολο­κο­τρώ­νης πέθα­νε σε ηλι­κία 73 ετών, στις 4 Φλε­βά­ρη του 1843. Η είδη­ση του θανά­του του βύθι­σε στη θλί­ψη τους Έλλη­νες που τον απο­χαι­ρέ­τη­σαν με συγκί­νη­ση, εκφρά­ζο­ντάς του την ευγνω­μο­σύ­νη τους. Η σημα­ντι­κό­τε­ρη μορ­φή της Ελλη­νι­κής Επα­νά­στα­σης συν­δύ­α­ζε την πολε­μι­κή με την πολι­τι­κή δρά­ση σε όλη τη διάρ­κεια του Αγώ­να. Μεγά­λη ηγε­τι­κή προ­σω­πι­κό­τη­τα «πάντρευε» το στρα­τιω­τι­κό ταλέ­ντο με την προ­σω­πι­κή γεν­ναιό­τη­τα, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας με επι­τυ­χία την τακτι­κή του κλε­φτο­πό­λε­μου κατά των πολυ­πλη­θέ­στε­ρων δυνά­με­ων των Τούρκων.

Για τις δημο­κρα­τι­κές, αντι­μο­ναρ­χι­κές του ιδέ­ες φυλα­κί­στη­κε και κατα­δι­κά­στη­κε σε θάνα­το με την κατη­γο­ρία της εσχά­της προ­δο­σί­ας. Στη λαϊ­κή μνή­μη έχει μεί­νει ως ο πραγ­μα­τι­κός αρχι­στρά­τη­γος της Επα­νά­στα­σης και συνά­μα ένας αλη­θι­νός λαϊ­κός ηγέ­της, βγαλ­μέ­νος μέσα από τα σπλά­χνα του λαού.

Επι­μέ­λεια: Οικο­δό­μος

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο