Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λίγο πριν την Απελευθέρωση

Επι­μέ­λεια: Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Πρό­κει­ται για ένα μονα­δι­κό ντο­κου­μέ­ντο που βρί­σκε­ται στο ψηφια­κό αρχείο των ΑΣΚΙ. Είναι μία προ­κή­ρυ­ξη του Επαρ­χια­κού Συμ­βου­λί­ου Βέροιας της ΕΠΟΝ με ημε­ρο­μη­νία 20/10/1944. Οι Γερ­μα­νοί έχουν ήδη φύγει από τη Νάου­σα (9/9/1944), ενώ η απε­λευ­θέ­ρω­ση της Βέροιας θα γίνει στις 27/10. Οι μάχες που διε­ξά­γο­νται για την απε­λευ­θέ­ρω­ση της περιο­χής είναι σκλη­ρές και μέσω της ανα­κοί­νω­σης-προ­κή­ρυ­ξης αυτής της ΕΠΟΝ αφε­νός γίνε­ται ενη­μέ­ρω­ση γι’αυτές και αφε­τέ­ρου γίνε­ται αγω­νι­στι­κό προ­σκλη­τή­ριο για συνέ­χι­ση του αγώ­να, αλλά και για συμ­βο­λή στην ανοι­κο­δό­μη­ση των απε­λευ­θε­ρω­μέ­νων περιοχών.

Η ανα­κοί­νω­ση δίνει πολύ­τι­μες λεπτο­μέ­ρειες για τη δρά­ση του ΕΛΑΣ (σαμπο­τάζ, μάχες κ.α)  και της ΕΠΟΝ όσο και για την πολύ­μορ­φη δρά­ση στις πόλεις στον τομέα της ανοι­κο­δό­μη­σης, του πολι­τι­σμού, της παι­δεί­ας κ.α.

Ολό­κλη­ρη η ανα­κοί­νω­ση- που θα πρέ­πει να σημειω­θεί είναι ιδιαί­τε­ρα επι­με­λη­μέ­νη μιας και έχει και τη συνο­δεύ­ει και σχε­τι­κό σκί­τσο, δείγ­μα την ανά­πτυ­ξης και των αντι­στα­σια­κών τυπο­γρα­φεί­ων της περιο­χής-  αναφέρει:

epon_aski

«Με την καθο­δή­γη­ση της ΕΠΟΝ η νεο­λαία πολεμάει

-Στις 5–10/1944 επο­νί­τες και επο­νί­τι­σες της Κου­λού­ρας, Ασω­μά­των και Δια­βα­τού σε συνερ­γα­σία με το εφε­δρι­κό ΕΛΑΣ της Μέσης και ομά­δα του 3/50 τάγ­μα­τος έκο­ψαν σύρ­μα­τα 35 χιλιο­μέ­τρων σε από­στα­ση 3,5 χιλιό­με­τρα και ανα­τί­να­ξαν σε 5 σημεία τη σιδη­ρο­δρο­μι­κή γραμ­μή Μέσης-Κουλούρας.

-Επο­νί­τες εφε­δρο­ε­λα­σί­τες του 26ου λόχου από την Επι­σκο­πή του 16ου εφε­δρι­κού Συντάγ­μα­τος στα­μά­τη­σαν σε ενέ­δρα στις 11–10/1944 ένα γερ­μα­νι­κό βαγο­νέ­το γεμά­το τρό­φι­μα , έγι­ναν κύριοι της κατα­στά­σε­ως πιά­νο­ντας όλους τους Γερ­μα­νούς αιχ­μα­λώ­τους και πέρ­νο­ντας τα τρόφιμα.

- Στις 28–9‑1944 ομά­δα του εφε­δρι­κού ΕΛΑΣ- ΕΠΟΝ της Μικρής Σάντας έκο­ψε σε μήκος ενός χιλιο­μέ­τρου την τηλε­φω­νι­κή γραμ­μή και τους στύ­λους μετα­ξύ Κοζά­νης-Βέροιας και σε απο­κόμ­μα­τα των στύ­λων άφη­σε προ­κη­ρύ­ξεις στη γερ­μα­νι­κή , κάνο­ντας έτσι σαμπο­τάζ και δια­λυ­τι­κή δου­λειά στους γερ­μα­νούς που την επο­μέ­νη μέρα   πήγαν να διορ­θώ­σουν την κατε­στραμ­μέ­νη γραμμή.

- Τμή­μα­τα του 30ου Συντάγ­μα­τος σε συνερ­γα­σία με το 16ο Σύνταγ­μα ύστε­ρα από σκλη­ρή 8ωρη μάχη  στη Κρύα Βρύ­ση συνέ­λα­βαν 450 αιχ­μα­λώ­τους και πήραν 315 όπλα. Οι δύο υπο­δειγ­μα­τι­κές του 30ου Συντάγ­μα­τος και 1/30 τάγ­μα­τος που έλα­βαν μέρος στη μάχη , δια­κρί­θη­καν για τη μαχη­τι­κό­τη­τα και  την αυτο­θυ­σία τους.

- Στα έμπε­δα του 30ου Συντάγ­μα­τος 300 Επο­νι­τες ασκή­θη­καν στην πολε­μι­κή τέχνη και αυτή τη στιγ­μή απο­τε­λούν ανε­ξάρ­τη­το τάγ­μα που σε λίγες μέρες μπαί­νει σε μάχες, περ­νά­ει στην πρώ­τη γραμ­μή του εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κού αγώνα.

- Στις 9–10/1944 στη παλαϊ­κή δια­δή­λω­ση της Βέρ­ροιας τα νειά­τα δεί­ξαν όλες τους τις δυνα­μι­κό­τη­τες. Μπρο­στά στην απαί­τη­ση του λαού και της νεο­λαί­ας ν’ ανοί­ξουν τα σχο­λειά, να ενι­σχυ­θούν οι παι­δι­κοί σταθ­μοί και συσ­σί­τια και να δοθούν τρό­φι­μα και φάρ­μα­κα οι κατα­χτη­τές παρα­χώ­ρη­σαν το 8ο δημο­τι­κό σχο­λείο που το χρη­σι­μο­ποιού­σαν για στρα­τώ­νες  έφε­ραν τρό­φι­μα και φάρ­μα­κα. Για μία ακό­μη φορά απο­δει­κνύ­ε­ται περί­τρα­να ότι μόνο με την πάλη και τον αγώ­να ο Λαός και η νεο­λαία μορ­φώ­νε­ται και ανοί­γει τον δρό­μο για τη Λαοκρατία.

- Στις 14-10-1944 ο λαός της Νάου­σας κινή­θη­κε σύσ­σω­μος σε συλ­λα­λη­τή­ριο προς τη δια­συμ­μα­χι­κής επι­τρο­πή ζητώ­ντας ενί­σχυ­ση από τους συμ­μά­χους σε όπλα, τρό­φι­μα και φάρ­μα­κα και κατα­δι­κά­ζο­ντας συγ­χρό­νως την αντε­θνι­κή και προ­δο­τι­κή δρά­ση της ΠΑΟ που θέλη­σε να παρα­δώ­σει στο Βουλ­γα­ρι­κό φασι­σμό την Αν. Μακε­δο­νία και Θρά­κη. Η νεο­λαία και ο λαός πέτυ­χαν να μεί­νη στην πόλη ένας αντι­πρό­σω­πος της Δια­συμ­μα­χι­κής Επι­τρο­πής , για τα ιδιαί­τε­ρα ζητή­μα­τα του Λαού  και της Νεο­λαί­ας της Νάουσας.

- Με πρω­το­βου­λία της ΕΠΟΝ στη Νάου­σα έγι­νε σύσκε­ψη όλων των οργα­νώ­σε­ων των επι­στη­μό­νων του κλή­ρου κλπ. Για την Οργά­νω­ση Προ­στα­σί­ας του Παι­διού. Οι πρώ­τες βάσεις που μπή­καν είναι να γίνουν παι­δι­κά συσ­σί­τια και παι­δι­κούς σταθ­μούς για όλα τα παι­διά από 4–11 χρο­νών. Βγή­κε προ­σω­ρι­νή επι­τρο­πή η οποία άρχι­σε αμέ­σως τις εργα­σί­ες της.

- Στις 8-10-1944 ένα αετό­που­λο από τη  Βέροια συν­δέ­θη­κε και οδή­γη­σε στον ΕΛΑΣ τρεις γερ­μα­νούς μαζί με τα όπλα τους και ένα μυδράλιο».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο