Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Άγνωστο σκίτσο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Άγνωστο σκίτσο του Λεονάρντο ντα Βίντσι εκτιμήθηκε στα 15,8 εκατομμύρια δολάρια από τον γαλλικό Οίκο δημοπρασιών Tajan. Το σκίτσο, που δείχνει τον Άγιο Σεβαστιανό δεμένο σε ένα δέντρο, με σημειώσεις και διαγράμματα για το φως και τη σκιά στην άλλη πλευρά.

skitso3

Στον Ταντέ Πρατ, διευθυντή Αναγεννησιακής Τέχνης στον οίκο δημοπρασιών Ταζάν στο Παρίσι, παρουσιάστηκε τον Μάρτιο συνταξιούχος γιατρός που «βιαζόταν λίγο». Ο συνταξιούχος είχε μαζί του 14 σχέδια, τα οποία είχε συλλέξει ο βιβλιόφιλος πατέρας του. Ανάμεσα σε αυτά, ο κ. Πρατ παρατήρησε ένα σχέδιο με μολύβι και μελάνι του Αγίου Σεβαστιανού.

Ο Πρατ ζήτησε τη γνώμη του εκτιμητή Πατρίκ ντε Μπεϊζέρ, ο οποίος εξέτασε το σχέδιο και απεφάνθη ότι ο ζωγράφος ήταν αριστερόχειρας, ενώ διαπίστωσε την ύπαρξη δύο επιστημονικών σχεδίων στο πίσω μέρος του χαρτιού. Τα διαγράμματα αυτά συνοδεύονταν από σημειώσεις, σε μικροσκοπικό γραφικό χαρακτήρα, στα ιταλικά.

skitso1

«Κατάλαβα αμέσως ότι επρόκειτο για ένα ενδιαφέρον σχέδιο του 16ου αιώνα», δήλωσε ο Τ. Πρατ που αμέσως επικοινώνησε με την Κάρμεν Μπάμπαχ, διευθύντρια ιταλικών και ισπανικών σχεδίων στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, διοργανώτρια της έκθεσης Ντα Βίντσι το 2003.
«Δεν πίστευα τα μάτια μου», λέει σήμερα η δρ Μπάμπαχ, που συνεχίζει: «Επρόκειτο για τη φυσική συνέχεια των σχεδίων του Αγίου Σεβαστιανού από τον Ντα Βίντσι, που μας είχε δανείσει το μουσείο του Αμβούργου για την έκθεση του 2003. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για σχέδιο του Ντα Βίντσι. Πρόκειται για μία πραγματικά συναρπαστική ανακάλυψη». Σύμφωνα με την δρ. Bambach, το σκίτσο έγινε μεταξύ 1482 και 1485, όταν ο ντα Βίντσι εργαζόταν στο Μιλάνο.

skitso2

 

Ο Οίκος δημοπρασιών, μάλιστα, ισχυρίζεται πως είναι το πρώτο έργο του ντα Βίντσι, που ανακαλύπτεται εδώ και 15 χρόνια. Ωστόσο, ένας «χαμένος» πίνακας του Χριστού ως Σωτήρας του Κόσμου, είχε αποδοθεί στον ίδιο καλλιτέχνη το 2011.