Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΠΟΝίτες ΗΡΩΕΣ (7): Αχιλλέας Μπλέτσος, ο ατρόμητος κινηματογραφιστής από την Άρτα

Επι­μέ­λεια: Οικο­δό­μος //

Το σημε­ρι­νό, έβδο­μo, αφιέ­ρω­μα της σει­ράς «ΕΠΟ­Νί­τες ΗΡΩΕΣ» ανή­κει στον επο­νί­τη Αχιλ­λέα Μπλέ­τσο, από την Άρτα, που Έλλη­νες χωρο­φύ­λα­κες τον παρέ­δω­σαν στους Γερ­μα­νούς για να τον εκτελέσουν.

Το κεί­με­νο που ακο­λου­θεί πρω­το­δη­μο­σιεύ­τη­κε στο περιο­δι­κό «Νέα Γενιά», όργα­νο του Κεντρι­κού Συμ­βου­λί­ου της ΕΠΟΝ, αρ. φύλ­λου 61, Nοέμ­βρης 1945.

Αχιλ­λέ­ας Κ. Μπλέ­τσος (1924–1944)

epon-mpletsosΈνα παι­δί μεγα­λό­σω­μο και ρωμα­λέο. Τα μάτια του πετού­σαν πάντα φωτιές και στο πρό­σω­πό του ήταν ζωγρα­φι­σμέ­νη η απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα. Γεν­νή­θη­κε στην Άρτα το 1924. Δού­λευε σαν κινη­μα­το­γρα­φι­στής στην Άρτα. Στην καρ­διά του η καμπά­να που σημαί­νει προ­σκλη­τή­ριο για την αντί­στα­ση χτύ­πη­σε δυνα­τά. Κι οι χτύ­ποι της καρ­διάς του Αχιλ­λέα από τότε ρυθ­μί­στη­καν μ’ αυτή τη μεγά­λη καμπά­να, που όσο πήγαι­νε και χτυ­πού­σε πιο δυνα­τά  κι ακό­μη δυνα­τό­τε­ρα. Μπή­κε μαχη­τής απλός στην ΕΠΟΝ για να γίνει ύστε­ρα ένας ήρωας.

Ανα­λα­βαί­νει τις πιο επι­κίν­δυ­νες απο­στο­λές. Γλι­στρά­ει μέσα από τα συρ­μα­το­πλέγ­μα­τα: σύν­δε­σμος βου­νού και πόλης. Η τρο­μο­κρα­τία στην Άρτα έχει φου­ντώ­σει. Οι Γερ­μα­νοί, θεριά μανια­σμέ­να απ’ τα αλύ­πη­τα χτυ­πή­μα­τα του ΕΛΑΣ.

Ένα από­γευ­μα, στις 18 Αυγού­στου 1944, μέρα Παρα­σκευή, δυο χωρο­φύ­λα­κες, ο Βασί­λης Τσιό­κας και ο Κόνια­ρης, έρχο­νται σπί­τι του για μια δήθεν ανά­κρι­ση. Ο Αχιλ­λέ­ας το κατα­λα­βαί­νει, μα το σπί­τι είναι όλο μπλο­κα­ρι­σμέ­νο. Τον κρά­τη­σαν στα κρα­τη­τή­ρια. Εκεί­νο το βρά­δυ εκεί κρα­τού­σαν και δέκα μελ­λο­θα­νά­τους που περ­νού­σαν το στερ­νό τους βρά­δυ. Οι χωρο­φύ­λα­κες παρά­δω­σαν τον Αχιλ­λέα στ’ αφε­ντι­κά τους…Εκεί στο δρό­μο που πάει για την Κόπραι­να δέκα κρε­μά­λες κρα­τού­σαν με τις θηλιές τους 10 πατριώ­τες κι ένα παλι­κά­ρι 19 χρο­νών, ανά­με­σά τους. Ο Επο­νί­της Αχιλ­λέ­ας Κ. Μπλέτσος.

Για τη σει­ρά του ΑΤΕΧΝΩΣ «ΕΠΟ­Νί­τες ΗΡΩΕΣ»

Έχου­με χρέ­ος να μην ξεχνά­με το παρελ­θόν. Να μελε­τά­με τα ιστο­ρι­κά γεγο­νό­τα, τις νίκες και τις ήττες του λαϊ­κού κινή­μα­τος, να διδα­σκό­μα­στε από τη δρά­ση των ηρώ­ων του. Χιλιά­δες λαϊ­κοί αγω­νι­στές έπε­σαν νεκροί την περί­ο­δο της Κατο­χής και τα χρό­νια που ακο­λού­θη­σαν μετά την απε­λευ­θέ­ρω­ση. Χιλιά­δες αγό­ρια και κορί­τσια πέρα­σαν στις γραμ­μές της ΕΠΟΝ και των Αετό­που­λων έχο­ντας μονα­δι­κό κίνη­τρο τη δίψα για λευ­τε­ριά και μια καλύ­τε­ρη ζωή, χωρίς να λογα­ριά­ζουν ότι μπο­ρεί και να χάσουν τη δική τους ζωή, χωρίς να προσ­δο­κούν σε ανταλ­λάγ­μα­τα ή ανα­γνώ­ρι­ση της προ­σφο­ράς τους. Απέ­να­ντι στη θυσία του ανθού της ελλη­νι­κής νεο­λαί­ας εκεί­να τα χρό­νια, το δικό μας χρέ­ος στέ­κει αξόφλητο.

Στο ΑΤΕΧΝΩΣ ξεκι­νή­σα­με μια νέα ενό­τη­τα δημο­σιεύ­σε­ων κάτω από τον τίτλο «ΕΠΟ­Νί­τες ΗΡΩΕΣ». Αντλώ­ντας υλι­κό από το περιο­δι­κό της ΕΠΟΝ «Νέα Γενιά» και αλλού, φιλο­δο­ξού­με να φέρου­με στο φως, μέσω του δια­δι­κτύ­ου, μικρά αφιε­ρώ­μα­τα-πορ­τραί­τα μεγά­λων ηρώ­ων. Αρω­γούς σε αυτή την προ­σπά­θεια θα έχου­με την έκδο­ση-λεύ­κω­μα της Σύγ­χρο­νης Επο­χής από το αρχείο της «Νέας Γενιάς», το Επι­μορ­φω­τι­κό Κέντρο Βιβλιο­θή­κη – Αρχείο «Χαρί­λα­ος Φλω­ρά­κης», τα Αρχεία Σύγ­χρο­νης Κοι­νω­νι­κής Ιστο­ρί­ας, βιβλία, ανα­μνή­σεις αγω­νι­στών και άλλες πηγές.

Τα ήδη αναρ­τη­μέ­να αφιε­ρώ­μα­τα θα ενη­με­ρώ­νο­νται-εμπλου­τί­ζο­νται με νέα στοι­χεία όταν αυτά ανακαλύπτονται.

Στην ίδια σειρά:

ΕΠΟ­Νί­τες ΗΡΩΕΣ: Νεί­λος Μαστρα­ντώ­νης (Κλέ­αρ­χος), όπως οι ωραί­οι νεκροί της Ιστορίας…

ΕΠΟ­Νί­τες ΗΡΩΕΣ (2): Κώστας Κορ­δά­τος, νέος ηθο­ποιός που δεν ήξε­ρε τι θα πει συμβιβασμός

ΕΠΟ­Νί­τες ΗΡΩΕΣ (3): Χαρί­λα­ος Κατσού­λης, την ώρα που τον του­φέ­κι­ζαν τραγουδούσε

ΕΠΟ­Νί­τες ΗΡΩΕΣ (4): Αθη­νά Μαύ­ρου, δέχτη­κε με το κεφά­λι ψηλά το θάνα­το στο Μπλό­κο της Κοκκινιάς

ΕΠΟ­Νί­τες ΗΡΩΕΣ (5) – Άκης Μπά­τζιος: «Συνε­χί­στε τη δου­λειά που εγώ αφή­νω στη μέση»

ΕΠΟ­Νί­τες ΗΡΩΕΣ (6): Κώστας Αθα­να­σιά­δης (Κωστά­κης), ο πρώ­τος ήρω­ας του Λόχου Νεο­λαί­ας Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας ΔΣΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο