Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Άρχισε το 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ — Χαιρετιστήριο μήνυμα του Δ. Κουτσούμπα

Με σύνθημα «Δύναμη αγώνα – Δύναμη αλλαγής» ξεκίνησε χθες Παρασκευή, στο Στάδιο Ελευθερία στη Λευκωσία, το 23ο Παγκύπριο Συνέδριο του ΑΚΕΛ με την συμμετοχή 1200 και πλέον συνέδρων.

Το Συνέδριο που θα είναι τριήμερο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 4 Ιουλίου. Τις εργασίες άνοιξε με ομιλία του προς του συνέδρους ο Γ.Γ. Άντρος Κυπριανού.

Το 23ο Συνέδριο θα αξιολογήσει τη δράση και την παρέμβαση του ΑΚΕΛ σε κάθε επίπεδο και πεδίο. Θα καθορίσει τους στόχους και τους άξονες δράσης του Κόμματος για την επόμενη πενταετία αλλά και τις προτάσεις του προς την κοινωνία και τον λαό.

Παράλληλα το απόγευμα του Σαββάτου το Συνέδριο θα εκλέξει τη, νέα Κεντρική Επιτροπή. Ο ρόλος της νέας Κεντρικής μάλιστα κρίνεται σημαντικός καθώς θα κληθεί αμέσα και συγκεκριμένα την Κυριακή στις 12:45 να εκλέξει τον νέο Γενικό Γραμματέα του κόμματος καθώς όπως είναι γνωστό ο Άντρος Κυπριανού δεν επαναδιεκδικεί την θέση του Γενικού Γραμματέα.

Χαιρετιστήριο μήνυμα του Δ. Κουτσούμπα

Βιντεοσκοπημένος χαιρετισμός του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα προς το 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ προβλήθηκε στις εργασίες του Συνεδρίου. Ο χαιρετισμός του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Αγαπητοί σύντροφοι

Με την ευκαιρία του 23ου Συνεδρίου σας, απευθύνουμε συντροφικό χαιρετισμό στους συνέδρους, στα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του ΑΚΕΛ.

Επιβεβαιώνουμε την αποφασιστική αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς το λαό της Κύπρου, στον αγώνα για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση του νησιού, ενάντια σε κάθε διχοτομικό σχέδιο. Τη στήριξή μας στους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους που είναι αντιμέτωποι με τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα για μια λύση δίκαιη, μια Κύπρο ενωμένη, ανεξάρτητη, µε µία και μόνη κυριαρχία, µία ιθαγένεια και διεθνή οντότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Το Συνέδριο του ΑΚΕΛ πραγματοποιείται σε περίοδο εκδήλωσης νέας βαθιάς διεθνούς οικονομικής κρίσης και η κατάσταση που διαμόρφωσε παγκόσμια η πανδημία φωτίζουν τις οξύτατες αντιθέσεις και τα αδιέξοδα του συστήματος.

Οξύνεται η βασική αντίθεση κεφαλαίου – εργασίας, βαθαίνει η ανισομετρία ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη, κλιμακώνεται η επιθετικότητα, οι ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις με βασικό στοιχείο την αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία.

Διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα στον πλούτο των λίγων και τη σχετική και απόλυτη φτώχεια την οποία βιώνει η πλειοψηφία των εργαζομένων. Οι νέες τεχνολογικές δυνατότητες, αντί να αξιοποιούνται για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, στα χέρια του κεφαλαίου γίνονται εργαλείο για ένταση της εκμετάλλευσης. Επιτείνονται τα φαινόμενα παρασιτισμού και σήψης, αναδείχνονται έντονα οι αρνητικές επιπτώσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης στο περιβάλλον.

Οι εξελίξεις πιστοποιούν ότι είναι ένα σύστημα ξεπερασμένο, επιβεβαιώνουν ότι, παρά τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, η εποχή µας εξακολουθεί να είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό.

Σε αυτές τις συνθήκες αποκτά ξεχωριστή σημασία η αναβάθμιση της διεθνούς συνεργασίας των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, ώστε να αναπτύσσεται η κοινή δράση και ο συντονισμός τους, να εμπλουτίζονται οι μορφές διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας, να γίνονται βήματα στην κατεύθυνση της ιδεολογικοπολιτικής ανασυγκρότησης του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, της αλληλεγγύης όλων των εργαζομένων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με αυτές τις σκέψεις ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας».

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα