Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

5 Φεβρουαρίου – Γιορτάζει η Αγαθή — Οσα θέλεις να ξέρεις για το όνομα

Της Αγί­ας Αγά­θης της μάρ­τυ­ρος (έζη­σε τον 3ο μ.Χ. αιώ­να) σήμε­ρα 5 Φεβρουα­ρί­ου και γιορ­τά­ζουν τα: Αγα­θή, Αγα­θού­λα, Αγα­θώ, Αγα­θία, Αγαθίτσα

Το όνο­μα Αγα­θή σχε­τί­ζε­ται με την τάση να δίνο­νται ονό­μα­τα που εκφρά­ζουν τη θέλη­ση, αυτού που δίνει το όνο­μα, να έχει ο παρα­λή­πτης του ονό­μα­τος την ψυχι­κή αρε­τή  και το προτέρημα.

Αγα­θή [αγα­θός[1] (= γεν­ναί­ος) η γεν­ναία] έχει μικρή συχνό­τη­τα. Με 39 εμφα­νί­σεις στο δείγ­μα μας έχει πανελ­λα­δι­κό ποσο­στό 0,07%. Μία εμφά­νι­ση έχει το Αγα­θού­λα. Δεν τα κατα­γρά­ψα­με στο δείγ­μα μας αλλά τα συνα­ντή­σα­με στη γενι­κή ανα­ζή­τη­ση, τους τύπους: Αγα­θία, Αγα­θώ, Αγα­θί­τσα και τον αρσε­νι­κό τύπο Αγαθός.

Υπάρ­χουν και τα σύν­θε­τα Αγα­θο­ποιός, Αγα­θό­κλεια, (τα βρή­κα­με στη γενι­κή ανα­ζή­τη­ση) και τα Αγα­θο­κλής, Αγα­θο­νί­κος, Αγα­θο­νί­κη τα οποία έχουν αρχαί­ες ρίζες όπως και το Αγάθων

[1]               αγα­θός: αρχι­κή σημα­σία γεν­ναί­ος· μτγν. σημασ. καλός· σύγ­χρο­νη σημ. αφελής

 

(Το δείγ­μα μας 99.246 ανδρών και 52.927 γυναι­κών είναι αντι­προ­σω­πευ­τι­κό κατά νομό και το αντλή­σα­με από τους τηλε­φω­νι­κούς κατα­λό­γου του ΟΤΕ. Για τα ονό­μα­τα που δε συνα­ντή­σα­με στην έρευ­να αλλά είχα­με ενδεί­ξεις για τη χρή­ση τους, κάνα­με μια γενι­κή ανα­ζή­τη­ση στον ηλε­κτρο­νι­κό κατά­λο­γο του ΟΤΕ — Στην ενό­τη­τα Ονο­μα­στι­κός Κατά­λο­γος στο πεδίο Ποιος συμπλη­ρώ­σα­με για παρά­δειγ­μα το όνο­μα Αγαθίτσα)

 

Επι­μέ­λεια — Έρευ­να Ηρα­κλής Κακαβάνης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο