Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Άγρια καταστολή στην Ολλανδία από την αστυνομία εναντίον διαδηλωτών για το δικαίωμα στη στέγαση

Την Κυριακή 17 Οκτώβρη εκατοντάδες εργαζόμενοι και νέοι διαδήλωσαν στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας διεκδικώντας το δικαίωμα στη στέγαση. Στη διαδήλωση έδωσαν δυναμικό «παρών» μέλη του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Ολλανδίας και του Κινήματος Κομμουνιστικής Νεολαίας, τα οποία και στοχοποιήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις που κατέστειλαν την ειρηνική διαδήλωση.

Ένας σημαντικός αριθμός έφιππων αστυνομικών, δυνάμεις των ΜΑΤ, αλλά και ασφαλιτών είχαν περικυκλώσει τους διαδηλωτές, ενώ κατά την εξέλιξη της διαδήλωσης προέβησαν απρόκλητα στη διάσπαση του μπλοκ των διαδηλωτών παρεισφρέοντας σε αυτό.

Τα μέλη του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος και του Κινήματος Κομμουνιστικής Νεολαίας συγκρότησαν αλυσίδες προκειμένου να περιφρουρήσουν την ειρηνική διαδήλωση, ώσπου δέχτηκαν ενορχηστρωμένη επίθεση από άνδρες με πολιτικά.

Μέλη του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Ολλανδίας και του Κινήματος Κομμουνιστικής Νεολαίας περιφρουρούν τη λαϊκή κινητοποίησηΜέλη του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Ολλανδίας και του Κινήματος Κομμουνιστικής Νεολαίας περιφρουρούν τη λαϊκή κινητοποίηση

Το επόμενο κιόλας δευτερόλεπτο -όπως φαίνεται χαρακτηριστικά σε βίντεο που έχει καταγράψει το γεγονός- οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν απρόκλητα ενάντια στους διαδηλωτές και προχώρησαν στον ξυλοδαρμό και την προσαγωγή ενός ανήλικου διαδηλωτή, μέλους του Κινήματος Κομμουνιστικής Νεολαίας Ολλανδίας.

Η διαδήλωση αυτή ήταν μέρος μιας σειράς παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων των εργαζομένων απέναντι στην κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων σε ολόκληρη την Ολλανδία τα τελευταία χρόνια, γεγονός που καθιστά ακόμα και την εύρεση στέγης αμφίβολη για μεγάλο κομμάτι του ολλανδικού λαού. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με την Ολλανδική Στατιστική Υπηρεσία, τον Αύγουστο του 2021 οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν κατά 17,8% σε σχέση με την ίδια εποχή πέρυσι, ενώ σε σχέση με το 2013 το ενοίκιο της μέσης κατοικίας στην Ολλανδία είναι κατά 78% υψηλότερο!

Σε επικοινωνία που είχε η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ με στελέχη του Κινήματος Κομμουνιστικής Νεολαίας Ολλανδίας εξέφρασε την αλληλεγγύη της Οργάνωσης και καταδίκασε την άγρια επίθεση της ολλανδικής κυβέρνησης στον αγωνιζόμενο λαό. Όπως τόνισαν οι Ολλανδοί κομμουνιστές, η συγκεκριμένη επίθεση και η στοχοποίησή τους από τις δυνάμεις καταστολής δεν πρόκειται να τους κάνει να αναστείλουν τη δράση τους και την αγωνιστική διεκδίκηση, και στην Ολλανδία όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, ώστε οι ανάγκες τους να μπορέσουν να ικανοποιηθούν. Η απαράδεκτη αστυνομική επίθεση δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο όξυνσης της κρατικής καταστολής στην Ολλανδία και γενικότερα στην ΕΕ που πάει χέρι – χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική, όπως χαρακτηριστικά σημείωσαν.

politiegeweld

ncpn weblogoΣε ανακοίνωση του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Ολλανδίας αναφέρεται σχετικά: Την περασμένη Πέμπτη, η νεολαία μας Communistische Jongerenbeweging (CJB) ήταν παρούσα και πρωτοπόρα στη διαμαρτυρία και κατάληψη του κτηρίου της Ακαδημίας στο Groningen ενάντια στην έλλειψη κατοικίας στην πόλη –ειδικά για τους φοιτητές (σσ. Το Χρόνινγκεν πόλη στα βόρεια της Ολλανδίας και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας είναι έδρα μεγάλης φοιτητικής κοινότητας ~40.000 φοιτητές | 180.000 κάτοικοι, με αναπτυγμένη βιομηχανία, υπηρεσίες και τουρισμό)
Η διαμαρτυρία οργανώθηκε από το Shelter Our Students (σσ. “Σπίτια στους Γοιτητές μας”), στο οποίο συμμετέχουμε (ως CJB).

Εδώ είμαστε, μετά από χρόνια και χρόνια απαράδεκτης κατάστασης, χρόνια και χρόνια διαμαρτυρίας και χρόνια και χρόνια που τίποτε δεν έχει αλλάξει – και τα χορτάσαμε αρκετά όλ’ αυτά!

Η έλλειψη κατοικίας δεν είναι άλυτη, απλά οι υπεύθυνοι δεν θέλουν να το λύσουν. Και δεν έχει να κάνει μόνο με το πανεπιστήμιο, ή μόνο με το δημοτικό συμβούλιο.
Η έλλειψη κατοικίας σε αυτήν την πόλη και τη χώρα προκαλείται από το σύστημα στο οποίο ζούμε. Ένα σύστημα που προτιμά τους άστεγους που επιτρέπει στους νέους να κοιμούνται σε σκηνές αντί να τους προσφέρουν καταφύγιο.
Ένα σύστημα που ευνοεί το κέρδος έναντι των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κοιμάστε στο δρόμο, αναζητάτε απεγνωσμένα καταφύγιο και δεν είστε οι μόνοι.
Η έλλειψη κατοικίας επηρεάζει ολόκληρη την εργατική τάξη στην Ολλανδία. Αυτή τη στιγμή έχουμε μείον 300.000 κατοικιών και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα έχουμε επί πλέον ανάγκη +200.000 σπιτιών σε δέκα χρόνια.
Η στέγαση γίνεται όλο και πιο απρόσιτη για τους περισσότερους ανθρώπους και η κρίση δημιουργεί καθημερινά νέες πληγές.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται σε λίστες αναμονής για κοινωνική κατοικία, οι τιμές των σπιτιών εκτοξεύτηκαν στα ύψη και ο αριθμός των αστέγων έχει διπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Γι ‘αυτό θα διαμαρτυρηθούμε στο Άμστερνταμ αυτήν την Κυριακή.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα εδώ είμαστε, ελάτε να κουβεντιάσουμε.

Protests against housing crisis organised by SOS campaign markus spiske

Είναι ξεκάθαρο ποιος ωφελείται από τα βάσανά σας. Οι μεγιστάνες ακινήτων έχουν το ελεύθερο να χτίζουν όσο χαμηλής ποιότητας, και χωρίς προοπτική βάθους χρόνου κατοικίες κατά το δοκούν και είναι ελεύθεροι να χρεώνουν στο λαό τεράστια ενοίκια.
Εάν είστε αρκετά τυχεροί για να βρείτε ένα σπίτι, θα διαπιστώσετε πως έχετε κολλήσει σε έναν υπερτιμημένο χώρο που φτάνει τους 50 οC Κελσίου το καλοκαίρι. Και αυτό είναι το μικρότερο κακό από τα προβλήματά σας, γιατί υπάρχει το μαύρο ενοίκιο και άλλες παράνομες χρεώσεις που θα σας πάρει ο ιδιοκτήτης σας, που θα σας  φτωχοποιήσει παραπέρα ενώ προσπαθείτε να σπουδάσετε.

Το πανεπιστήμιο επενδύει στην προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων ξένων φοιτητών για να λάβει περισσότερη χρηματοδότηση από το κράτος, χωρίς δυνατότητα στέγασης και καθηγητές.
Σας δείξουν το όνειρο της διδασκαλίας σε ένα «κορυφαίο 100» πανεπιστήμιο. Λοιπόν, καλώς ήρθες στο όνειρο!

Χρειαζόμαστε όλοι μια κοινωνία στην οποία ικανοποιούνται οι βασικές ανάγκες της εργατικής τάξης.

Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να πετύχουμε καλή και προσιτή στέγαση για τους Ολλανδούς, για τους ξένους φοιτητές, για όλους! Σας χρειαζόμαστε, πρέπει να συνεχίσουμε  ενωμένοι, υποστηρίζοντας μαχητικά το κίνημα.

Μην το βάζετε κάτω!