Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άλαν Σέπαρντ: Ο δεύτερος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα

Σχόλιο Αλέκος Χατζηκώστας //

Ο Άλαν Μπάρτλετ Σέπαρντ Τζ. (Alan Bartlett Shepard Jr, 18 Νοεμβρίου 1923 – 21 Ιουλίου 1998) ήταν Αμερικανός αστροναύτης, πιλότος δοκιμών, πιλότος του ναυτικού και επιχειρηματίας.

Ο Αλαν Μπάρτλετ Σέπαρντ στις 5/5/1961 γίνεται ο πρώτος Αμερικανός που ταξιδεύει στο Διάστημα και δεύτερος στον κόσμο, μετά τον Σοβιετικό Γιούρι Γκαγκάριν. Επίσης το 1971 περπάτησε στη Σελήνη, ως μέλος της αποστολής Απόλλων 14.

Απόφοιτος της Ναυτικής Ακαδημίας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αννάπολις, ο Σέπαρντ συμμετείχε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με το ναυτικό. Έγινε πιλότος του ναυτικού το 1946 και πιλότος δοκιμών το 1950. Επιλέχθηκε ως ένας από τους αστροναύτες του προγράμματος Μέρκιουρι της NASA το 1959, και τις 5 Μαΐου 1961 πραγματοποίησε την πρώτη επανδρωμένη πτήση του προγράμματος Μέρκιουρι, την MR-3, με ένα διαστημόπλοιο το οποίο ονόμασε Freedom 7 (Ελευθερία 7).

Το σκάφος έφτασε στο διάστημα, σε ύψος περίπου 180 χιλιομέτρων, αλλά δεν κατάφερε να μπει σε τροχιά. Έγινε ο δεύτερος άνθρωπος και πρώτος Αμερικάνος, που ταξίδευσε στο διάστημα, και ο πρώτος διαστημικός ταξιδιώτης που χειρίστηκε χειροκίνητα τον προσανατολισμό του σκάφος του. Στα τελευταία στάδια του προγράμματος Μέρκιουρι, είχε προγραμματιστεί ο Σέπαρντ να πιλοτάρει το Mercury-Atlas 10 (MA-10), το οποίο προοριζόταν για τριήμερη αποστολή, η οποία όμως ακυρώθηκε.

Ο Σέπαρντ προοριζόταν για κυβερνήτης της πρώτης επανδρωμένης αποστολής του προγράμματος Τζέμινι, αλλά παρέμεινε στο έδαφος εξαιτίας της νόσου Μενιέ, η οποία προκαλεί επεισόδια έντονης ναυτίας. Ακολούθησε χειρουργική αποκατάστασή της το 1969 και το 1971 ο Σέπαρντ τέθηκε κυβερνήτης της αποστολής Απόλλων 14, οδηγώντας τη σεληνάκατο Αντάρης στην πιο επακριβή προσελήνωση του προγράμματος Απόλλων.

Σε ηλικία 47 ετών, έγινε ο πέμπτος, ο γηραιότερος και ο γεννηθείς νωρίτερα άνθρωπος που περπάτησε στη Σελήνη, καθώς και ο μόνος αστροναύτης του προγράμματος Μέρκιουρι. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, χτύπησε δύο μπάλες γκολφ στην επιφάνεια της Σελήνης. Ήταν επικεφαλής του Γραφείου Αστροναυτών από τον Νοέμβριο του 1963 μέχρι τον Ιούλιο του 1969 και από τον Ιούνιο του 1971 μέχρι τη συνταξιοδότησή του από το Αμερικανικό Ναυτικό και τη ΝΑΣΑ το 1974.

Μοιραστείτε το: