Συγγραφείς: Vera Klontza-Jaklova, Romilda Nevěčná, Manolis Klontzas
[ Τα κείμενα αποτελούν μέρος από σειρά αντίστοιχων δημοσιεύσεων στο περιοδικό της Ιππολογικής Ομοσπονδίας της Τσεχίας “JEZDECTVÍ” ]
Στο προηγούμενο άρθρο, ασχοληθήκαμε με το ζήτημα της εξέλιξης του αλόγου και της εξάπλωσής του κατά την “Πλειστόκαινο” και την πρώιμη “Ολόκαινο εποχή”- στην πρώτη φάση της που ονομάζεται “greenland”. Η τελευταία αυτή φάση στην βάση της πολιτιστικής περιοδολόγησης ταυτίζεται με την ύστερη Εποχή του Λίθου. Στο κείμενο, θα ξεκινήσουμε ένα ταξίδι σε μια στιγμή (ή μάλλον μια περίοδο) όταν τόσο ο άνθρωπος όσο και το άλογο αποφάσισαν ότι η συνεργασία ήταν δυνατή.
Έχετε προσπαθήσει ποτέ να απαντήσετε στο ερώτημα πώς θα έμοιαζε η κοινωνία μας χωρίς εξημερωμένα άλογα; Ή, μήπως, πως γνωσιακά έφτασε στο επίπεδο να σκεφτεί κάποιος πρόγονός μας ότι ένα άλογο θα μπορούσε να είναι μέλος της ευρύτερης κοινότητας των ζώων — συγκάτοικων με τις ανθρώπινες κοινότητες; Όταν ο άνθρωπος αποφάσισε “να φέρει κοντά του” τα άλογα, πώς το έκανε; Πόσο διήρκεσε αυτή η διαδικασία; Πόσο περίπλοκο ήταν; Πού συνέβη αυτή η πολιτιστική αλληλεπίδραση για πρώτη φορά; Ή, γιατί οι άνθρωποι αισθάνθηκαν την ανάγκη να εντάξουν στην ζωή τους, στον τρόπο παραγωγής τους άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων των αλόγων; Τέτοιου χαρακτήρα πολιτιστικές μεταβάσεις τι επίδραση έχουν ή μπορεί να έχουν στην περιοδολόγηση του ιστορικού χρόνου, πολύ περισσότερο στην περιοδολόγηση του φυσικοιστορικού χρόνου; Μπορεί η σύγχρονη η επιστήμη, ή σύγχρονη αρχαιολογία μέσω των υλικών στοιχείων και της νεκρής πολιτιστικού χαρακτήρα ύλης να απαντήσει σε τέτοια και παρόμοια ερωτήματα; Αν και σκοπός του κειμένου δεν είναι η συζήτηση για τέτοιου μεθοδολογικού χαρακτήρα θέματα, εντούτοις αξίζει να θέτουμε τέτοια ερωτήματα.
Άλογο ως θήραμα
Η σχέση μεταξύ ανθρώπου και αλόγου δεν ξεκίνησε στην ίδια βάση με τις άλλες πολιτιστικές σχέσεις των ανθρώπινων κοινωνιών — ζώων. Η σχέση αυτή καθορίζονταν από τον κυρίαρχο για την δοσμένη φυσική ιστορική εποχή μεταβολισμό των οικοσυστημάτων. Έτσι ο άνθρωπος της Εποχής του Λίθου αφετηριακά έβλεπε τα άλογα όπως όλα τα άλλα ζώα, δηλαδή ως πηγή τροφής και πρώτων υλών (δέρματα, δόντια, οστά).
Με βάση το οστεολογικό αρχαιολογικού χαρακτήρα υλικό, τις ιππολογικές προσεγγίσεις και τις παρατηρήσεις των άγριων αλόγων της σημερινής εποχής, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα άλογα συνήθως μετακινούνταν σε αγέλες υπό την καθοδήγηση ενός κυρίαρχου επιβήτορα, ο οποίος επέβλεπε τα δύο “χαρέμια”, κοπάδια φοράδων, καθένα από τα οποία είχε το δικό του ηγετικό θηλυκό. Οι νεαροί επιβήτορες ήταν ανεκτοί μέχρι περίπου το δεύτερο έως το τρίτο έτος της ζωής. Στη συνέχεια απομακρύνονταν από τον επιβήτορα στην περιφέρεια, της αγέλης όπου παρέμεναν στην κοινότητα “ανδρών” μέχρι να μπορέσουν να σχηματίσουν το δικό τους κοπάδι.

Μία από τις ωραιότερες απεικονίσεις αλόγου της πρώιμης παλαιολιθικής περιόδου. Ένα άλογο που κόπηκε από δόντι μαμούθ πριν από περίπου 40.000 χρόνια, βρέθηκε στην τοποθεσία Vogelherd στη Σουηβία. Είναι σαφές από το γλυπτό ότι ο άνθρωπος ήταν ένας αντιληπτικός παρατηρητής, ήταν σε θέση να εκτιμήσει τη συμμετρία, τις ιδιαιτερότητες, την κομψότητα και την ομορφιά του αλόγου, την οποία στη συνέχεια μπόρεσε να απεικονίσει με εύγλωττο τρόπο.
Οι άνθρωποι της Εποχής των Παγετώνων ήταν κορυφαίοι, εξειδικευμένοι θηρευτές που μπορούσαν να εξασκήσουν οργανωμένο κυνήγι μεγάλων θηλαστικών όπως τα μαμούθ. Η ζωή τους μέσα από την συνεργασία είχε καλυτερεύσει. Ολοένα και περισσότερο κέρδιζαν οργανωμένο κοινωνικά ύπνο, ελεύθερο χρόνο κλπ. Οι πολιτιστικές αυτές διεργασίες άσκησαν θετικές επιδράσεις στην οργάνωση της σκέψης τους και του νευρολογικού τους συστήματος. Η σκέψη εξελίχθηκε, και άρχισαν να διαθέτουν και να αναπτύσσουν την σημερινή μας ικανότητα για παράλληλη επιλεκτική (ανάλογα με τις συνθήκες) λειτουργεία της στωχευμένης και της αφηρημένης σκέψης. Έτσι μπορούσαν με ικανοποιητικό τρόπο να εφαρμόζουν στρατηγικές και τακτικές και να τις τελειοποιούν μέσω της άμεσης μεταφοράς πληροφοριών. Κεντρικός ήταν ο ρόλος του μοναδικού βιοκοινωνικού εργαλείου μας που αποκαλούμε γλώσσα. Το κυνήγι ελαφιών, αλόγων και βισώνων ήταν έτσι μια κοινή κοινοτική δραστηριότητα απαραίτητη για την επιβίωση ολόκληρων πληθυσμιακών θυλάκων. Οι άνθρωποι ήταν τόσο κινητικοί όσο και το θήραμά τους. Κρατούσαν σταθερή επαφή και κυνηγούσαν μεγάλα κοπάδια καθώς τα κοπάδια αυτά αποτελούσαν, στην ουσία, κινητές αποθήκες τροφίμων και άλλων πρώτων υλών (Εικ. 1). Διαρκής αυτή σχέση πολιτιστικής αλληλεπίδρασης απαιτούσε την νοητική εγρήγορση, την βελτίωση της συνεργασίας στα πλαίσια της κοινότητας και την κατανομή εργασίας. Έτσι οι ανθρώπινες κοινότητες εξελίχθηκαν σε κορυφαίες “κυνηγετικές μηχανές”. Η ικανότητα του “homo sapiens” να κυνηγάει πολύ αποτελεσματικά αποδεικνύεται όχι μόνο από τα πολιτιστικού χαρακτήρα αρχαιολογικά στοιχεία όπως τα όπλα και τα εργαλεία, αλλά και από τον αριθμό των οστών ζώων που βρέθηκαν σε ανθρώπινα οικοσυστήματα. Μια άλλη, περίπου αντίστοιχου χαρακτήρα απόδειξη βασίζεται στη δομή του ίδιου του δικού μας οσθελογικού υλικού. Ο σκελετός (μας) είναι πολύ “ελαφρύς” για να υποστηρίξει τα μεγάλα σώματά μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάστηκε να χτίσουμε μια “τράπεζα” πρωτεΐνης στους σκελετούς μας, επειδή υπήρχε σε άμεση διάθεση, αρκετή από αυτήν, σε καθημερινή βάση. Ο άνθρωπος παρακολουθούσε επίσης τα ζώα, τα μελετούσε, έκανε σχέδια και στρατηγικές, όπως αποδεικνύεται από τοιχογραφίες κοπαδιών ζώων. Η διαδικασία αυτή άμεσης αλληλεπίδρασης με τα κοπάδια και ο καταμερισμός εργασίας βοήθησαν καταλυτικά μέσω των πολιτιστικών πιέσεων στην παραπέρα ανάπτυξη του λόγου και της σκέψης.
Τα ιπποειδή εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη, την Ασία και υπήρχαν ακόμη στην Αμερική όπου δεν έφτανε ο παγετώνας. Σε αυτή την περίοδο, την οποία ονομάζουμε Ύστερη Παλαιολιθική (50–10 χιλιάδες χρόνια πριν την εποχή μας.) ή την Εποχή των Παγετώνων (συμπεριλαμβανομένης και της Γροιλανδικής φάσης της Ολοκαίνου) ο άνθρωπος δεν σκέφτηκε και δεν θα μπορούσε να σκεφτεί να εξημερώσει φυτοφάγα ζώα. Τα ζώα των κοπαδιών αξιοποιούνται από την κοινότητα για άμεση κατανάλωση τροφής και επεξεργασία. Τα ζώα όριζαν την ανθρώπινη δραστηριότητα και ζωή — όπου πήγαν τα κοπάδια, ακολουθούσε και ο άνθρωπος. Δεν δημιουργούσε αποθέματα ή εάν δημιουργούσε τις αξιοποιούσε στην καλύτερη περίπτωση περιοδικά σε άμεση σχέση με τις κινήσεις των κοπαδιών — θηραμάτων. Ο τρόπος ζωής ήταν το κυνήγι και το άλογο άνηκε στα θηράματα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στον ένα ή στον άλλο βαθμό σύντροφος του ανθρώπου ήταν ένας άλλος κορυφαίος θηρευτής: ο λύκος. Συνεργάστηκε με τις ανθρώπινες κοινότητες πριν από 40.000 χρόνια και οι πρώτες αλλαγές στο οστεολογικό υλικό των σκύλων/λύκων που ζουν με ανθρώπους συνέβησαν 32.000 χρόνια πριν την εποχή μας. Ο άνθρωπος χρειαζόταν έναν σύντροφο για το κυνήγι και την άμυνα. Ακόμη και για τον λύκο, η συμβίωση με τον άνθρωπο ήταν επωφελής. Δεν είναι φυσικά η πρώτη ούτε η μοναδική δια-ειδική συνεργασία. Ανάλογες δια-ειδικές πολιτιστικές συνεργασίες χαρακτηρίζουν τον κόσμο των ζώων αλλά και των φυτών και έχουν κεντρικό ρόλο στην διατήρηση και τον μεταβολισμό των οικοσυστημάτων.
Οι αγρότες άλλαξαν τα πάντα
Το “The Times They Are A‑Changing” του Bob Dylan, είναι σοφή φράση. Η εποχή των σούπερ κυνηγών τελείωσε με την έλευση του θερμότερου κλίματος και ο Homo Sapiens ‑αγρότης εμφανίστηκε στη σκηνή. Αυτή η «ανάδυση» ήταν στην πραγματικότητα μια μακρά διαδικασία όπου το κλίμα άλλαζε σιγά-σιγά. Η εποχή των παγετώνων έγινε μια μνήμη του παρελθόντος, και μαζί της παρελθόν έγινε και ο σούπερ κυνηγός της ύστερης Παλαιολιθικής. Οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν άλλους τρόπους για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους και τη συνέχιση της ύπαρξής τους. Έπρεπε με ένα ριζικά διαφορετικό τρόπο να μεταβολίσουν με τα οικοσυστήματα που λειτουργούσαν για να συνεχίσουν να υπάρχουν και ο εξελιγμένος από τις ταχείες αλληλεπιδράσεις και καταμερισμό ανθρώπινος εγκέφαλος ήταν το καλύτερο εργαλείο. Τα πρώτα χωράφια και οικόσιτα ζώα (πρόβατα, κατσίκες και βοοειδή) απαντούν στην περιοχή της λεγόμενης Εύφορης Ημισελήνου, η οποία περιλαμβάνει τη Μεσοποταμία, το νότιο τμήμα της σημερινής Τουρκίας και το Δέλτα του Νείλου. Ωστόσο, δεν ζούσαν πολλά άλογα σε αυτήν την περιοχή. Αν και περιστασιακά κάποια ιπποειδή (γαϊδούρι, σπάνια Όναγροι) εμφανίζονται σε σκελετικά υπολείμματα. Ήταν μάλλον τυχαία λεία. Ήταν ευκολότερο να πιάσετε άγρια πρόβατα, κατσίκες, βοοειδή. Επιπλέον, η παραγωγικότητα της φυτικής παραγωγής ήταν υψηλή.

Ένα άγριο άλογο που βόσκει στις στέπες της Κεντρικής Ασίας θα μπορούσε να μοιάζει με αυτό το άλογο του Przewalski
Αντίθετα, στην Κεντρική Ασία, όπου οι φυσικές συνθήκες δεν επέτρεπαν την εξάρτηση μόνο από τη φυτική παραγωγή και όπου οι τεράστιες στέπες δεν ήταν ιδανικός χώρος για αργά, δυσκίνητα φυτοφάγα ζώα. Υπήρχαν μεγάλα γρήγορα κοπάδια άγριων αλόγων, τα οποία συχνά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής των τοπικών ανθρώπων που ζούσαν πριν από περισσότερα από 6.000 χρόνια (Εικ. 2). Οι κρύοι, ξηροί χειμώνες ήταν επίσης πιο υποφερτοί για ένα άλογο να βρει τροφή ακόμη και κάτω από το χιόνι, σπάζοντας την παγωμένη επιφάνεια του νερού με την οπλή του για να πιει.
Αλλά για όλους εμάς που γνωρίζουμε λίγο περισσότερο τα άλογα, είναι σαφές ότι το πιάσιμο, πόσο μάλλον το πιάσιμο ενός αλόγου που ζει σε μια ανοικτή έκταση, είναι κάτι αρκετά δύσκολο, ακόμη και για κάποιον αρκετά έμπειρο. Το κοπάδι παρατηρεί γρήγορα τον πλησιέστερο κίνδυνο, και σίγουρα τα άλογα δεν περιμένουν να επαληθευθεί η ορθότητα της συλλογιστικής. Η αντίδραση είναι αυτόματη. Μόλις γίνει αντιληπτό κάτι τέτοιο, το τρέξιμο μακριά από τον κίνδυνο όσο γρηγορότερα γίνεται, ελαχιστοποιώντας τις όποιες πιθανότητες επιτυχίας για τον κυνηγό, είναι για τα άλογα μια σχεδόν αυτοματοποιημένη αντίδραση. Οι άνθρωποι έπρεπε να σκεφτούν άλλους τρόπους για να πλησιάσουν τα άλογα, να τα δελεάσουν σε μια παγίδα, να χωρίσουν μερικά άτομα κλπ. Πιστεύεται ότι οι άνθρωποι στην Κεντρική Ασία άρχισαν να περιορίζουν συστηματικά τις δυνατότητες μετακίνησης των αλόγων με τη βοήθεια διαφόρων περιφράξεων και φραγμών. Στη συνέχεια, χώριζαν κάποια κατάλληλα άτομα.
Έτσι, αν οι άνθρωποι κατάφεραν να συλλάβουν κάποια άτομα, σύντομα ανακάλυψαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά πράγματα μόνο με τη βία. Επιπλέον, ο κίνδυνος τραυματισμού ενός από τους κυνηγούς έπρεπε να εξαλειφθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Αντίθετα, σήμερα υπερισχύει η υπόθεση ότι οι άνθρωποι χώριζαν μερικά θηλυκά ή μέρος του κοπαδιού δίνοντάς τους κάποιο επιλεγμένο χώρο από τον οποίο δεν μπορούσαν να ξεφύγουν. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα προς την εξημέρωση. Από παλαιότερες απεικονίσεις αλόγων είναι περισσότερο από σαφές ότι ο άνθρωπος είχε παρατηρήσει τέλεια τα ζώα, γνώριζε τις συνήθειες, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους.
Είναι δύσκολο να απαλλαγούμε από την ιδέα ότι ο άνθρωπος είχε την ανάγκη να δαμάσει την άγρια φύση, να συγκρίνει τη δύναμή του με αυτήν, και η συνεργασία με ένα γρήγορο, άγριο, δυνατό άλογο ήταν σίγουρα μια πρόκληση.
Ακριβώς όπως δεν γνωρίζουμε ακόμα εμπεριστατωμένα πως σχηματίστηκαν τα πρώτα κατοικίδια κοπάδια, δεν μπορούμε να ανακατασκευάσουμε σαφώς τη σύνθεσή τους. Οι περισσότεροι από τους σκελετούς που βρέθηκαν ανήκουν σε φοράδες. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Τα άλογα ζουν φυσικά σε ομάδες όπου κυριαρχούν τα θηλυκά. Ένα τέτοιο κοπάδι συγκρατείται καλύτερα, όταν ακολουθεί την ποιο έμπειρη φοράδα. Σε ένα τέτοιο κοπάδι συνυπάρχουν τόσο τα πουλάρια όσο και οι επιβήτορες.
Στην αρχαιολογική και ανθρωπολογική βιβλιογραφία, συναντάμε συχνά την άποψη ότι οι φοράδες ήταν οι πρώτες που εξημερώθηκαν από τον άνθρωπο επειδή είναι πιο προσαρμοστικές ενώ οι επιβήτορες είναι πολύ άγριοι και άρα ακατάλληλοι για τη διαδικασία εξημέρωσης. Θα υποστηρίξουμε εν μέρει αυτή την άποψη σχετικά με το χαρακτήρα των φοράδων και των επιβητόρων. Οι φοράδες που οδηγούν ένα κοπάδι είναι όμως συχνά πολύ “σκληρά καρύδια” για να “σπάσουν” και η υποταγή τους στον άνθρωπο είναι συχνά μια δια βίου διαδικασία, ακόμη και στην περίπτωση ενός ήδη εξημερωμένου αλόγου. Αντίθετα, ο επιβήτορας μπορεί να επιδείξει πολύ πιο έντονη υποτακτικότητα όταν διαπιστώσει ότι υπάρχει αμοιβαίο όφελος. Είναι πιθανό ότι οι πρώτοι επιβήτορες που πιάστηκαν ήταν μόνο τα πιο αδύναμα, και τα πιο υποτακτικά άτομα που θα μπορούσαν να διαχωριστούν από το κοπάδι ή τους άστεγους επιβήτορες. Αυτή η εξασθενημένη κυριαρχία μπορεί να έπαιξε ρόλο στη διαδικασία και μπορεί σταδιακά λόγω αυτών των πολιτιστικών πιέσεων να προκάλεσε αλλαγές και στη γενετική. Οι φοράδες συνήθως είναι πολύ κυρίαρχες και πεισματάρες, την ίδια στιγμή που αλλά άτομα “κολλάνε” αξιόπιστα γύρω τους.
Είναι αναμφισβήτητο ότι η σημαντική κυριαρχία των φοράδων στις πρώτες εξημερωμένες αγέλες επιβεβαιώνεται από την έρευνα DNA. Τα σύγχρονα και μεσαιωνικά άλογα, τα προϊστορικά άλογα και τα πρώτα εξημερωμένα άλογα χαρακτηρίζονται από σημαντική μεταβλητότητα στο μιτοχονδριακό DNA. Είναι ακριβώς το τμήμα του DNA που κληρονομείται από τη μητρική γραμμή, ενώ η μεταβλητότητα των χρωμοσωμάτων Υ είναι πολύ περιορισμένη. Προκύπτει σαφώς ότι στην αρχή της διαδικασίας αναπαραγωγής του αλόγου σε ανθρώπινα οικοσυστήματα βρισκόταν ένας μεγάλος αριθμός μητέρων και ένας ελάχιστος αριθμός πατέρων.
Πώς να αναγνωρίσετε ένα εξημερωμένο άλογο μόνο από τα οστεακά του υπολείμματα;
Ένα εξημερωμένο είδος θεωρείται ένα ζώο που μεταβολίζει σε ανθρώπινα οικοσυστήματα, αναπαράγεται υπό ανθρώπινη επίβλεψη με διαδικασίες και τρόπους που δεν απαντούν στη φύση. Αυτός είναι ένας ζωοτεχνικός ορισμός, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι απολύτως αληθής. Σε κάθε εξημερωμένο είδος υπάρχει μια φάση, μερικές φορές , όταν ο άνθρωπος αναπαράγει, σταδιακά και προσαρμόζει τα ζώα στις ανάγκες του, αλλά στη φύση το ζώο εξακολουθεί να υπάρχει στην άγρια μορφή του. Στη συνέχεια, το εκτρεφόμενο είδος αλλάζει (φυσιογνωμικά, ιδιοσυγκρασιακά και γενετικά) έτσι ώστε χωρίς τον άνθρωπο να μην μπορεί να επιβιώσει, να αναπαραχθεί ή η προσαρμογή του σε ένα άγρια κατάσταση απαιτεί και πάλι μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη και το σημερινό mustang έχει περισσότερα κοινά με το κατοικίδιο άλογο από το εξαφανισμένο άγριο άλογο. Πάραυτα, έχει την ικανότητα να ζήσει ελεύθερο στη φύση χωρίς ανθρώπινη φροντίδα και σε αυτές τις περιπτώσεις έχει συχνά μια πολύ υγιέστερη και μακροβιότερη διάρκεια ζωής από ότι με την ανθρώπινη φροντίδα.

Η κάτω γνάθος ενός αλόγου που βρέθηκε στην τοποθεσία Botai (Καζακστάν) είναι περίπου 7000 ετών με σαφή σημάδια φθοράς των δοντιών, πιθανώς από χαλινάρια
Είναι δυνατόν να αποδειχθεί χωρίς αμφιβολία ότι τα σκελετικά υπολείμματα που βρέθηκαν προέρχονται από ένα πρώιμο στάδιο της διαδικασίας εξημέρωσης; Αυτό το ερώτημα έχει προβληματίσει τους αρχαιολόγους και τους εξελικτικούς βιολόγους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχουν δοκιμαστεί διάφορες μέθοδοι. Το πρώτο θεωρητικό σημείο εκκίνησης είναι ότι η πρώτη απόδειξη ενός χαλιναριού αλόγου δείχνει τον τόπο όπου το άλογο εξημερώθηκε. Ωστόσο, αυτή η θεωρία είναι συζητήσιμη. Οι αντίπαλοί της υποστηρίζουν ότι τα πρώτα εξημερωμένα άλογα μπορεί να μην είχαν καθόλου χαλινάρι ή τα χαλινάρια από οστά ή ξύλο δεν άφησαν σημάδια στα σαγόνια και τα δόντια. Έχει αποδειχθεί ότι ακόμη και ένα κορδόνι, κομμάτι δέρματος, κόκαλο ή ξύλινο κομμάτι αφήνει υποχρεωτικά ενδείξεις, σημάδια στα δόντια (Εικ. 3, 4). Συνήθως, όταν χρησιμοποιείται από την νεαρή ηλικία του αλόγου, περιορίζει την ανάπτυξη του πρώτου προγόμφιου και προκαλεί τριβή του δεύτερου προγόμφιου κάτω. Αλλά το άλογο φθείρει επίσης τα δόντια του φυσιολογικά όπως όλα τα ζώα, μέσω του φαγητού. Ειδικά μάλιστα τα άλογα που λειτουργούν κυρίως σε τόπους με στέπα, δηλαδή με σκληρά χόρτα. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν μπορούμε πάντα να διακρίνουμε τη φθορά που προκαλείται από ανθρώπινες πολιτιστικές πιέσεις από την φθορά μέσω φυσικών επιδράσεων στα δόντια στις γνάθους κλπ.

Λεπτομέρεια της κάτω γνάθου ενός αλόγου από το Botai του Καζακστάν (5000 π.Χ.). Στο δόντι είναι ορατές η εκδορές επιφάνειας της μπροστινής πλευράς του και η λείανση της εξωτερικής επιφάνειας.
Είναι επίσης απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η ηλικία του αλόγου. Τα ηλικιωμένα άτομα έχουν όπως σε όλα τα ζώα πολύ πιο φθαρμένα δόντια.
Αυτό προέρχεται από την ουκρανική τοποθεσία Dereivka όπου βρέθηκαν αρκετοί σκελετοί αλόγων οι οποίοι χρονολογούνται πριν από περίπου έξι χιλιάδες χρόνια. Για πολύ καιρό θεωρήθηκε ότι όλα εκείνα τα άτομα είχαν χαλινάρι και επομένως είχαν σημάδια στα δόντια. Ωστόσο, μεταγενέστερη έρευνα ανασκόπησης έδειξε ότι τα περισσότερα άλογα ήταν μεγαλύτερης ηλικίας και η αιτία της οδοντικής φθοράς ήταν απλά η πρόσληψη τροφής.
Λογικά, προκύπτει το συμπέρασμα πως θα μπορούσε να υπάρχει χρήση χαλιναριών μόνο τις ώρες της ιππασίας ή της πιθανής εργασίας. Αυτή η διαδικασία ακολούθησε την εξημέρωση, αν και όχι με μεγάλη καθυστέρηση. Τα πρώτα αιχμαλωτισμένα άλογα κατευθύνθηκαν χρησιμοποιώντας απλές τεχνικές δέσμευσης και καθοδήγησης (Εικ. 5).

Ανακατασκευή του πρώτου κομματιού που επηρεάζει άμεσα την κάτω γνάθο προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ αποτελεσματική, αλλά εξαιρετικά αδιάφορη για το άλογο
Ένας άλλος πιθανός δείκτης εξημέρωσης θα μπορούσε να είναι η σύνθεση του κοπαδιού. Στο άγριο κοπάδι, επικράτησαν φοράδες, ακολουθούμενες από νεαρά άλογα και πουλάρια σε αντίθεση με έναν επιβήτορα. Ομάδες «νέων» θα μπορούσαν να περιπλανιούνται γύρω. Είναι πιθανό ότι σε ένα κοπάδι που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο, ο αριθμός των φοράδων και των επιβητόρων θα ήταν περίπου ο ίδιος. Αυτή η αναλογία θα έπρεπε όμως να αντικατοπτρίζεται στα σκελετικά υπολείμματα. Άρα μπορούμε να το ξεχάσουμε αυτό. Το άλογο αρχικά εκτράφηκε για κρέας και γάλα. Αυτό υποδηλώνει ότι, όπως και με άλλα είδη, τα νεαρά αρσενικά θα μπορούσαν να θανατωθούν για κρέας, ενώ οι φοράδες με μικρά ήταν τόσο συντηρητές κοπαδιών όσο και πηγή γάλακτος (Εικ. 6). Η κατανάλωση γάλακτος φοράδας έχει αποδειχθεί στην τοποθεσία Botai στο Καζακστάν. Τα λίπη που περιέχονται στο γάλα μπορούν να παγιδευτούν σε ίχνη στους πόρους των κεραμικών αγγείων. Ακριβώς αυτό μας βοηθάει σήμερα να εντοπίσουμε τέτοια στοιχεία με τη βοήθεια ειδικών αναλύσεων. Μέχρι στιγμής, από την πρώιμη εποχή της εξημέρωσης έχουμε περισσότερους σκελετούς φοράδων.

Ένας σωρός από οστά αλόγων από την τοποθεσία Botai (Καζακστάν), τα οποία προέρχονται από άλογα που σκοτώθηκαν για κρέας
Ένα ακόμα πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε ακριβή εικόνα για το πώς έμοιαζαν τα ζωντανά κοπάδια. Ο αρχαιολόγος συναντά είτε τα υπολείμματα τροφίμων από τους λάκκους απορριμμάτων, όπου υπάρχει ένα δείγμα του τι έτρωγε ένα άτομο, αλλά όχι απαραίτητα πώς έμοιαζε το κοπάδι. Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν μόνο οστά νεαρών αρσενικών στα αρχαιολογικά συμφραζώμενα, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό ακριβώς ήταν το κοπάδι. Θα μπορούσε να είναι ακριβώς το αντίθετο.
Αυτό ισχύει και για την ηλικία: Αν βρίσκουμε άλογα της ίδιας ηλικίας, δεν σημαίνει ότι στο κοπάδι ήταν όλα τα ζώα συνομήλικες. Επιπλέον, τα σύνολα οστών, όπου ο μεγαλύτερος αριθμός επιβητόρων, μπορεί να μην δείχνουν τη σύνθεση του κοπαδιού, αλλά, αντίθετα, τις διατροφικές προτιμήσεις.
Σε ορισμένα εκπολιτισμένα σε ανθρώπινα οικοσύστημα ζωικά είδη, οι όποιες αλλαγές στη σκελετική δομή είναι χαρακτηριστικές και δοσμένες. Στα άλογα, χρειάζονται χιλιάδες χρόνια για να σχηματιστεί ένα “ντόπιο” γένος αλόγου. Σίγουρα μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο, μάλλον μέχρι τον Μεσαίωνα, δεν είμαστε σε θέση να διακρίνουμε σοβαρές αλλαγές στα οστά ανάμεσα σε οικόσιτα και άγρια άλογα. Στα άλογα, η διαδικασία αναπαραγωγής είναι σχετικά γρήγορη εάν γίνεται συστηματικά και η επιλογή των κατάλληλων ατόμων, δίνει σχετικά γρήγορα αποτελέσματα — παρατηρήσιμα κατά την διάρκεια της ανθρώπινης ζωής. Αυτή η υπόθεση ήταν επίσης η βάση για την έρευνα του DNA των αλόγων από την τοποθεσία Botai, η οποία είναι σήμερα ο τόπος όπου έχουν βρεθεί τα παλαιότερα στοιχεία εξημέρωσης (Εικ. 7, 8). Τα άλογα που μελετήθηκαν δεν είχαν το ίδιο DNA με το άγριο άλογο γύρω στο 5000 π.Χ. και μερικά άτομα ήταν σίγουρα χαλιναγωγημένα σε αυτό το πρώιμο στάδιο της διαδικασίας εξημέρωσης. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να ήταν ένα χαλιναγωγημένο κυρίαρχο άλογο του κοπαδιού που οδηγήθηκε από τον άνθρωπο σε βοσκότοπους και τα άλλα άλογα το ακολουθούσαν.
Τι συνέβη τότε;
Ο άνθρωπος είναι ένα εφευρετικό πλάσμα και σίγουρα γρήγορα άρχισε να σκέφτεται πώς να χρησιμοποιήσει τη δύναμη, την ταχύτητα και την αντοχή του αλόγου για να αποκτήσει πλεονέκτημα σε διάφορες συνθήκες. Και πάλι, πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία, την οποία είναι δυνατόν να κατανοήσουμε κυρίως μέσω της ανάπτυξης της εξέλιξης και της εξάπλωσης διαφόρων ειδών ιμάντων, αλλά και με βάση λογής ενδείξεων από την σπονδυλική στήλη. Για το αν και πως ιππεύονταν τα άλογα στην «Εποχή του Χαλκού» καθώς και για τον τρόπο εξάπλωσης της γνώσης αλληλεπίδρασης με τα άλογα θα μιλήσουμε σε επόμενο κείμενο. Συμπερασματικά προς το παρόν, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως μόλις ένα άτομο ανέβηκε σε ένα άλογο, η δύναμή του μεταβλήθηκε, ο χρόνος επιταχύνθηκε και ο κόσμος διευρύνθηκε. Η εξάπλωση της πολιτιστικής πληροφορίας πέρασε έτσι σε άλλο στάδιο. Από αυτή την άποψη μιλάμε για μια αλλαγή βήματος στην πολιτιστική εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών, μια αλλαγή στον τρόπο επενέργειας στη φύση, στην σχέση με τα οικοσυστήματα άρα και μια αλλαγή σε αυτό που ο Μαρξ προσεγγίζει ως μεταβολική σχέση ανθρώπινων κοινωνιών και φύσης. Με βάση αυτή την ποιοτική αλλαγή στην σφαίρα της πληροφορίας (δηλαδή του πολιτισμού) και της συνδεόμενης αλλαγής στην μεταβολική σχέση με τα οικοσυστήματα δεν θα ήταν λάθος αν υποστηρίζαμε ότι μιλάμε για ένα σχεδόν σταθερό σημείο στην περιοδολόγηση της ιστορίας των οικοσυστημάτων και της ανθρώπινης ιστορίας. Η μετάβαση αυτή από την άλλη, δεν μπορούσε να μην επιφέρει και αλλαγές στον τρόπο και την δομή της σκέψης, στον τρόπο κατανόησης του κόσμου, του χρόνου κλπ.
Ο εκπολιτισμός δηλαδή του αλόγου στα ανθρώπινα οικοσυστήματα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εξάπλωση των ανθρώπων, των τεχνολογιών και των ιδεολογιών από τις στέπες της κεντρικής Ασίας, στην Ευρώπη, αλλά και μέσω του Καυκάσου στην Ανατολία (Μικρά Ασία) και τη Νοτιοανατολική Ασία. Επιτάχυνε την επέκταση της λεγόμενης Ινδοευρωπαϊκής κουλτούρας που προσαρμόστηκε φυσικά στα διαφορετικά, ιδιαίτερα οικοσυστήματα. Χωρίς άλογα, σήμερα, πιθανότατα, θα μιλούσαμε μια εντελώς διαφορετική γλώσσα. Ιδέες, γνώσεις, τεχνολογίες με την βοήθεια της δύναμης του αλόγου ταξίδεψαν με έναν ιστορικά εντελώς διαφορετικό τρόπο. Η γνώση της αναπαραγωγής, της εκπαίδευσης και της χρήσης αλόγων εξαπλώθηκε γρήγορα και συνδέθηκε με την διαμόρφωση νέων κοινωνικών ελίτ. Λίγο μετά το 2000 π.Χ. το άλογο, οι νέες τεχνολογίες και οι συνδεόμενες ιδεολογίες — κοσμοαντιλήψεις ήταν κοινές σχεδόν σε όλο τον Παλαιό Κόσμο, από τη Βρετανία στην Κίνα, από τη Σκανδιναβία στην Αίγυπτο.
Συνεχίζεται…
___________________________________________________________________
Συγγραφείς:
Věra Klontza-Jaklová είναι Αρχαιολόγος, διευθύντρια του τμήματος Κλασικής Αρχαιολογίας στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας & Μουσειολογίας UNESCO του Πανεπιστημίου Μάσαρυκ, Τσεχίας.
Στον τομέα της αρχαιολογίας των αλόγων ασχολείται με την εξέλιξη της πολιτιστικής σχέσης αλόγου και ανθρώπου, με την οστεολογία του αλόγου και με την μεταφορά των αρχαιολογικών συμφραζομένων στην σύγχρονη ιππολογία και ιππασία. Επίσης διευθύνει το Κέντρο για την Έρευνα, διάσωση του Κρητικού αλόγου. Πρόσφατα εκδόθηκε το βιβλίο της μαζί με τον Μανόλη Κλώντζα (ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Το σημαντικότερο αρχαιολογικό εύρημα δεν θα βγει από τη γη, ΑΤΕΧΝΟΣ 2020).
Μανόλης Κλώντζας είναι Αρχαιολόγος και Ιστορικός.
Συνιδρυτής & Συντονιστής του Ινστιτούτου Φυσικής-Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Μέλος της Επιτροπής πολιτών Ιεράπετρας, OUR WORLD HERITAGE (Ελληνική Συντονιστική Επιτροπή)
Romilda Nevěčná είναι Αρχαιολόγος, υποψ. διδάκτορας της Κλασικής Αρχαιολογιάς στο πανεπιστήμιο Μάσαρυκ της Τσεχίας. Ασχολείται με την αρχαιολογία του αλόγου και με την κοινωνικοποίηση της αρχαιολογίας. Το 2019 υποστήριξε με επιτυχία την μεταπτυχιακή της εργασία με θέμα το ιππολογικό εξοπλισμό στην αρχαία Ελλάδα και Ετρούρια.
Τις δραστηριότητες μας μπορείτε να παρακολουθείτε:
Youtube: https://www.youtube.com/@cretanhorse1869/videos
Instagram: https://www.instagram.com/cretanhorse/
Twitter: https://twitter.com/JaklovaVera
Soundcloud: https://soundcloud.com/vera-klontza
TicTok: https://www.tiktok.com/@veraklontza