Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Άδολες συνεντεύξεις σε δόλιους καιρούς»:Νίκος Σουβατζής

Ο Χρήστος Δημούλας, μίλησε με τον Νίκο Σουβατζή. Στη στήλη του Ατέχνως για νέους δημιουργούς, «Άδολες συνεντεύξεις σε δόλιους καιρούς».

* * *

souvatzis3

Ο Νίκος Σουβατζής γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1977. Είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί ως συντάκτης σε έντυπα και διαδικτυακά μέσα. Ασχολείται με την πεζογραφία και την ποίηση. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά, στα γαλλικά και στα αγγλικά και έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες. Έχει εκδώσει μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο Αναχώρηση και μια ποιητική συλλογή με τίτλο Χειμερινή ισημερία. Υπό έκδοση βρίσκεται η δεύτερη ποιητική του συλλογή με τίτλο Ανατολική περίπολος.

***

1.Ποια ήταν τα πρώτα ερεθίσματα της ζωής σου σχετικά με την λογοτεχνική γραφή ως προσωπική σου έκφραση, Νίκο;

Τα πρώτα μου ποιήματα τα έγραψα ως πρωτοετής φοιτητής. Λίγα χρόνια πριν είχα αρχίσει να πολιτικοποιούμαι, επομένως τα πρώτα μου ερεθίσματα ήταν οι πολιτικές μου αναζητήσεις. Ωστόσο όντας ακόμα ανώριμος και λογοτεχνικά και ως άνθρωπος δεν μπόρεσα να μετασχηματίσω αυτά τα ερεθίσματα σε έμπνευση και εν τέλει σε ποίηση.

2.Το πρώτο ή τα πρώτα ποιήματά σου από τι είχαν εμπνευστεί;

souvatzis1Τα πρώτα μου ποιήματα ήταν ερωτικά, εμπνευσμένα από προσωπικά μου βιώματα. Τώρα όμως δεν με εκφράζουν καθόλου και τα έχω αποκηρύξει. Ευτυχώς δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Λίγα χρόνια μετά σταμάτησα να γράφω για πολύ μεγάλο διάστημα. Ξεκίνησα ξανά στα τριάντα ένα μου χρόνια πιο ώριμος και πιο σίγουρος πλέον και από τότε συνεχίζω να γράφω. Τα πρώτα γραπτά αυτής της νέας συγγραφικής περιόδου ήταν διηγήματα και λίγο αργότερα ήρθαν και τα ποιήματα.

3.Πόση συμβολή είχαν οι σπουδές σου στην Φιλοσοφία, Παιδαγωγική και Ψυχολογίας, στην ισχυροποίηση της λογοτεχνικής σου εκφραστικότητας;

Σίγουρα οι ανθρωπιστικές σπουδές είναι ένα πολύ μεγάλο εφόδιο για έναν λογοτέχνη. Πέρα όμως απ’ τις σπουδές ήταν και το περιβάλλον της σχολής μου τέτοιο που ευνοούσε την ενασχόληση με τη συγγραφή. Όλα αυτά καταστάλαξαν μέσα μου και χρόνια μετά με βοήθησαν να βρω τον δρόμο μου ως συγγραφέας.

4.Στις κουβέντες που γίνονται ανάμεσα σε λογοτέχνες, υποστηρίζεις την κοινωνική-πολιτική διάσταση της Λογοτεχνίας. Κάνε μια αναφορά πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Οι λογοτέχνες δεν ζουν απομονωμένοι απ’ την κοινωνία. Βιώνουν την καθημερινότητα όπως όλοι οι άνθρωποι. Επομένως η λογοτεχνία δεν μπορεί να είναι αποκομμένη απ’ το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Δεν μπορεί να δώσει λύσεις, άλλωστε δεν είναι αυτός ο σκοπός της, ωστόσο μπορεί να προβληματίσει και να προκαλέσει συζητήσεις. Οι λογοτέχνες ως ευαίσθητοι άνθρωποι έχουν πιο ευήκοα ώτα στα κοινωνικά προβλήματα.

5.Από χρόνια ”βουτηγμένος” στα λογοτεχνικά νερά, σαφώς θα έχεις ξεκάθαρη άποψη περί των σημερινών λογοτεχνικών ομάδων. Ποια είναι η γνώμη σου για την πλειοψηφία τους;

Αν και η εποχή μας χαρακτηρίζεται αντιποιητική υπάρχει ένας εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός λογοτεχνικών και ειδικά ποιητικών ομάδων. Παρά τις διαφορές τους και την ποικιλομορφία τους, τα κοινά τους στοιχεία είναι η αγωνία για την ποίηση, η αναζήτηση νέων εκφραστικών μέσων και η παρέμβασή τους στα πολιτιστικά πράγματα.

6.Από τα ποιήματά σου, ποια είναι η αγαπημένη σου φράση;

Μεγαλώσαμε κι ακόμα μετράμε τα αστέρια, απ’ το ποίημα Παιδικές συνήθειες.

7.Τι είναι αυτό που κατ’εσέ, δυσχεραίνει την την πορεία έκδοσης ενός λογοτεχνικού έργου;

Ο οικονομικός παράγοντας. Είναι πολύ δύσκολο σήμερα να εκδώσει ένας συγγραφέας το έργο του αν δεν χρηματοδοτήσει ο ίδιος την έκδοση.

8.Κοινωνία και Λογοτεχνία.Τι λες για αυτό το θέμα;

Τα λογοτεχνικά ρεύματα, οι προβληματισμοί και οι αναζητήσεις στον χώρο της λογοτεχνίας της εκάστοτε περιόδου, ακόμα και η κριτική και η συμπεριφορά του αναγνωστικού κοινού είναι γέννημα των κοινωνικών συνθηκών.

9.Ο Πειραιάς, όπου ζείς, έχει λογοτεχνική παρουσία;

souvatzis2Αν και η κοντινή απόσταση με την Αθήνα πολλές φορές λειτουργεί ως τροχοπέδη στην αυτόνομη πολιστική ανάπτυξη του Πειραιά, υπάρχει αξιόλογη λογοτεχνική παρουσία. Ενδεικτικά να αναφέρω τις εκπομπές λόγου στο δημοτικό ραδιόφωνο, τις λογοτεχνικές δράσεις του Δημοτικού θεάτρου και το λογοτεχνικό περιοδικό Πειραϊκά γράμματα στο οποίο δημοσίευσα ένα απ’ τα πρώτα μου διηγήματα.

10.Τι νέο προσωπικό λογοτεχνικό έργο ετοιμάζεις;

Είναι ήδη έτοιμη η ποιητική μου συλλογή με τίτλο Ανατολική περίπολος που ελπίζω να εκδοθεί μέσα στο 2021.

_______________________________________________________________________________

xristos dimoulas

Χρήστος Δημούλας: Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες κι Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο καθώς και Δημοσιογραφία στο Επαγγελματικό Εργαστήρι Δημοσιογραφίας. Συνδημιουργός του Φωτογραφικού Εργαστηρίου ”Φώτο-Προλετάριοι”. Έχει εκδώσει 3 ποιητικές συλλογές.”Με λάδι του παρόντος ανάβουν του μέλλοντος καντήλια”(2013),”Ο ι λαϊκατζήδες”(2014) και”Γιώργος Φαρσακίδης,ο ζωγράφος του

Σκληρός Απρίλης του 2020μ.Χ.