Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο ταυρομάχος είναι νεκρός

Γρά­φει ο Οικο­δό­μος //

Μια είδη­ση προ­ξέ­νη­σε εντύ­πω­ση ανά­με­σα στα ρεπορ­τάζ για τον εκλο­γι­κό νόμο που σχε­διά­ζει η κυβέρ­νη­ση και τις αλχη­μεί­ες για τη χορή­γη­ση των νέων τηλε­ο­πτι­κών αδειών. Ταυ­ρο­μά­χος έπε­σε νεκρός από τα κέρα­τα ταύ­ρου –που αλλού;– στην Ισπα­νία. Κάτι τέτοιο είχε να συμ­βεί τριά­ντα χρόνια.

Στις εκκλή­σεις για κατάρ­γη­ση των ταυ­ρο­μα­χιών κάποιοι  ισχυ­ρί­ζο­νται ότι αν δεν είσαι Ισπα­νός δεν μπο­ρείς να κατα­λά­βεις τι σημαί­νει η ταυ­ρο­μα­χία για τους Ισπα­νούς (δεν ισχύ­ει βέβαια το ίδιο για όλους τους Ισπα­νούς, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας).

Ας σκε­φτού­με για λίγο τη σκηνή.

Ο ταύ­ρος να βρί­σκε­ται στο κέντρο της αρέ­νας, εν μέσω αλα­λαγ­μών του πλή­θους που ζητά­ει τη θανά­τω­σή του.

Μόνος, με την κάθε του κίνη­ση να είναι προ­δια­γε­γραμ­μέ­νη, σα να ακο­λου­θεί τις οδη­γί­ες ενός αόρα­του σκηνοθέτη.

Ο ταυ­ρο­μά­χος να ελίσ­σε­ται περι­παι­χτι­κά μπρο­στά του, δίπλα του, πίσω του  και σε κάθε ευκαι­ρία να του κατα­φέρ­νει κι από ένα μοβό­ρι­κο χτύ­πη­μα στον τράχηλο.

Να είναι τόσο δυνα­τός και όμως το δικό του αίμα να στά­ζει και να βάφει την άμμο της αρένας.

Όλα να μοιά­ζουν χαμέ­να και όλοι να μετρούν το χρό­νο που απέ­μει­νε μέχρι το τέλος του… και ο ταύ­ρος να τους χαλά­ει τη συντα­γή! Όχι μόνο ν’ αντέ­χει και να μη λυγί­ζει στα χτυ­πή­μα­τα του ταυ­ρο­μά­χου αλλά να κατα­φέρ­νει να ρίξει αυτός στη γη τον επί­δο­ξο δολο­φό­νο του και να τον αποτελειώνει!

Όσο θα συνε­χί­ζε­ται η πάλη μετα­ξύ ταύ­ρου και ταυ­ρο­μά­χου και το τέλος του ταύ­ρου θα συνε­χί­σει να μοιά­ζει προ­δια­γε­γραμ­μέ­νο. Μόνο που κάθε φορά που το συμπα­θές γιγα­ντό­σω­μο τετρά­πο­δο  θα παίρ­νει την «εκδί­κη­σή» του, οι άγρα­φοι νόμοι της εξέ­λι­ξης θα «φωνά­ζουν» ότι σε μια μάχη ζωής και θανά­του κάθε εμπό­διο είναι δυνα­τό να συντρι­βεί και κάθε εχθρός να νικη­θεί, αν ο –φαι­νο­με­νι­κά– «χαμέ­νος» εκμε­ταλ­λευ­τεί μαζί με τη δύνα­μή του τις υπε­ρε­κτι­μή­σεις και τα λάθη εκεί­νου που θα τον υπο­τι­μή­σει επι­χει­ρώ­ντας να του στε­ρή­σει το ιερό­τε­ρο δικαί­ω­μα: της ζωής.

Σε μια μάχη δεν κερ­δί­ζει πάντα ο πιο ισχυ­ρός (ή αυτός που φαντά­ζει πιο ισχυ­ρός). Μένει και να απο­δει­χτεί πότε θα το ξανα­θυ­μη­θούν αυτό οι άνθρωποι…

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο