Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

CIMAvax-EGF: το κουβανικό εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα

Γρά­φει ο Βαγ­γέ­λης Γονα­τάς //

Το 2012, ανα­κοι­νώ­θη­κε για πρώ­τη φορά ότι μετά από μακρο­χρό­νιες έρευ­νες οι κου­βα­νοί επι­στή­μο­νες κατά­φε­ραν να ανα­πτύ­ξουν ένα εμβό­λιο για τον καρ­κί­νο του πνεύ­μο­να το οποίο “θα μπο­ρού­σε να μετα­τρέ­ψει τον καρ­κί­νο σε μια δια­χει­ρί­σι­μη χρό­νια ασθένεια”. 

Οι κου­βα­νοί επι­στή­μο­νες επε­σή­μα­ναν τότε, ότι “δεν είναι δυνα­τόν να προ­λη­φθεί η ασθέ­νεια, αλλά το εμβό­λιο αυτό βελ­τιώ­νει σημα­ντι­κά την κατά­στα­ση των ασθε­νών σε κρί­σι­μη κατά­στα­ση” και “ενδεί­κνυ­ται σε ασθε­νείς με προ­χω­ρη­μέ­νο καρ­κί­νο του πνεύ­μο­να σε στά­δια τρία και τέσ­σε­ρα, χωρίς να εμφα­νί­ζει θετι­κή απά­ντη­ση σε άλλα είδη θερα­πειών, όπως την χημειο­θε­ρα­πεία και την ακτι­νο­θε­ρα­πεία” δηλώ­νο­ντας ταυ­τό­χρο­να ότι “οι ερευ­νη­τές του κου­βα­νι­κού Κέντρου Μορια­κής Ανο­σιο­λο­γί­ας (CIM) σχε­διά­ζουν να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν την ίδια αρχή του CimaVax-EFG στην θερα­πεία άλλων καρ­κι­νι­κών όγκων, όπως του προ­στά­τη, της μήτρας και του μαστού”.

Το Μάρ­τιο του 2014 το εμβό­λιο βρα­βεύ­τη­κε από την Ακα­δη­μία Επι­στη­μών της Κού­βας (ACC), ενώ το ενδια­φέ­ρον και η ανα­γνώ­ρι­ση του φαρ­μά­κου από την παγκό­σμια επι­στη­μο­νι­κή κοι­νό­τη­τα προ­κά­λε­σε δημο­σιό­τη­τα που συνέ­βα­λε τελι­κά στη διε­θνή ανα­γνώ­ρι­ση του εμβολίου.

Centro Inmologia Molecular,doctora Tania Cronbet

Φέτος, στις 13 και 14 Μάη διορ­γα­νώ­θη­κε στην Αβά­να Διε­θνές Σεμι­νά­ριο από την κου­βα­νι­κή φαρ­μα­κευ­τι­κή εται­ρεία CIMAB SA, που εξει­δι­κεύ­ε­ται στην ανά­πτυ­ξη και εμπο­ρία φαρ­μά­κων για τη θερα­πεία των κακο­ή­θων όγκων, όπου παρου­σιά­στη­καν τα τελι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα της μελέ­της που επι­βε­βαιώ­νουν την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του κου­βα­νι­κού εμβο­λί­ου CIMAvax-EGF στον προ­χω­ρη­μέ­νο καρ­κί­νο του πνεύμονα.

Σημειώ­νε­ται ότι τα δικαιώ­μα­τα ευρε­σι­τε­χνί­ας σε όλο τον κόσμο του CimaVax-EGF (που δημιουρ­γή­θη­κε το 2011) είναι εγγε­γραμ­μέ­να στην Κού­βα και το Περού. Πολ­λές χώρες, όπως η Βρα­ζι­λία, η Αργε­ντι­νή και η Κολομ­βία, βρί­σκο­νται σε δια­δι­κα­σία έντα­ξης στην αξιο­ποί­η­ση του εμβο­λί­ου και ορι­σμέ­νες, όπως το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο και την Αυστρα­λία βρί­σκο­νται σε δια­δι­κα­σία κλι­νι­κής του μελέτης.

Πρό­σφα­τα, το κου­βα­νι­κό Κέντρο Μορια­κής Ανο­σιο­λο­γί­ας και το Νεο­ϋ­ορ­κέ­ζι­κο Ινστι­τού­το Roswell Park Cancer υπέ­γρα­ψαν συμ­φω­νία για την εξα­γω­γή προς τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες του εμβο­λί­ου κατά του καρ­κί­νου του πνεύ­μο­να, το οποίο σύντο­μα θα αρχί­σει τις κλι­νι­κές δοκι­μές και στις Ηνω­μέ­νες Πολιτείες.

Κέντρο Μοριακής Ανοσιολογίας

Κέντρο Μορια­κής Ανοσιολογίας

Τέλος, νέα φάρ­μα­κα για την κατα­πο­λέ­μη­ση του καρ­κί­νου παρου­σιά­στη­καν το Σεπτέμ­βρη του 2014 σε σχε­τι­κό Συνέ­δριο από τον κου­βα­νι­κό φαρ­μα­κευ­τι­κό ‘Ομι­λο LABIOFARM και το πράγ­μα έχει συνέχεια.

Όπως φαί­νε­ται λοι­πόν, έχει περά­σει η επο­χή που αντί­στοι­χες εφευ­ρέ­σεις, ανα­κα­λύ­ψεις κλπ η Κού­βα μόλις και μετά βίας θα κατά­φερ­νε να τις που­λή­σει στη διε­θνή αγο­ρά και μάλι­στα μέσω τρί­των εται­ρειών με έδρα το εξω­τε­ρι­κό για να παρα­κάμ­ψει το εμπάργκο.

Το αντί­τι­μο μιας τέτοιας συναλ­λα­γής πριν λίγα χρό­νια, εκτός από συνάλ­λαγ­μα, θα ήταν το πολύ, η κατα­σκευή μιας γραμ­μής παρα­γω­γής του συγκε­κρι­μέ­νου προ­ϊ­ό­ντος από την αγο­ρά­στρια στην Κού­βα για την κάλυ­ψη των εσω­τε­ρι­κών ανα­γκών το νησιού. Σε κάθε περί­πτω­ση η Κού­βα απο­ξε­νω­νό­ταν πλή­ρως μέσω της πώλη­σης από τα μελ­λο­ντι­κά κέρ­δη από το X φάρ­μα­κο, που μπο­ρεί να ήταν μερι­κά δις.

cim4

Τα πράγ­μα­τα όμως αλλά­ζουν, ήρθε έτσι η συγκυ­ρία που η Κού­βα μπο­ρεί και ωφε­λεί­ται από την επέν­δυ­ση που έκα­νε στο ανθρώ­πι­νο (επι­στη­μο­νι­κό, ιατρι­κό, τεχνι­κό ) δυνα­μι­κό, εδώ και μισό αιώ­να Επανάστασης.

Και κοντά στην Κού­βα, ωφε­λεί­ται και ο κόσμος όλος. Το πώς ωφε­λεί­ται η κάθε τάξη ή στρώ­μα στις χώρες του εξω­τε­ρι­κού που πραγ­μα­το­ποιούν αυτό το διε­θνές εμπό­ριο με την Κού­βα, είναι μια άλλη υπό­θε­ση, που ξεφεύ­γει πάντως από το θέμα του παρό­ντος γραπτού.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο