Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

14/02/1950: Υπογράφεται το σινο — σοβιετικό Σύμφωνο Άμυνας και Αμοιβαίας Αλληλοβοήθειας

Επι­μέ­λεια Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //
δημο­σιο­γρά­φος — συγγραφέας

Οι λαοί του κόσμου υπο­δέ­χτη­καν με χαρά τη δημιουρ­γία της Λαϊ­κής Δημο­κρα­τί­ας της Κίνας στις 1 Οκτώ­βρη 1949. Η ΕΣΣΔ τη δεύ­τε­ρη μέρα ύστε­ρα από το σχη­μα­τι­σμό της Λ.Δ Κίνας πρώ­τη  ανα­γνώ­ρι­σε το  νέο κινέ­ζι­κο κρά­τος και απο­κα­τέ­στη­σε τις διπλω­μα­τι­κές σχέ­σεις μαζί του. Αμέ­σως μετά το ίδιο έκα­ναν και οι νεο­δη­μιουρ­γη­μέ­νες Λ.Δ της Ευρώ­πης  αλλά και άλλες χώρες του κόσμου (π.χ Αγγλία, Ισρα­ήλ, Ολλαν­δία κ.α)

Στις 16 Δεκέμ­βρη 1949 επι­σκέ­φτη­κε τη Μόσχα ο Μάο Τσε-Τουγκ που απο­τέ­λε­σε ξεχω­ρι­στό γεγο­νός στην ιστο­ρία των διπλω­μα­τι­κών σχέ­σε­ων των δύο κρατών. 

Η σύσφι­ξη των σχέ­σε­ων κορυ­φώ­θη­κε στις 14 Φλε­βά­ρη 1950 στη Μόσχα με τη συμ­με­το­χή του προ­έ­δρου της Λ.Δ Κίνας Μάο και του Ι.Β. Στά­λιν, με τη συμ­με­το­χή των υπουρ­γών εξω­τε­ρι­κών   Α.Ι. Βυσίν­σκι  και Τσου Εν Λαι και την υπο­γρα­φή της «Συν­θή­κης φιλί­ας, συμ­μα­χί­ας και αμοι­βαί­ας βοή­θειας μετα­ξύ της ΕΣΣΔ και της Λ.Δ Κίνας». Ταυ­τό­χρο­να υπο­γρά­φτη­κε η «Συμ­φω­νία σχε­τι­κά με τον Κινέ­ζι­κο σιδη­ρό­δρο­μο του Τσαντσούν,το Πορτ-Αρθρουρ και το Ντα­λιάν» και η «συμ­φω­νία για την παρο­χή πίστω­σης στη Λ.Δ της Κίνας». 

(Να σημειώ­σου­με ότι σύμ­φω­να με αυτές ‑όπως προ­έ­κυ­ψε και αργό­τε­ρα με τη Διά­σκε­ψη του Σεπτέμ­βρη του 1952- η ΕΣΣΔ μετα­βί­βα­σε χωρίς καμία απο­ζη­μί­ω­ση όλα τα δικαιώ­μα­τά της  για συμ­με­το­χή  στη διεύ­θυν­ση του Κινέ­ζι­κου σιδη­ρο­δρό­μου του Τσαν­τσούν. Ταυ­τό­χρο­να σύμ­φω­να με πρό­τα­ση της Λ.Δ Κίνας στην ίδια συνά­ντη­ση παρα­τά­θη­κε η συμ­με­το­χή σοβιε­τι­κών στρα­τευ­μά­των στη ναυ­τι­κή βάση του Πορτ Αρθρουρ για λόγους ασφα­λεί­ας κάτι που κρά­τη­σε μέχρι τον Οκτώ­βρη του 1954 με τη λήξη του πολέ­μου στην Κορέα οπό­τε και παρα­δό­θη­κε ολο­κλη­ρω­τι­κά στα χέρια της Κινέ­ζι­κης κυβέρνησης)

Η συν­θή­κη και οι συμ­φω­νί­ες που υπο­γρά­φτη­καν απο­τέ­λε­σαν σημα­ντι­κό βήμα συσπεί­ρω­σης των λαών των δύο χωρών και ταυ­τό­χρο­να ισχυ­ρό πλήγ­μα στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα, την υπε­ρά­σπι­ση της ειρή­νης, την ανα­γέν­νη­ση του Ιαπω­νι­κού μιλι­τα­ρι­σμού.  Στη συν­θή­κη τονι­ζό­ταν ξεκά­θα­ρα : «Σε περί­πτω­ση που μια από τις Συμ­βαλ­λό­με­νες Πλευ­ρές υπο­στεί επί­θε­ση από την πλευ­ρά της Ιαπω­νί­ας ή συμ­μά­χων μ’ αυτήν κρα­τών και κατ’ αυτόν τον τρό­πο βρε­θεί σε κατά­στα­ση πολέ­μου τότε η άλλη Συμ­βαλ­λό­με­νη Πλευ­ρά θα της  παρά­σχει αμέ­σως στρα­τιω­τι­κή και άλλη βοή­θεια με όλα τα μέσα που έχει στη διά­θε­σή της».

Η συν­θή­κη αυτή  και οι συμ­φω­νί­ες που υπο­γρά­φτη­καν είχαν τερά­στια σημα­σία  και για την ανόρ­θω­ση της  λαϊ­κής οικο­νο­μί­ας της Κίνας, τη σοσια­λι­στι­κή οικο­δό­μη­ση και ταυ­τό­χρο­να έμπρα­κτο δείγ­μα του τι σημαί­νει προ­λε­τα­ρια­κός διε­θνι­σμός στην πράξη. 

Με βάση τη συμ­φω­νία για την παρο­χή πίστω­σης στην Κίνα η ΕΣΣΔ ανέ­λα­βε την υπο­χρέ­ω­ση να χορη­γή­σει μέσα σε πέντε χρό­νια συνο­λι­κή πίστω­ση 300 εκα­τομ­μύ­ρια αμε­ρι­κά­νι­κα δολά­ρια (με μόνο 1% τόκο τον χρό­νο). Επι­πλέ­ον η ΕΣΣΔ έδω­σε και άλλη τεχνι­κή και οικο­νο­μι­κή βοή­θεια, μετα­ξύ άλλων είδη τεχνι­κού εξο­πλι­σμού για ηλε­κτρι­κούς σταθ­μούς, εργο­στά­σια  μεταλ­λουρ­γί­ας και μηχα­νο­κα­τα­σκευών, ανθρα­κω­ρυ­χεία και μεταλ­λεία ‚για σιδη­ρο­δρό­μους και άλλα μέσα μετα­φο­ρών, σιδη­ρο­τρο­χιές και άλλα υλι­κά. Με πρό­σκλη­ση της κινέ­ζι­κης κυβέρ­νη­σης έφτα­σαν στην Κίνα σοβιε­τι­κοί ειδι­κοί για να δου­λέ­ψουν στη βιο­μη­χα­νία, τις σιδη­ρο­δρο­μι­κές μετα­φο­ρές, την αγρο­τι­κή οικο­νο­μία, τα αρδευ­τι­κά έργα, τα ιατρι­κά ιδρύ­μα­τα, όπου με τη γεμά­τη αυτα­πάρ­νη­ση εργα­σία τους, εκδη­λώ­νο­ντας υψη­λό πνεύ­μα διε­θνι­σμού μοι­ρά­στη­καν με τον κινέ­ζι­κο  λαό γνώ­σεις και πρω­το­πό­ρα τεχνική.

ΠΗΓΕΣ:

ΜΕΓΑΛΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο