Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube

Άνοιξαν τα σχολεία όπως ακριβώς έκλεισαν – Πάνω από 14.000 παιδιά και εκπαιδευτικοί δεν πήγαν σήμερα στο σχολείο

Περισσότερα από 14.000 παιδιά και εκπαιδευτικοί δεν πήγαν σήμερα στο σχολείο, καθώς διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό μέσα στο Σαββατοκύριακο. Και αυτό πριν καν ανοίξουν τα σχολεία, με τα γνωστά πρωτόκολλα υπερμετάδοσης.

Τα σχολεία άνοιξαν όπως ακριβώς όπως έκλεισαν, με τα πρωτόκολλα που μετέτρεψαν τις πολυπληθείς τάξεις σε εστίες υπερμετάδοδης και με μπάχαλο, όσο αφορά το μόνο επιπρόσθετο μέτρο που πήρε το υπουργείο Παιδεία, αφήνοντας στο έλεος της τύχης του μαθητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στα σχολεία και τις οικογένειές τους. Η ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη «Όμικρον», προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία με εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς να προχωρούν σε πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας.

Θυμίζουμε ότι τα μόνα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τα σχολεία που ανοίγουν τη Δευτέρα είναι ένα επιπλέον self test για την πρώτη βδομάδα λειτουργίας τους, επέκταση των εβδομαδιαίων δωρεάν self tests και στους εμβολιασμένους μαθητές κι εκπαιδευτικούς και κάποιες αλλαγές στον αριθμό των ελέγχων σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος. Συγκεκριμένα, μείωσε το διάστημα των ελέγχων σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος από 7 σε 5 μέρες, διατήρησε τα δύο rapid tests που έκαναν όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές της τάξης και πρόσθεσε ένα self test επιπλέον των εβδομαδιαίων, ώστε όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές να έχουν καθημερινό έλεγχο στο πενθήμερο κι όχι μόνο αυτοί των διπλανών θρανίων (του λεγόμενου «σταυρού») όπως ίσχυε πριν για το εφταήμερο.

Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ούτε το μοναδικό πρόσθετο μέτρο που πήρε η κυβέρνηση, δεν είχε εξασφαλιστεί. Από το Σάββατο, οπότε ήταν και η τελευταία ημέρα για την προμήθεια των self test από τα φαρμακεία, υπήρξαν ελλείψεις, σύμφωνα και με καταγγελίες.

Τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες και μεταθέτουν στα σχολεία το ζήτημα της προμήθειάς τους σήμερα το πρωί. «Στις λίγες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν προμηθεύτηκαν self test, μπορούν να διαθέσουν οι Σχολικές Μονάδες και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που έχουν κατά κανόνα αποθέματα σελφ τεστ. Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική τους Επιτροπή να τις προμηθεύσει με self test για το άνοιγμα της Δευτέρας», σημειώνεται. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας δήλωνε το πρωί της Κυριακής στην ΕΡΤ ότι είναι ευθύνη των γονέων η διενέργεια των τεστ.

Ναπολέων Σουκατζίδης Το μεγαλείο ενός αγωνιστή της Αντίστασης, του Θέμου Κορνάρου

Μετάβαση στο περιεχόμενο