Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Back to Athens 4 / 2016 International Arts Festival (3 ‑11/6)

back2

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για μία εβδο­μά­δα από τις 3 – 11 Ιου­νί­ου, 2016, το διε­θνές πολι­τι­στι­κό φεστι­βάλ Back to Athens/4 θα δώσει ένα δυνα­μι­κό παρόν στην ιστο­ρι­κή πλα­τεία Εξαρ­χεί­ων. Διε­θνείς και Έλλη­νες καλ­λι­τέ­χνες ζωντα­νεύ­ουν χώρους επά­νω και γύρω από την πλα­τεία, με εκδη­λώ­σεις, εκθέ­σεις, περ­φόρ­μανς, μου­σι­κά δρώ­με­να, ομι­λί­ες και προ­βο­λές. Το Back to Athens είναι μια πλατ­φόρ­μα ιδε­ών, ένα ετή­σιο ραντε­βού με το καλ­λι­τε­χνι­κό δυνα­μι­κό της Αθήνας.

Το Back to Athens ξεκί­νη­σε το 2012 με σκο­πό τη συγκέ­ντρω­ση του αθη­ναι­κού καλ­λι­τε­χνι­κού δυνα­μι­κού στο κέντρο της πόλης, και την προ­σέγ­γι­ση και εξοι­κεί­ω­ση του κοι­νού με την περιο­χή μέσω των πολι­τι­στι­κών εκδη­λώ­σε­ων του φεστι­βάλ. Στο φετι­νό Back to Athens το τέταρ­το κατά σει­ρά έχει η διορ­γά­νω­ση στη διά­θε­ση της τρία ιστο­ρι­κά κτί­ρια στην περιο­χή της πλα­τεί­ας Εξαρ­χεί­ων. Πρό­κει­ται για το κτί­ριο της CHEAPART Θεμι­στο­κλέ­ους & Ανδρέ­ου Μετα­ξά 25, το κτί­ριο της Ερεσ­σού 40, και το κτί­ριο των εκδό­σε­ων Ύψι­λον Τζα­βέλ­λα 15. Στους χώρους αυτών των κτι­ρί­ων θα στε­γα­στούν 7 θεμα­τι­κές εκθέ­σεις, 1 δια­θε­μα­τι­κή performance και 17 κατα­στή­μα­τα & χώρους.

Καλ­λι­τέ­χνες από Ελλά­δα, Αυστρία, Γερ­μα­νία, Δανία, Κύπρο ενώ­νουν τις δυνά­μεις τους για να προ­σφέ­ρουν στο κοι­νό μία εβδο­μά­δα πολυ­πο­λι­τι­σμι­κής συνερ­γα­σί­ας μετα­ξύ ανθρώ­πων που κατα­νο­ούν την επο­χή τους. Το Back to Athens 4 / 2016 πλαι­σιώ­νε­ται από το Berlin Soup, ένα δια­θε­μα­τι­κό, πολι­τι­στι­κό φεστιβάλ.

/ 9 ημέ­ρες / κάθε ημέ­ρα και μία εκδή­λω­ση / party και μου­σι­κή / πλαι­σιώ­νουν το φετι­νό Back to Athens 2016.

Εικα­στι­κές εκθέσεις

  • Austrillions to come

 

  • Mythology & Fairytales / Berlin Soup Arts Festival (Τέχνη / Μου­σι­κή / Ποί­η­ση / Performance)

 

  • Who is afraid of rhinoceros?
  • Nothing special: just a Tragedy of Belief
  • Happiness
  • Be my Art Guest

Performance

  • Performance Απο­φοί­των και Φοι­τη­τών Ανω­τά­της Σχο­λής Καλών Τεχνών “Maya”

(ο κόσμος της πλάνης)”

  • Performance Αιμι­λί­ας Μπου­ρί­τη / “Το Γεύμα”
  • “I got the power (Training for performance #8)” / Live performance by PASHIAS
  • Anti-Narrative Team / literature performance

Παρου­σί­α­ση βιβλίου

  • “Το Απερ­γο­δρό­μιο” του Γιώρ­γου Γεωρ­γα­κό­που­λου, εκδό­σεις Μελάνι.

Θεα­τρι­κά

  • HashArt Theater Group / “Ο Γλά­ρος… αυτό ήθε­λα να πω..”
  • Ονει­ρό­δρα­μα / “Στον ισκιο της θυγα­τε­ρας” στο Berlin Soup

Πρό­γραμ­μα Back to Athens 4 / 2016

Austrillions to come

Ομα­δι­κή έκθεση

Τα νού­με­ρα και οι υπο­λο­γι­σμοί πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται ανε­ξέ­λι­κτα, σε μέγε­θος και έκτα­ση. Αυξά­νο­νται τόσο που οι περισ­σό­τε­ροι από εμάς δεν μπο­ρούν να τα αφο­μοιώ­σουν. Υψη­λά νού­με­ρα που πρω­τα­γω­νι­στούν στα μέσα ενη­μέ­ρω­σης και στον δημό­σιο διά­λο­γο — μετρώ­ντας τον άνθρω­πο ή και τα χρή­μα­τα. Η πρό­βλε­ψη για το μέλ­λον δεί­χνει τις μετρή­σεις να αυξά­νο­νται ακό­μη περισσότερο.

Η Ελλά­δα ως χώρα και ως μονά­δα μέτρη­σης, βρί­σκε­ται στο επί­κε­ντρο της δημο­σιό­τη­τας τα τελευ­ταία χρό­νια λόγω της στα­θε­ρό­τη­τας του οικο­νο­μι­κού συστή­μα­τος της ΕΕ, και των ανθρώ­πων που μετα­να­στεύ­ουν στην Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση (υπο­κι­νού­με­νοι από μια γενι­κευ­μέ­νη αντί­λη­ψη για τις χώρες υπο­δο­χής, για τις οποί­ες δεν γνω­ρί­ζουν τίποτε).

Η έκθε­ση “Austrillions to come” δεν είναι σε θέση να δώσει απα­ντή­σεις ούτε να επι­κε­ντρω­θεί σε αυτά τα θέμα­τα. Αλλά μοι­ραία έρχε­ται αντι­μέ­τω­πη με αυτά, και ανα­πό­φευ­κτα θα επηρεαστεί.

Στο πλαί­σιο του Back to Athens 4 / 2016, παρου­σιά­ζε­ται η ομα­δι­κή εικα­στι­κή έκθε­ση «Austrillions to come» σε επι­μέ­λεια Christian Rupp, με την υπο­στή­ρι­ξη της Αυστρια­κής Πρε­σβεί­ας στην Αθή­να και της Ομο­σπον­δια­κής Καγκε­λα­ρί­ας της Αυστρί­ας. 9 σύγ­χρο­νοι Αυστρια­κοί καλ­λι­τέ­χνες σχο­λιά­ζουν την επα­να­λη­πτι­κή εμφά­νι­ση αριθ­μών, ως μονά­δες μέτρη­σης ανθρώ­πι­νων συν­θη­κών και κατα­στά­σε­ων, ή χρη­μά­των. Η έκθε­ση είναι η τέταρ­τη στη σει­ρά εκδή­λω­ση του πολι­τι­στι­κού προ­γράμ­μα­τος ανταλ­λα­γής Αυστρια­κών και Ελλή­νων καλλιτεχνών.

Συμ­με­τέ­χουν οι καλ­λι­τέ­χνες: Anna Vasof, Bettina Kattinger, Bildstein | Glatz, Elisabeth Samsonow, Jeremias Altmann, Lisa Ruyter, Marko Lulić, Pablo Chiereghin & Aldo Giannotti.

Επι­μέ­λεια: Christian Rupp

Υπο­στή­ρι­ξη: Αυστρια­κή Πρε­σβεία στην Αθή­να, Ομο­σπον­δια­κή Καγκε­λα­ρία της Αυστρίας.

Εγκαί­νια: Παρα­σκευή 3 Ιου­νί­ου, 2016

Διάρ­κεια: 3 Ιου­νί­ου – 30 Ιου­νί­ου, 2016

Ώρες λει­τουρ­γί­ας έκθε­σης: Καθη­με­ρι­νά, 17:00 – 21:00

 

CHEAPART

  1. Μετα­ξά 25, Εξάρχεια

10681 Αθή­να

back3

Mythology & Fairytales

Berlin Soup Arts Festival

Το Back to Athens επι­στρέ­φει για την τέταρ­τη διορ­γά­νω­ση του στην Πλα­τεία Εξαρ­χεί­ων, πλαι­σιω­μέ­νο από το Berlin Soup, ένα δια­θε­μα­τι­κό, πολι­τι­στι­κό φεστι­βάλ. Στο πλαί­σιο της θεμα­τι­κής Mythology & Fairytales, το 4ο Berlin Soup παρου­σιά­ζει την ομα­δι­κή εικα­στι­κή έκθε­ση με τον ομό­νυ­μο τίτλο, καθώς και πολ­λά μου­σι­κά, θεα­τρι­κά event και performance σε επι­μέ­λεια Jesper Dalmose και Lennox Raphael, με την υπο­στή­ρι­ξη του Ινστι­τού­του της Δανί­ας στην Αθήνα.

Παντού, η ζωή και οι ιστο­ρί­ες μας, μικρές και μεγά­λες είναι μυθο­λο­γί­ες ανοι­χτές προς ερμη­νεία, και είναι πρω­το­βου­λία των καλ­λι­τε­χνών και ερμη­νευ­τών να συνε­χί­σουν την πορεία αυτή και να το απο­δώ­σουν που φέρουν ως απο­τέ­λε­σμα την δημό­σια ευε­ξία. Μέσα από μύθους και μυθο­λο­γί­ες επι­διώ­κου­με να εξω­τε­ρι­κεύ­σου­με και να προ­σεγ­γί­σου­με τις επι­θυ­μί­ες μας ως θεμέ­λια της τέχνης και της επι­κοι­νω­νί­ας, και ως ανα­δευ­τή­ρες της ανθρώ­πι­νης κατά­στα­σης που είναι πάντα υπό δια­μόρ­φω­ση και εξέ­λι­ξη. Εξε­τά­ζου­με την τέχνη ως μυθο­λο­γί­ες που κατα­σκευά­ζουν το δικό τους μύθο. Πως μπο­ρούν να απο­τε­λέ­σουν μία ανοι­χτή, διαι­σθη­τι­κή δίο­δο — να ανα­γεν­νη­θεί η τέχνη ως είδος, και ταυ­τό­χρο­να, να κου­βα­λά την ευθύ­νη για το μέλ­λον. Ως συν-επι­με­λη­τές της BerlinSoup, χαι­ρε­τί­ζου­με αυτή την ευκαι­ρία να εξε­ρευ­νη­θεί το συγκε­κρι­μέ­νο θέμα που αφο­ρά την ανθρω­πό­τη­τα αλλά που μέχρι και σήμε­ρα, απο­τε­λεί αίνιγμα.

Jesper Dalmose, Lennox Raphael, Berlin Soup 2016

Εικα­στι­κοί καλ­λι­τέ­χνες: Helen Kholin, Stephen James Back, Leif Dione Joensen, Kenn Clarke, Lennox Raphael, Rahul Amin Kajol, Stephanie Reid, Martin Lau, Iva Brajdic, Khahil, Martin Richard Olsen, Anastasija Dubovska, Chris Calmer, Jesper Dalmose, Iwona Lill Borkowska, Lars Høeg, Charlotte Petersen, Nikos Branidis, Raphael Raphael.

Video: Stephanie Reid, Martin Lau, Nikos Branidis, Jesper Dalmose, Iwona Lill Borkowska, Charlotte Petersen, Doris Bloom, Raphael Raphael.

Ποί­η­ση: Ursula Usakowska- Wolff, Jens Magnussen, Kim Morrissey, Nikos Branidis, Lucien Zell, A.E. (Alicia) Stallings

Moυ­σι­κή: Eriko Makimura (Grand Piano performs “Fire Worship”), Gianni aka Alphabite, Kristian Tangvik, Gabrielle Reger (Άρπα), Νίκος Κυρια­ζό­που­λος, Μαρί­νος Κου­τσο­μι­χά­λης, Άκης Σίνος, Αλέ­ξαν­δρος Δρυ­μω­νί­της, Mette Heide (Τσέ­λο), Julian Layn (Πιά­νο), Jørgen Teller, Olga Magieres.

Θεα­τρι­κή performance: “Στον ίσκιο της θυγα­τέ­ρας”. Ονειρόδραμα

Performance: Doris Bloom, PASHIAS.

Επι­μέ­λεια: Jesper Dalmose, Lennox Raphael

Υπο­στή­ρι­ξη: Ινστι­τού­το της Δανί­ας στην Αθήνα.

 

Εγκαί­νια: Παρα­σκευή 3 Ιου­νί­ου, 2016

Διάρ­κεια: 3 Ιου­νί­ου – 11 Ιου­νί­ου, 2016

Ώρες λει­τουρ­γί­ας έκθε­σης: Καθη­με­ρι­νά, 17:00 – 21:00

Ερεσ­σού 40, Εξάρχεια

10681 Αθή­να

1ος όρο­φος

 

Who is afraid of rhinoceros?

Στο πλαί­σιο του Back to Athens 4 / 2016 παρου­σιά­ζε­ται η ομα­δι­κή εικα­στι­κή έκθε­ση «Who is afraid of «rhinoceros»?» σε επι­μέ­λεια Μαρί­ας Ξυπολοπούλου.

Το άλλο­τε απορ­ρι­πτέο ή φανα­τι­κά απο­δε­χτό θέα­τρο του παρα­λό­γου σήμε­ρα μας εντυ­πω­σιά­ζει με την δια­χρο­νι­κό­τη­τα του. Ο Ρινό­κε­ρος του Ιονέ­σκο, έργο αντί­στα­σης κατά της παρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης και της κάθε μορ­φής φασι­σμού δια­τη­ρεί την επι­και­ρό­τη­τά του στην επο­χή μας περισ­σό­τε­ρο από ποτέ. Το project « who is afraid of rhinoceros?» επι­χει­ρεί να ξανα­φέ­ρει στο σήμε­ρα το παγκό­σμιο μήνυ­μα που έστει­λε στην ανθρω­πό­τη­τα ο Ιονέ­σκο το 1959 μέσα από μια καλ­λι­τε­χνι­κή προ­σέγ­γι­ση της σύγ­χρο­νης «ρινο­κε­ρί­τι­δας» που χτυ­πά­ει τα θεμέ­λια της ανθρω­πό­τη­τας οδη­γώ­ντας την σε βήμα­τα αντί-προ­ό­δου, απο­κτή­νω­σης, παραί­τη­σης από την ουσία, απο­δο­χή μιας δεδο­μέ­νης επι­βαλ­λό­με­νης κατά­στα­σης δίχως σοβα­ρή αντί­στα­ση. Απο­τε­λεί μέρος μιας εικα­στι­κής προ­σέγ­γι­σης ζητη­μά­των έτσι όπως αυτά ανα­δεί­χτη­καν στους μεγά­λους δρα­μα­τουρ­γούς του θεά­τρου του παρα­λό­γου, πιστεύ­ο­ντας στην δια­χρο­νι­κό­τη­τά τους και στην σημα­σία του επα­να­προσ­διο­ρι­σμού μέσα από δια­φο­ρε­τι­κές ματιές. Η καλ­λι­τε­χνι­κή προ­σέγ­γι­ση που προ­τεί­νε­ται ανα­φέ­ρε­ται στην σημε­ρι­νή εθε­λού­σια τυραν­νία και δου­λεία του σύγ­χρο­νου ανθρώ­που καθώς και στην αλλο­τριω­μέ­νη κατα­να­λω­τι­κή κοι­νω­νία. Βασι­κός άξο­νας είναι η μονα­χι­κό­τη­τα της επο­χής μας και η επι­βε­βλη­μέ­νη ομοιο­μορ­φία ως σοβα­ρές κοι­νω­νι­κές ασθέ­νειες’ ως σύγ­χρο­νες «ρινο­κε­ρί­τι­δες». Ένα έργο που αντι­τί­θε­ται σε όλες τις μαζι­κές υστε­ρί­ες και επι­δη­μί­ες που κρύ­βο­νται κάτω από την καλύ­πτρα της λογι­κής και των ιδε­ών, σε όλα τα συστή­μα­τα εκεί­να που απο­κτη­νώ­νουν τους ανθρώ­πους και τους μετα­τρέ­πουν σε ρινόκερους.

Ο Ιονέ­σκο παρα­τη­ρώ­ντας όσα συμ­βαί­νουν γύρω του σαρ­κά­ζει τον σύγ­χρο­νο άνθρω­πο’ την ευκο­λία του να γίνε­ται ένα με την μάζα και την δυσκο­λία του να αντι­στέ­κε­ται και να δια­φο­ρο­ποιεί­ται. Οι άνθρω­ποι σαν άλο­γες αγέ­λες εντάσ­σο­νται σε κάποια ιδε­ο­λο­γία και τις ακο­λου­θούν τυφλά. Με αυτό τον τρό­πο στην κοι­νω­νία του μεσο­πο­λέ­μου έβλε­πε τον ένα μετά τον άλλο με απί­στευ­τη παρα­φρο­σύ­νη και υστε­ρία να παρα­σύ­ρε­ται από την ναζι­στι­κή προ­πα­γάν­δα των ολο­κλη­ρω­τι­κών φασι­στι­κών καθε­στώ­των. 21 σύγ­χρο­νοι καλ­λι­τέ­χνες καλού­νται να εκφρά­σουν τους προ­βλη­μα­τι­σμούς τους πάνω στην τρέ­χου­σα κοι­νω­νι­κό-πολι­τι­κή συγκυ­ρία, υψώ­νο­ντας την αγω­νιώ­δη κραυ­γή τους απέ­να­ντι σε κάθε είδους «ρινό­κε­ρους».

Συμ­με­τέ­χουν οι καλ­λι­τέ­χνες: Αννί­τα Αργυ­ροη­λιο­πού­λου, Χρή­στος Βαγιά­τας, Κέλ­λυ Βαρ­δά­κα, Ανδρέ­ας Βού­σου­ρας, Μάριον Ιγγλέ­ση, Αντι­γό­νη Καβ­βα­θά, Νικο­λέτ­τα Κατσα­μπέ­ρη, Ανδρέ­ας Κοκ­κα­λιά­ρης, Μαρία Κοσμα­δά­κη, Δημή­τρης Λάμπρου, Μαρία Μαυ­ρο­πού­λου, Ευσε­βία Μιχαη­λί­δου, Αγγε­λι­κή Μπό­ζου, Βασί­λης Μπό­του­λας, Αλε­ξάν­δρα Πετρα­νά­κη, Βαλί­νια Σβο­ρώ­νου, Δήμη­τρα Σιλιά­λη, Μαρία Τζα­νά­κου, Μάρ­θα Τσιά­ρα, Απο­στό­λης Φιλίππου.

Επι­μέ­λεια: Μαρία Ξυπο­λο­πού­λου

Εγκαί­νια: Παρα­σκευή 3 Ιου­νί­ου, 2016

Διάρ­κεια: 3 Ιου­νί­ου – 11 Ιου­νί­ου, 2016

Ώρες λει­τουρ­γί­ας έκθε­σης: Καθη­με­ρι­νά, 17:00 – 21:00

 

Ερεσ­σού 40, Εξάρχεια

10681 Αθή­να

2ος όρο­φος

Nothing special: just a Tragedy of Belief

Στο πλαί­σιο του Back to Athens 4 / 2016, παρου­σιά­ζε­ται η ομα­δι­κή εικα­στι­κή έκθε­ση «Nothing special: just a Tragedy of Belief» σε επι­μέ­λεια GURAM Chachanidze.

Η ομα­δι­κή έκθε­ση “Nothing special: just a Tragedy of Belief”, εξε­τά­ζει την έννοια και την αξία της ίδιας της ζωής.

Ο δυτι­κός πολι­τι­σμός με την αβά­στα­χτη ελα­φρό­τη­τα του επι­λε­κτι­κου ουμα­νι­σμου του και την ιδιο­μορ­φη αντί­λη­ψη της “ανε­κτη­κο­τη­τας” του. Η από­γνω­ση στην μορ­φή του σωσί­βιου, η πίστη στην πορεία της βαρ­κας, ο εφιάλ­της στα μάτια της μητέ­ρας για την μετα­πλα­ση από παι­διά της σε “παι­διά της θάλασ­σας”. Είναι τελι­κά ο Aylan Kurdi το σύμ­βο­λο της τρα­γω­δί­ας των προ­σφύ­γων ή είναι το σύμ­βο­λο της τρα­γω­δί­ας της κάθε πίστης.

Συμ­με­τέ­χουν οι καλ­λι­τέ­χνες: Μαρία Καρα­θά­νου, Βασι­λι­κή Κυρια­κή, Μυρ­σί­νη Μανέ­τα, Αρε­τή Χρυ­σάν­θου, Ελί­να Σφου­ντού­ρη, Κατε­ρί­να Στα­θο­πού­λου, Ευδο­ξία Στα­φυ­λα­ρά­κη, Δάφ­νη Μονα­στη­ριώ­τη, Πηνε­λό­πη Τρια­ντα­φύλ­λου. Φωτει­νή Τσα­κνά­κη, Βασι­λι­κή Φιλίππου.

Επι­μέ­λεια: GURAM Chachanidze

Εγκαί­νια: Παρα­σκευή 3 Ιου­νί­ου, 2016

Διάρ­κεια: 3 Ιου­νί­ου – 11 Ιου­νί­ου, 2016

Ώρες λει­τουρ­γί­ας έκθε­σης: Καθη­με­ρι­νά, 17:00 – 21:00

 

Ερεσ­σού 40, Εξάρχεια

10681 Αθή­να

Ισό­γειο

 

Χαρά

Στο πλαί­σιο του Back to Athens 4 / 2016, παρου­σιά­ζε­ται η ομα­δι­κή εικα­στι­κή έκθε­ση «Χαρά», σε επι­μέ­λεια Δημή­τρη Χαλάτση.

Στη παρά­δο­ση της εξου­σί­ας ανή­κει και η αρνη­τι­κή της σχέ­ση με τη χαρά: η εξου­σία παρά­γει βία, αυταρ­χι­σμό, φόβο και θάνα­το και είναι μέσω της λύπης, όχι τη χαράς, που οι μάζες πει­θαρ­χούν και γίνο­νται εκμε­ταλ­λεύ­σι­μες, ανα­πα­ρά­γο­ντας την ταξι­κή διαί­ρε­ση των κοι­νω­νιών. Μέσω των ΜΜΕ και του κινη­μα­το­γρά­φου, κατα­να­λώ­νου­με καθη­με­ρι­νά εκα­τομ­μύ­ρια εικό­νες φρί­κης, θλί­ψης, φτώ­χειας, κατα­στρο­φών και θανά­του. Αυτές οι ειδή­σεις δεν έχουν να κάνουν τόσο με την ενη­μέ­ρω­ση ή την συμπά­θεια προς τα θύμα­τα των διά­φο­ρων γεγο­νό­των ανά τον πλα­νή­τη, όσο με ένα είδους τρο­μο­κρά­τη­σης των ανθρώ­πων. Αλλά η εξου­σία χρειά­ζε­ται και αντί­βα­ρο: ένα κατα­σκευα­σμέ­νο χαρού­με­νο πρό­σω­πο. Η βιο­μη­χα­νία του θεά­μα­τος και η μαζι­κή κουλ­τού­ρα δίνουν στιγ­μές χαράς στο μελαγ­χο­λι­κό πλή­θος για να μπο­ρέ­σει να αντέ­ξει μια σε μεγά­λο βαθ­μό θλι­βε­ρή καθη­με­ρι­νό­τη­τα. Καμία εξου­σία, όμως, δεν μπο­ρεί να καθο­ρί­σει από­λυ­τα τις σχέ­σεις των ανθρώ­πων. Στον αντί­πο­δα όλων αυτών που η κάθε εξου­σία παρά­γει, βρί­σκε­ται η χαρά των ανθρώ­πων: τα γεγο­νό­τα που μας κάνουν να χαι­ρό­μα­στε τα δημιουρ­γού­με κι άρα είναι εν δυνά­μει διά­χυ­τα παντού. Η χαρά αμφι­σβη­τεί ουσια­στι­κά την κάθε εξου­σία και απο­κα­λύ­πτει δυνα­τό­τη­τες ανα­τρο­πής της.

Συμ­με­τέ­χουν οι καλ­λι­τέ­χνες: Έλε­να Ακύ­λα, Christian Rupp, Μυρ­τώ Στα­μπού­λου, Άννα Τσου­λού­φη, Fotizontas (Prolekultur), Δημή­τρης Χαλά­τσης, Στέ­φα­νος Χανδέλης.

Επι­μέ­λεια: Δημή­τρης Χαλάτσης

Performances στο πλαί­σιο της έκθε­σης “Χαρά”

Παρα­σκευή 3 Ιου­νί­ου, στις 20.30

Άννα Τσου­λού­φη: Home Lundes

 

Σάβ­βα­το 11 Ιου­νί­ου, στις 20.00

Στέ­φα­νος Χαν­δέ­λης : Don‘t cry! I want you to laugh !!!

Εγκαί­νια έκθε­σης: Παρα­σκευή 3 Ιου­νί­ου, 2016

Διάρ­κεια: 3 Ιου­νί­ου – 11 Ιου­νί­ου, 2016

Ώρες λει­τουρ­γί­ας έκθε­σης: Καθη­με­ρι­νά, 17:00 – 21:00

 

Εκδο­τι­κός Οίκος ΥΨΙΛΟΝ

Τζα­βέλ­λα 15, Εξάρχεια

106 81 Αθήνα

 

Be my Art Guest

17 καλ­λι­τέ­χνες σε 17 μαγα­ζιά και καταστήματα.

Στο πλαί­σιο του Back to Athens 4 / 2016, μιας πρω­το­βου­λί­ας που ενερ­γο­ποιεί χώρους δια­φο­ρε­τι­κής χρή­σης στη περιο­χή των Εξαρ­χεί­ων για μια σει­ρά πολι­τι­στι­κών γεγο­νό­των και δρά­σε­ων εικα­στι­κών, μου­σι­κών και performance, περι­λαμ­βά­νε­ται και το πρό­γραμ­μα “Be my Art Guest”.

Στο πρό­γραμ­μα αυτό προ­σκα­λού­νται καλ­λι­τέ­χνες να συνο­μι­λή­σουν με τους κατα­στη­μα­τάρ­χες και μέσα από την δια­δι­κα­σία αυτή να προ­κύ­ψει ένα έργο που θα παρου­σια­στεί στους χώρους αυτούς. Τα κατα­στή­μα­τα δεν θα λει­τουρ­γή­σουν ως εκθε­σια­κοί χώροι για το έργο των καλ­λι­τε­χνών, αλλά σαν ανα­πά­ντε­χοι χώροι συμ­βί­ω­σης της τέχνης μέσα σε αυτά και την καθη­με­ρι­νό­τη­τα τους. Η διάρ­κεια του προ­γράμ­μα­τος θα είναι μια εβδο­μά­δα και τα κατα­στή­μα­τα θα είναι επι­σκέ­ψiμα ανά­λο­γα με το ωρά­ριο τους. Μέσα από οικεί­ες δια­δρο­μές στην πόλη και άλλες παρα­κάμ­ψεις, συνα­ντάς απρό­σμε­νες εικα­στι­κές παρεμ­βά­σεις σε χώρους και παλαιά ιστο­ρι­κά κατα­στή­μα­τα της περιο­χής. Καλ­λι­τέ­χνες με χιου­μο­ρι­στι­κή διά­θε­ση και όρε­ξη για ανα­κά­λυ­ψη, μέσα από εκθέ­σεις σύγ­χρο­νης τέχνης, μου­σι­κή, θέα­τρο, προ­βο­λές, και συζη­τή­σεις, δίνουν στο κοι­νό την ευκαι­ρία να γνω­ρί­σει από κοντά την καλ­λι­τε­χνι­κή παρα­γω­γή. Εκεί όπου ιστο­ρι­κά κτί­ρια της δεκα­ε­τί­ας του 19ου και 20ού αιώ­να συνα­ντούν την αρχι­τε­κτο­νι­κή παρά­νοια της δεκα­ε­τί­ας του 70 και του 80, εκεί συμ­βαί­νουν πράγ­μα­τα που ούτε καν φαντάζεσαι!

Επι­μέ­λεια: Γιώρ­γος Γεωρ­γα­κό­που­λος, Δημή­τρης Γεωργακόπουλος

Chordophonon

Εμμα­νου­ήλ Μπε­νά­κη 63–65, 10681 Εξάρχεια

Μπά­μπης Καρα­λής / Εικα­στι­κή εγκατάσταση

 

Παντο­πω­λείο Το Θυμά­ρι του Στρέφη

Καλ­λι­δρο­μί­ου 51Α, Εξάρχεια

Ειρή­νη Μπα­χλι­τζα­νά­κη / Εικα­στι­κή εγκατάσταση

 

Εκδό­σεις Ύψιλον

Τζα­βέλ­λα 15, 106 81 Εξάρχεια

Κίκα Καρά­μπε­λα / Defile Fashion presentation

Παρα­σκευή 10 Ιου­νί­ου, 21:00

 

Ωδείο Μου­σι­κοί Ορίζοντες

Αρα­χώ­βης 39, 10681 Εξάρχεια

Τρί­τη 7 Ιου­νί­ου, 19:00 – 21:00

Eriko Makimura / “Fire Worship” Grand Piano performance (Berlin Soup)

 

Φαρ­μα­κείο

Σολω­μού & Σπυ­ρί­δω­νος Τρι­κού­πη, 10683 Εξάρχεια

Νίκος Για­βρό­που­λος / Εικα­στι­κή εγκατάσταση

 

Κομ­μω­τή­ριο Art-Cut

Εμμα­νου­ήλ Μπε­νά­κη 100, 10681 Εξάρχεια

Πετρού­λα Κρί­γκου /Εικαστική εγκατάσταση

 

AGATHI. Costume & Fashion

Αρα­χώ­βης 49, 10681, Εξάρχεια

Γιώ­τα Απο­στο­λο­πού­λου / Εικα­στι­κή εγκατάσταση

 

Οινο­μα­γει­ρείο Μπαρμπα-Γιάννης

Εμμα­νου­ήλ Μπε­νά­κη 94, 10681 Εξάρχεια

Αιμι­λία Μπου­ρί­τη / Performance

Ιδέα και επι­τέ­λε­ση Αιμι­λία Μπουρίτη

Σάβ­βα­το 4 Ιου­νί­ου. Διάρ­κεια 18:00 – 22:00

«Το Γεύ­μα»

Ένα τρα­πέ­ζι με επτά καλε­σμέ­νους που μοι­ρά­ζο­νται με την καλ­λι­τέ­χνη ένα εικο­σά­λε­πτο συμ­βο­λι­κό γεύ­μα. Οι καλε­σμέ­νοι εναλ­λάσ­σο­νται στη διάρ­κεια των τεσ­σά­ρων ωρών που διαρ­κεί η performance. Η καλ­λι­τέ­χνης προ­σεγ­γί­ζει το φαγη­τό ως μία συνει­δη­σια­κή και υπερ­βα­τι­κή εμπει­ρία και καλεί τους θεα­τές σε ένα κοι­νό γεύ­μα. Η τρο­φή γίνε­ται ένας λόγος για μία συνά­ντη­ση, ένα ουσια­στι­κό μοί­ρα­σμα και έναν και­νούρ­γιο τρό­πο επι­κοι­νω­νί­ας των ανθρώ­πων μετα­ξύ τους αλλά και με την ίδια την τροφή.

Ginger Ale Café Bar

Θεμι­στο­κλέ­ους 74, 10681 Εξάρχεια

Ανδρέ­ας Βάης /Εικαστική εγκατάσταση

 

Buy or Die

Θεμι­στο­κλέ­ους & A. Μετα­ξά, 10681 Εξάρχεια

Γιώρ­γος Λυν­τζέ­ρης / Εικα­στι­κή εγκατάσταση

 

Optic Culture

Θεμι­στο­κλέ­ους 49, 10682 Εξάρχεια

Ηλί­ας Μαυ­ρό­βας / Εικα­στι­κή εγκατάσταση

 

Sorolop

Α.Μεταξά 17, 106 81 Εξάρχεια

Χρύ­σα Λαμπρα­κο­πού­λου / Εικα­στι­κή εγκατάσταση

 

Everyday a Story. Barbour Shop

Ζωο­δό­χου Πηγής 33 & Α.Μεταξά 1, 10681 Εξάρχεια

Γιώρ­γος Στρι­φτά­ρης / Εικα­στι­κή εγκατάσταση

 

Ερεσ­σού 40, Εξάρ­χεια, 10681

Ισό­γειο

Ανδρέ­ας Βού­σου­ρας / εικα­στι­κή εγκατάσταση

«Crossing»

Η εγκα­τά­στα­ση του Ανδρέα Βού­σου­ρα “Crossing” έχει ως αφορ­μή τον πολύ­ση­μο διά­λο­γο που δημουρ­γεί μια ξύλι­νη σκά­λα και μια σιδε­ρέ­νια βαλί­τσα που ενώ­νουν δύο χώρους στο παλιό νεο­κλασ­σι­κό της οδού Ερεσ­σού. Το Crossing είναι μία in situ εγκα­τά­στα­ση με έμμε­ση ανα­φο­ρά στο γεγο­νός ότι στο κτή­ριο στε­γα­ζό­ταν παλιό­τε­ρα κέντρο απε­ξάρ­τη­σης, ωστό­σο στο­χεύ­ει σε μια πιο ελεύ­θε­ρη και πολύ­πλευ­ρη ανάγνωση.

 

Loftinejad Human Iranian food

Θεμι­στο­κλέ­ους 68 & A.Mεταξά, 10681 Εξάρχεια

Αννέτ­τα Σπα­νου­δά­κη / Εικα­στι­κή εγκατάσταση

Σολω­μού 17 – 19

10453 Εξάρ­χεια

Anti-Narrative Team / literature performance

Πέμ­πτη 9 Ιου­νί­ου, 21:30

H λογο­τε­χνι­κή performance συν­δυά­ζει τη ζωντα­νή συγ­γρα­φή με το δια­δί­κτυο και ταυ­τό­χρο­να δια­δρα­στι­κή με το κοινό.

 

Παλιό Καπνο­πω­λείο

Αρα­χώ­βης και Μπε­νά­κη, Εξάρχεια

Out of Tape / Tape Art εικα­στι­κή εγκατάσταση

 

Παρου­σί­α­ση βιβλί­ου «Το Απεργοδρόμιο»

Την Τετάρ­τη 8 Ιου­νί­ου στις 20:00 στην CHEAPART, θα παρου­σια­στεί το δεύ­τε­ρο βιβλίο του Γιώρ­γου Γεωρ­γα­κό­που­λου με τίτλο “Το Απερ­γο­δρό­μιο”, εκδό­σεις Μελάνι.

 

Performance Απο­φοί­των και Φοιτητών 

Ανω­τά­της Σχο­λής Καλών Τεχνών

Maya (ο κόσμος της πλάνης)

 

Σάβ­βα­το 11 Ιου­νί­ου, 20:00 – 22:00

Ερεσ­σού 40, Εξάρχεια

10681 Αθή­να

Επι­μέ­λεια: Αιμι­λία Μπουρίτη

Συμ­με­τέ­χουν οι καλ­λι­τέ­χνες: Ιάν­θη Αγγε­λί­ο­γλου, Κώστας Βούλ­γα­ρης, GRAAM, Νίκη Ζαχα­ρή, Χρι­στί­να Κου­σου­λί­δου, Κώστας Λαλές, Μαρία Μεθυ­μά­κη, Νότα Πατεριμού

Με την υπο­στή­ρι­ξη του Α’ Γ’ Ε’ Εργα­στη­ρί­ων Ζωγρα­φι­κής ΑΣΚΤ

Maya στην σαν­σκρι­τι­κή γλώσ­σα σημαί­νει η πλά­νη, η ψευ­δαί­σθη­ση του φυσι­κού κόσμου, o κόσμος των φαι­νο­μέ­νων. Ένας κόσμος που στη­ρί­ζε­ται στις εντυ­πώ­σεις και στις κατα­σκευ­ές του νου. Ο όρος “Maya” αρκε­τά επί­και­ρος στις μέρες μας αντι­προ­σω­πεύ­ει τα απελ­πι­σμέ­να «θέλω», τις αυτα­πά­τες ενός ατό­μου ή μίας ολό­κλη­ρης κοι­νω­νί­ας. Έξι από­φοι­τοι και δύο φοι­τη­τές της ΑΣΚΤ ανα­ρω­τιού­νται στο πλαί­σιο της προ­σω­πι­κής ή της  κοι­νω­νι­κής πλά­νης, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας το σώμα τους, εικα­στι­κά υλι­κά και το χώρο, δίνο­ντας έτσι τη δική τους καλ­λι­τε­χνι­κή εκδο­χή ως απά­ντη­ση στις επιρ­ρο­ές της “Maya”.

 

I got the power (Training for performance #8)

Live performance by PASHIAS

Κυρια­κή 5 Ιου­νί­ου, 20:00 (45 min)

Ερεσ­σού 40, Εξάρχεια

10681 Αθή­να

1ος όρο­φος

Στη νέα σει­ρά έργων με τίτλο “Training for performance”, ο εικα­στι­κός και performance artist PASHIAS ερευ­νά τη σύν­δε­ση της τέχνης του performance με το πεδίο του αθλη­τι­σμού, επι­κε­ντρο­μέ­νος στο σώμα ως μέσο ενέρ­γειας, επι­δε­ξιό­τη­τας, αισθη­τι­κών αξιών και δυνα­το­τή­των, όπως αυτό παρα­τη­ρεί­ται στις δια­δι­κα­σί­ες εκγύ­μνα­σης. Μέσω της έννοιας του ‘αντα­γω­νι­σμού’ με σκο­πό την επί­τευ­ξη ενός συγκε­κρι­μέ­νου στό­χου, το σώμα έρχε­ται σε επα­φή με μία άλλη οντό­τη­τα — το κοι­νό — και με τις παρα­μέ­τρους του εαυ­τού του. Αντλώ­ντας ανα­φο­ρές από τον αρχαίο Ελλη­νι­κό πολι­τι­σμό έως και τις σύγ­χρο­νες κοι­νω­νι­κο­πο­λι­τι­κές συν­θή­κες, ο PASHIAS δημιουρ­γεί ένα άθλη­μα ‘δια­μέ­σων’, όπου το σώμα ‘έν δρά­ση’ παρου­σιά­ζε­ται ως πολι­τι­κό εργα­λείο, το οποίο επι­βε­βαιώ­νει, εξε­τά­ζει και δια­τα­ράσ­σει τους κανό­νες λει­τουρ­γί­ας ενός κοι­νω­νι­κού συνόλου.

Ονει­ρό­δρα­μα

“Στον ίσκιο της θυγατέρας”

Θεα­τρι­κή Performance στο Berlin Soup

Κυρια­κή 5 Ιου­νί­ου, 21:00 (60 λ.)

Τετάρ­τη 8 Ιου­νί­ου, 21:00 (60 λ.)

Ερεσ­σού 40, Εξάρχεια

10681 Αθή­να

 

Σύλ­λη­ψη – Σκη­νο­θε­σία: οµά­δα “Ονει­ρό­δρα­µα”

Ενδυ­µα­το­λό­γος: Κων­στα­ντί­νος Γκουγκούνης

Μου­σι­κή: Πάνος Δουκουµόπουλος

Επι­µέ­λεια µαλ­λιών: love hair

Φωτο­γρα­φί­ες: Μυρ­τώ Στεί­ρου – Αλέ­ξαν­δρος Καραίσκος

Trailer: Θάνος Αγγέ­λης- Αλέ­ξαν­δρος Καραίσκος

Ερµη­νεύ­ουν οι: Πέν­νυ Καλα­φα­τά­κη, Γιώρ­γος Μενε­διά­της, Χρι­στί­να Μου­δά­τσου, Βασίλης

Παπα­λα­ζά­ρου

Ο άγνω­στος και σκο­τει­νός κόσµος της ενη­λι­κί­ω­σης, η λαγνεία, η βία, ο έρω­τας, η ζήλια, η εξου­σία, η µαταιο­δο­ξία, το ταξί­δι της αυτο­γνω­σί­ας, οι ανθρώ­πι­νες σχέ­σεις και οι µύχιες σκέ­ψεις, είναι ο τόπος συνά­ντη­σης επτά παρα­µυ­θιών που όπως όλα τα παρα­µύ­θια πατούν στο χθες κι ερµη­νεύ­ουν το σήµε­ρα µέσα από την θεα­τρι­κή παρά­στα­ση “Στον ίσκιο της θυγα­τέ­ρας”. “Ο βασι­λιάς των λαών”, “η µήτρα των παρα­µυ­θιών”, “ο καη­µός”, “ο ύπνος”, “το κοκό­ρι”, “η τύχη της λωλής” και “οι κόρες του παπά”, µε πρω­τα­γω­νι­στές και ήρω­ες που εκπρο­σω­πούν κάθε ανθρώ­πι­νη συµπεριφορά.

Με ανα­νε­ω­τι­κή δύνα­µη, οι ηθο­ποιοί Πέν­νυ Καλα­φα­τά­κη, Γιώρ­γος Μενε­διά­της, Χρι­στί­να Μου­δά­τσου και Βασί­λης Παπα­λα­ζά­ρου, ανοί­γουν τον­δρό­µο για να περά­σουν οι παρα­µυ­θέ­νιοι ήρω­ες και να συνα­ντη­θούν µε την πρα­γµα­τι­κή ζωή. Με αλή­θειες µετα­µφιε­σµέ­νες αλλά ανα­γνω­ρί­σι­µες, αγγί­ζει την καρ­διά και ξορ­κί­ζει τους φόβους όπως κάνει κάθε παρα­µύ­θι σε όλους τους λαούς της γης από τα πανάρ­χαια χρό­νια. Στον ίσκιο µιας γυναί­κας, µητέ­ρας, κόρης, ερω­µέ­νης, µάγισ­σας, η οµά­δα «Ονει­ρό­δρα­µα», ερευ­νά τον µύθο και ανα­ζη­τά τον τόπο όπου µπο­ρεί όνει­ρο και πρα­γµα­τι­κό­τη­τα να συνυ­πάρ­ξουν. Άλλω­στε οι ιστο­ρί­ες και τα παρα­µύ­θια, υπο­στη­ρί­ζουν ότι θα τα κατα­φέ­ρου­µε αρκεί να είµα­στε ανοι­χτοί στο θαύ­µα. Να εµπι­στευό­µα­στε τους άλλους και τη ζωή.

HashArt Theater Group

“Ο Γλά­ρος… αυτό ήθε­λα να πω..”

Τρί­τη 7 Ιου­νί­ου 7, 21:00

Παπα­γά­λος

Νοτα­ρά 15, Εξάρχεια

10683 Αθή­να

Στο πλαί­σιο του Back to Athens 4 / 2016, η θεα­τρι­κή ομά­δα HashArt παρου­σιά­ζει μία παρά­στα­ση για τα πάθη του έρω­τα και της δημιουρ­γί­ας βασι­σμέ­νη στον Γλά­ρο του Αντόν Τσέ­χωφ και κεί­με­να των: Άκη Δήμου, Γιώρ­γου Χει­μω­νά, Laurent Gaude, Γιάν­νη Ευστα­θιά­δη, Sarah Kane, Γιάν­νη Πάνου, Σπύ­ρου Σταυ­ρό­που­λου, Χαβιερ Μαρί­ας, Henriette Vogel, Julien Boivent, Μ.Αντωνοπούλου, περιο­δι­κό Vita.gr, κ.α.

Δρα­μα­τουρ­γι­κή σύν­θε­ση: Κώστας Μπά­ρας, Ομά­δα Hashart

Παί­ζουν οι: Εβί­τα Αμε­ρι­κά­νου, Ελέ­νη Κου­τα­λώ­νη, Σταύ­ρος Λιλι­κά­κης, Τρύ­φων Μπάρκας

Σκη­νο­θε­σία: Κώστας Μπάρας

Σκη­νο­γρα­φι­κή / ενδυ­μα­το­λο­γι­κή επι­μέ­λεια: Γιώρ­γος Λυντζέρης

Βοη­θός σκη­νο­θέ­της: Χρί­στος Παπαμιχαήλ

Επι­μέ­λεια δια­φα­νειών: Γιάν­νης Καρδάσης

Φωτο­γρα­φί­ες: Κατε­ρί­να Λια­κο­πού­λου, Κ.Μπάρας

 

Back to Athens 4 / 2016

Εγκαί­νια: Παρα­σκευή 3 Ιου­νί­ου, 2016, 20:00

Διάρ­κεια: 3 Ιου­νί­ου – 11 Ιου­νί­ου, 2016

Back to Athens, Διοργάνωση

Γιώρ­γος Γεωργακόπουλος

Δημή­τρης Γεωργακόπουλος

Φωτει­νή Καπίρη

Austrian Partner Christian Rupp

Επι­με­λη­τές Berlin Soup 

Lennox Raphael

Jesper Dalmose

Επι­με­λη­τές εκθέσεων

Αιμι­λία Μπουρίτη

GURAM Chachanidze

Δημή­τρης Γεωργακόπουλος

Γιώρ­γος Γεωργακόπουλος

Δημή­τρης Χαλάτσης

Lennox Raphael

Jesper Dalmose

Christian Rupp

Μαρία Ξυπο­λο­πού­λου

Υπεύ­θυ­νος Συντονισμού

Βασί­λης Νάσης

Bοη­θοί συντονισμού

Καρο­λί­να Αλειφεροπούλου

Αλέ­ξαν­δρος Πλατής

Ζωή Καρα­γιάν­νη

Österreichische Botschaft Athen /Αυστριακή Πρε­σβεία στην Αθήνα

Bundeskanzleramt Österreich / Ομο­σπον­δια­κή Καγκε­λα­ρία της Αυστρίας

Det Danske Institut i Athen / Ινστι­τού­το της Δανί­ας στην Αθήνα

Γ’ Εργα­στή­ριο Ζωγρα­φι­κής Ανω­τά­τη Σχο­λή Καλών Τεχνών Αθήνας

Συμ­με­τέ­χο­ντες οργανισμοί

CHEAPART / ArtWall / BerlinSoup

Υπο­στή­ρι­ξη

Εκδό­σεις Ύψιλον

Ωδείο Μου­σι­κοί Ορίζοντες

Offspring Young Artists

A’  B’  Γ’  Εργα­στή­ρια Ζωγρα­φι­κής Ανω­τά­τη Σχο­λή Καλών Τεχνών Αθήνας

inexarchia.gr

AAF All About Festivals

Athens Art Walk

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο