Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Άγιος Αρτέμης, η Μύκονος, οι όρχεις και οι αστυνομικοί

Γράφει ο Στέλιος Κανάκης //

Ο Αρτέμης ήταν «τέλειος πολίτης» (πατρίκιος), στρατηγός (δουξ), αυγουστάλιος (ιερέας αφιερωμένος στην λατρεία του αυτοκράτορα). Κι όλα αυτά λόγω του ότι ήταν κολλητός του Κωνσταντίνου.

Όταν ο Κωνσταντίνος έφυγε προς… θεού του, ενός θεού που ο ίδιος θεσμοθέτησε και ανέλαβε ο Ιουλιανός, ο Αρτέμης σήκωσε μπαϊράκι. Υποτίθεται πως άρχισε να βρίζει τον Ιουλιανό κι ο τελευταίος – λες και δεν είχε σοβαρότερα ν’ ασχοληθεί ως αυτοκράτορας, άρχισε να τον βασανίζει. Στο τέλος ο Αρτέμης τα κακάρωσε.

Όσο ο Αρτέμης βρισκόταν εν ζωή και κατά τα λεγόμενα του Νικόδημου του αγιορείτου, έδειχνε ιδιαίτερη προτίμηση σε παθήσεις των όρχεων εξ ου και ανακηρύχτηκε ο προστάτης τους.

Μέχρι εδώ τίποτα το ιδιαίτερο πέραν της εξειδίκευσης του αγίου. Σήμερα όμως ο Αρτέμης εκτός από προστάτης των αρχιδιών θεωρείται πολιούχος της Μυκόνου αλλά και προστάτης των αστυνομικών. Κι όσο για την πολιουχία του επί του εξ όλης και προώλης νησιού, αυτό αφορά τους Μυκονιάτες και δεν μας πέφτει λόγος. Για τους αστυνομικούς όμως; Τί δουλειά, τί κοινό μπορεί να έχουν τα όργανα της τάξης του καπιταλιστικού συστήματος με κάποια από τα ανδρικά όργανα αναπαραγωγής;
Αυτός ο συσχετισμός που, σημειωτέον, δεν τεκμαίρεται από κάποιο στοιχείο και είναι άγνωστο από πού προέκυψε, εκλαμβάνεται από κάποιους ως υβριστικός έναντι του σώματος των αστυνομικών και του έργου που επιτελούν. Ερμηνεία όμως, που καταρρίπτεται από την ίδια τη στάση του σώματος διότι τον Αρτέμη τον έχουν περί πολλού και εντός της σχολής της αστυνομίας λειτουργεί περίοπτος ναός του.

Προσωπικά και σε πλήρη συμφωνία με άλλους μελετητές των βίων των αγίων μας, θεωρώ πως πρόκειται για εμφανή προσπάθεια αναβάθμισης και καταξίωσης του έργου της ΕΛ.ΑΣ. Προβιβάζει και αναδεικνύει το κοινωνικό έργο της αστυνομίας στο επίπεδο των άκακων, χρήσιμων και επωφελών όρχεων, οργάνων αναντικατάστατων στο σεξ και στη διαιώνιση του είδους μας.

Άλλωστε και η ίδια η ζωή, συνεπικουρώντας τον παραπάνω συλλογισμό, δεν έχει να επιδείξει ουδεμία περίπτωση που αρχίδι να κλωτσά νεκρούς, να χτυπά άοπλους κι ανήμπορους, να επιτίθεται σε υπερήλικες, να κλέβει, να πουλά προστασία κλπ.

Χρόνια πολλά στους Αρτέμηδες, στις Αρτεμησίες, στην πλ. Αρτέμη στο Παγκράτι, στους Μυκονιάτες, στα αρχίδια και στην ΕΛ.ΑΣ.

_______________________________________________________________________________________________________

Στέλιος Κανάκης Διδάσκει στην επαγγελματική εκπαίδευση και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου. Έχει γράψει, υπό μορφή ημερολογίων τα «Με τη μουσική του κόσμου», «Οι μουσικοί του κόσμου» και «Δώδεκα μήνες συνθέτες».  Επίσης το «Ιερές Βλακείες» Εμπειρία Εκδοτική 1η και 2η έκδοση – Εκδόσεις Εντύποις 3η και 4η και το «Η Αγρία Γραφή» Εκδόσεις ΚΨΜ.
[email protected] Facebook: Stelios Kanakis /ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ