Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

CIA και Ναζί, συνεργάτες στο κυνήγι του Τσε Γκεβάρα

Γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας* //

Ο Τσε ήταν καθι­σμέ­νος σ’ έναν πάγκο, με τους καρ­πούς των χεριών του δεμέ­νους και την πλά­τη του ν’α­κου­μπά­ει στον τοί­χο. Ο λοχί­ας Τεράν διστά­ζει, κάτι λέει, ο Τσε του απα­ντά: «Μη νιώ­θεις άσχη­μα. Ήρθες για να με σκο­τώ­σεις». Ο Τεράν κάνει μια κίνη­ση να φύγει και ο Τσε του λέει: «Ρίξε, δει­λέ, έναν άντρα θα σκο­τώ­σεις». Ο λοχί­ας κάνει ένα βήμα πίσω, προς το κατώ­φλι της πόρ­τας, κλεί­νει τα μάτια και ρίχνει την πρώ­τη ριπή. Ο Τσε πέφτει στο πάτω­μα με τα πόδια δια­λυ­μέ­να, αρχί­ζο­ντας να αιμορ­ρα­γεί βαριά. Τότε, ο Τεράν του ρίχνει και τη δεύ­τε­ρη ριπή που τον βρί­σκει στο βρα­χί­ο­να, τον ώμο και την καρ­διά. Δύο άλλοι στρα­τιώ­τες, που εισέρ­χο­νται στο δωμά­τιο, πυρο­βο­λούν από μια φορά ο καθέ­νας το άψυ­χο κορ­μί του Τσε. Ήταν περί­που 1.10 το μεση­μέ­ρι της 9ης Οκτώ­βρη 1967. 

Οι συν­θή­κες γύρω από τις οποί­ες συνε­λή­φθη και δολο­φο­νή­θη­κε ο κομ­μου­νι­στής επα­να­στά­της Ερνέ­στο Τσε Γκε­βά­ρα στη Βολι­βία είναι, λίγο έως πολύ, γνω­στές κυρί­ως μέσα από τις εκτε­νείς βιο­γρα­φί­ες που έχουν γρα­φτεί. Το γεγο­νός, για παρά­δειγ­μα, της ανά­μει­ξης των αμε­ρι­κα­νι­κών μυστι­κών υπη­ρε­σιών και της CIA στην όλη υπό­θε­ση δε χωρά­ει καμία αμφι­σβή­τη­ση. Ωστό­σο, υπάρ­χουν πτυ­χές του κυνη­γη­τού που οι κυβερ­νή­σεις ΗΠΑ και Βολι­βί­ας είχαν εξα­πο­λύ­σει ενα­ντί­ον του Τσε το διά­στη­μα 1966–67 που είναι λιγό­τε­ρο γνω­στές στο ευρύ κοι­νό. Μια από αυτές είναι η συνερ­γα­σία πρα­κτό­ρων της CIA με τον επο­νο­μα­ζό­με­νο «Χασά­πη της Λυών», το δια­βό­η­το Ναζί εγκλη­μα­τία πολέ­μου Κλά­ους Μπάρ­μπι. Πρό­κει­ται για μια άκρως ενδια­φέ­ρου­σα υπό­θε­ση καθώς, πέραν όλων των άλλων, απο­δει­κνύ­ει ότι, μετα­πο­λε­μι­κά, υψη­λό­βαθ­μα στε­λέ­χη των SS βρή­καν «κατα­φύ­γιο» σε μηχα­νι­σμούς υπο­στή­ρι­ξης των ιμπε­ρια­λι­στι­κών συμ­φε­ρό­ντων των ΗΠΑ. 

Η στρα­το­λό­γη­ση του Μπάρ­μπι στις προ­σπά­θειες των ΗΠΑ να εντο­πί­σουν τα ίχνη του Τσε περι­γρά­φε­ται στο ντο­κυ­μα­ντέρ με τίτλο «Ο Εχθρός του Εχθρού μου» (My Enemy’s Enemy) του βρα­βευ­μέ­νου Βρε­τα­νού σκη­νο­θέ­τη Κέβιν Μακ Ντό­ναλντ. Σύμ­φω­να με την έρευ­να του Μακ Ντό­ναλντ, η CIA προ­σέγ­γι­σε τον πρώ­ην διοι­κη­τή της Γκε­στά­πο όταν αυτός βρι­σκό­ταν στη Βολι­βία ως πρά­κτο­ρας των μυστι­κών υπη­ρε­σιών της Δυτι­κής Γερ­μα­νί­ας (BND). Ο Μπάρ­μπι είχε εμπει­ρία σε θέμα­τα ανταρ­το­πό­λε­μου, δεδο­μέ­νης της δρά­σης του ενά­ντια στους Γάλ­λους παρ­τι­ζά­νους κατά το Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο. Ως εκ τού­του, οι συμ­βου­λές του ήταν ιδιαί­τε­ρα χρή­σι­μες για τις υπη­ρε­σί­ες πλη­ρο­φο­ριών των ΗΠΑ που ήθε­λαν να εντο­πί­σουν τα χνά­ρια του Τσε. 

Σε συνέ­ντευ­ξη του στην εφη­με­ρί­δα «Guardian» ο Μακ Ντό­ναλντ αφη­γεί­ται: «Ο Γκε­βά­ρα έφτα­σε στη Βολι­βία μεταμ­φιε­σμέ­νος – όπως οι Γάλ­λοι αντάρ­τες στον πόλε­μο που ήταν συνε­χώς μεταμ­φιε­σμέ­νοι ώστε να περ­νούν απα­ρα­τή­ρη­τοι απ’ τους Γερ­μα­νούς. Υπο­ψιά­ζο­μαι ότι η συμ­βο­λή του Μπάρ­μπι (στην σύλ­λη­ψη) ήταν περισ­σό­τε­ρο σε θεω­ρη­τι­κό επί­πε­δο και, αν το σκε­φτεί­τε, είναι λογι­κό απ’ την πλευ­ρά των βολι­βια­νών και των αμε­ρι­κα­νών. Είχε έμπρα­κτη ειδί­κευ­ση στο αντι­κεί­με­νο, ήταν σκλη­ρός αντι­κομ­μου­νι­στής. Ούτε οι Αμε­ρι­κα­νοί, ούτε οι βολι­βια­νοί είχαν τέτοιου είδους εμπει­ρία».

Ο «ΧΑΣΑΠΗΣ ΤΗΣ ΛΥΩΝ»: ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ, ΣΑΔΙΣΤΗΣ, ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ.

barbie

Ο Νικο­λά­ους «Κλά­ους» Μπάρ­μπι γεν­νή­θη­κε στις 25 Οκτώ­βρη 1913 στο Γκό­ντε­σμπεργκ της Πρω­σί­ας. Στα 22 του χρό­νια ο Μπάρ­μπι εντά­χθη­κε στην ειδι­κή υπη­ρε­σία πλη­ρο­φο­ριών των SS, λει­τουρ­γώ­ντας ως πλη­ρο­φο­ριο­δό­της για το Εθνι­κο­σο­σια­λι­στι­κό Κόμ­μα του Αδόλ­φου Χίτλερ. Η πορεία του από εκεί και πέρα είναι συν­δε­δε­μέ­νη με ορι­σμέ­να από τα πλέ­ον ειδε­χθή εγκλή­μα­τα των SS και της Γκε­στά­πο κατά την άνο­δο του ναζι­σμού στην Ευρώ­πη. Σε ηλι­κία μόλις 29 ετών διο­ρί­ζε­ται επι­κε­φα­λής του γρα­φεί­ου της Γκε­στά­πο στη Λυών της Γαλ­λί­ας. Οι μαρ­τυ­ρί­ες λένε ότι ο Μπάρ­μπι υπήρ­ξε σαδι­στι­κά αιμο­στα­γής: έλα­βε προ­σω­πι­κά μέρος στο βασα­νι­σμό ανδρών και γυναι­κό­παι­δων, χρη­σι­μο­ποί­η­σε ηλε­κτρο­σόκ κατά τη διάρ­κεια ανα­κρί­σε­ων ενώ δεν δίστα­ζε να βασα­νί­σει και σεξουα­λι­κά τα θύμα­τα του. Έλα­βε το προ­σω­νύ­μιο «Χασά­πης της Λυών» (Le boucher de Lyon) για τη βαρ­βα­ρό­τη­τα που επέ­δει­ξε ως επι­κε­φα­λής της ναζι­στι­κής μυστι­κής αστυ­νο­μί­ας στην πόλη. Τον Απρί­λη του 1944 διέ­τα­ξε την απέ­λα­ση – με κατεύ­θυν­ση τα κρε­μα­τό­ρια του Άου­σβιτς – 44 παι­διών από ορφα­νο­τρο­φείο της κωμό­πο­λης Ιζιέ. Έλα­βε μέρος σε δεκά­δες επι­χει­ρή­σεις των ναζι­στι­κών στρα­τευ­μά­των κατά γάλ­λων παρ­τι­ζά­νων μέχρι και το τέλος του πολέμου. 

Μετά το τέλος του Β’Παγκοσμίου Πολέ­μου και την ήττα του ναζι­στι­κού καθε­στώ­τος, ο Μπάρ­μπι στρα­το­λο­γή­θη­κε από τους δυτι­κούς «συμ­μά­χους», δου­λεύ­ο­ντας για τη Βρε­τα­νία μέχρι το 1947 και έπει­τα για τις μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών. Το 1951, με τη βοή­θεια της CIA και του Βατι­κα­νού, κατα­φέρ­νει να δια­φύ­γει από την Ευρώ­πη με κατεύ­θυν­ση την Αργε­ντι­νή. Η «από­δρα­ση»- ή, καλύ­τε­ρα, φυγά­δευ­ση- του Μπάρ­μπι στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή είναι μια απ’ τις πολ­λές υπο­θέ­σεις Ναζί αξιω­μα­τού­χων που με τη βοή­θεια της ρωμαιο­κα­θο­λι­κής εκκλη­σί­ας εγκα­τέ­λει­ψαν την Ευρώπη. 

Από ‘κει και πέρα ο «Χασά­πης της Λυών» – πότε σε συνερ­γα­σία με την CIA και πότε ως πρά­κτο­ρας των μυστι­κών υπη­ρε­σιών της Δυτι­κής Γερ­μα­νί­ας (BND) – θα λάβει μέρος σε αμέ­τρη­τες εγκλη­μα­τι­κές επι­χει­ρή­σεις, από από­πει­ρες δολο­φο­νί­ας μέχρι στρα­τιω­τι­κά πρα­ξι­κο­πή­μα­τα. Το 1965 ο Μπάρ­μπι βρί­σκε­ται στη Βολι­βία δου­λεύ­ο­ντας για την BND και έχο­ντας εξα­σφα­λί­σει το μισθό του σε τρα­πε­ζι­κό λογα­ρια­σμό με έδρα το Σαν Φραν­σί­σκο των ΗΠΑ. Δια­μέ­νει στην πρω­τεύ­ου­σα Λα Παζ φέρο­ντας τον τίτλο του «επι­χει­ρη­μα­τία», υπό το όνο­μα «Κλά­ους Αλτμαν».

Portrait of Lyon's, France, Gestapo chief during WW II, Klaus Barbie, as he faces trial inside the local Palais de Justice, Monday May 11, 1987 on charges of crimes against humanity; just before the start of the trial. (AP Photo/Pool)

Αμε­τα­νό­η­τος εγκλη­μα­τί­ας και ενώ­πιον του δικαστηρίου

Όντας στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή, ο Γερ­μα­νός εγκλη­μα­τί­ας θα συνερ­γα­στεί, μετα­ξύ άλλων, και με οργα­νω­μέ­να δίκτυα δια­κί­νη­σης ναρ­κω­τι­κών, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του δια­βό­η­του «βαρώ­νου της κοκα­ΐ­νης» Πάμπλο Εσκο­μπάρ. Μετά από πολ­λά χρό­νια, το Γενά­ρη του 1983, θα συλ­λη­φθεί από τις αρχές της Βολι­βί­ας και θα εκδο­θεί στη Γαλ­λία προ­κει­μέ­νου να δικα­στεί. Θα κατα­δι­κα­στεί για 41 δια­φο­ρε­τι­κές κατη­γο­ρί­ες εγκλη­μά­των κατά της ανθρω­πό­τη­τας και θα φυλα­κι­στεί σε ισό­βια κάθειρ­ξη στη Λυών το 1987 – την πόλη που τέσ­σε­ρις δεκα­ε­τί­ες πριν είχε ζήσει τον σαδι­σμό και τη βαρ­βα­ρό­τη­τα των πρά­ξε­ων του. Προ­κλη­τι­κός και αμε­τα­νό­η­τος μέχρι το τέλος θα δηλώ­σει ενώ­πιον του δικα­στη­ρί­ου: «Ενώ­πιον του Θεού θα κρι­θώ αθώ­ος». Πέθα­νε από λευ­χαι­μία στη φυλα­κή το 1991. 

Ο Μπάρ­μπι συνερ­γά­στη­κε με την υπη­ρε­σία αντι­κα­τα­σκο­πεί­ας του αμε­ρι­κα­νι­κού στρα­τού για την παγί­δευ­ση και σύλ­λη­ψη του Τσε και των συντρό­φων του στη Βολι­βία. Ο Αλβά­ρο ντε Κάστρο, έμπι­στος του Μπάρ­μπι εκεί­να τα χρό­νια, εξι­στο­ρεί τα εξής: «Συνά­ντη­σε (ο Μπάρ­μπι) τον στρα­τη­γό Σέλ­τον, αρχη­γό της μεραρ­χί­ας από τις ΗΠΑ. Ο Άλτμαν (κωδι­κή ονο­μα­σία του Μπάρ­μπι) χωρίς αμφι­βο­λία του έδω­σε συμ­βου­λές στο πως να πολε­μή­σει τους αντάρ­τες. Χρη­σι­μο­ποί­η­σε τις γνώ­σεις που είχε απο­κτή­σει απ’ τη δου­λειά του στο Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο. Το πιο σημα­ντι­κό ήταν ότι κατεί­χε αυτήν την εμπει­ρία”. Ο πρώ­ην αξιω­μα­τι­κός των Ναζί έδει­χνε να αντι­με­τω­πί­ζει με προ­κλη­τι­κή αλα­ζο­νεία τον Τσε λέγο­ντας, σύμ­φω­να με τον ντε Κάστρο: «Αυτός ο κακο­μοί­ρης δεν θα είχε επι­ζή­σει καθό­λου εάν είχε πολε­μή­σει στον δεύ­τε­ρο παγκό­σμιο πόλε­μο. Είναι ένας θλι­βε­ρός τυχο­διώ­κτης που δεν έχει σχέ­ση με τη δημό­σια εικό­να του».

Ασφα­λώς, τα υπο­τι­μη­τι­κά λόγια ενός μακε­λά­ρη Ναζί όπως ο Μπάρ­μπι- που θεω­ρεί­ται υπεύ­θυ­νος για το θάνα­το συνο­λι­κά 14.000 ανθρώ­πων κατά τη διάρ­κεια του πολέ­μου- έχουν τόση αξία όση και η εγκλη­μα­τι­κή ιδε­ο­λο­γία που υπη­ρέ­τη­σε. Το ζητού­με­νο βρί­σκε­ται αλλού. Η ανά­μει­ξη του «Χασά­πη της Λυών» στην επι­χεί­ρη­ση σύλ­λη­ψης και δολο­φο­νί­ας του Τσε Γκε­βά­ρα έρχε­ται να προ­στε­θεί στη μακρά λίστα των μετα­πο­λε­μι­κών συνερ­γα­σιών του αμε­ρι­κα­νι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού με πρώ­ην αξιω­μα­τού­χους των Ναζί. Η στρα­το­λό­γη­ση και προ­στα­σία που παρεί­χαν μετα­πο­λε­μι­κά οι «δημο­κρα­τι­κές» καπι­τα­λι­στι­κές δυνά­μεις (ΗΠΑ, Βρε­τα­νία) σε εγκλη­μα­τί­ες του ναζι­στι­κού καθε­στώ­τος είχαν σκο­πό την ενδυ­νά­μω­ση της ιμπε­ρια­λι­στι­κής εκστρα­τεί­ας ενά­ντια στον Σοσια­λι­σμό. Προς αυτήν την κατεύ­θυν­ση άλλω­στε χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν, ως πρά­κτο­ρες και σύμ­βου­λοι, εκα­το­ντά­δες Ναζί αξιω­μα­τού­χοι, που αντί να δικα­στούν για τα φρι­κια­στι­κά εγκλή­μα­τα τους, βρή­καν «κατα­φύ­γιο» σε υπη­ρε­σί­ες αμε­ρι­κα­νι­κών, βρε­τα­νι­κών και δυτι­κο­γερ­μα­νι­κών μυστι­κών υπη­ρε­σιών. Σήμε­ρα, οι «σχέ­σεις αίμα­τος» του φασι­στι­κού φιδιού με το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα αντι­κα­το­πτρί­ζο­νται στην σύμπρα­ξη ΕΕ-ΗΠΑ στην προ­σπά­θεια ηρω­ο­ποί­η­σης των Ναζί στην Ουκρα­νία και στις βαλ­τι­κές χώρες καθώς και στην σκό­πι­μη προ­πα­γάν­δι­ση της ανι­στό­ρη­της θεω­ρί­ας των δύο άκρων.

Αυτή ήταν και είναι η φύση του Ιμπε­ρια­λι­σμού, για τον οποίο ο Τσε σημεί­ω­νε σε μια απ’ τις ομι­λί­ες του: «Η κτη­νω­δία του Ιμπε­ρια­λι­σμού, μια κτη­νω­δία που δεν γνω­ρί­ζει όρια ούτε έχει εθνι­κά σύνο­ρα. Η κτη­νω­δία των στρα­τευ­μά­των του Χιτλερ είναι σαν την βορειο­με­ρι­κά­νι­κη κτη­νω­δία, σαν εκεί­νη των Βέλ­γων αλε­ξι­πτω­τι­στών, και σαν αυτή των Γάλ­λων Ιμπε­ρια­λι­στών στην Αλγε­ρία. Διό­τι είναι η ίδια η φύση του Ιμπε­ρια­λι­σμού να μετα­τρέ­πει τους ανθρώ­πους σε άγρια, αιμο­δι­ψή ζώα απο­φα­σι­σμέ­να να σφά­ξουν, να σκο­τώ­σουν, να δολο­φο­νή­σουν και να κατα­στρέ­ψουν μέχρι και το τελευ­ταίο απο­μει­νά­ρι της εικό­νας του επα­να­στά­τη σε οποιο­δή­πο­τε καθε­στώς που αυτοί (οι ιμπε­ρια­λι­στές) θα συντρί­ψουν κάτω από τις μπό­τες τους επει­δή (αυτό) αγω­νί­ζε­ται για την ελευ­θε­ρία (…) Δεν πρέ­πει να εμπι­στευό­μα­στε τον Ιμπε­ρια­λι­σμό σε καμιά απο­λύ­τως περί­πτω­ση, ούτε στο ελά­χι­στο!».

* υποψ. διδά­κτωρ πολι­τι­κών επι­στη­μών και ιστορίας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο