Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άστεγος στην Στοκχόλμη κοιμήθηκε σε ασανσέρ την Παρασκευή και τον έβγαλαν την Δευτέρα

 Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Άστεγος στην Στοκχόλμη έμεινε εγκλωβισμένος για τρία βράδια από την Παρασκευή το βράδυ. Απεγκλωβίστηκε το πρωί της Δευτέρας 1 Οκτώβρη.

Το πρωί της Δευτέρας σήμανε συναγερμός σε σταθμό Πυροσβεστικής σε συνοικία της Στοκχόλμης για εγκλωβισμό σε ασανσέρ.  Στο ασανσέρ βρέθηκε ένας άνδρας που καταρχήν δεν μπορούσε καν να μιλήσει από την εξάντληση. Το συμβάν έγινε σε συγκρότημα γραφείων. Κάποιος που πήγε να χρησιμοποιήσει το ασανσέρ στις 6.30 το πρωί της Δευτέρας  κατάλαβε πως κάτι δεν πάει καλά.

Κάλεσε την Πυροσβεστική η οποία έβγαλε τον άνθρωπο από το ασανσέρ. Ήταν σε κακή κατάσταση και στην αρχή δεν μπορούσε ούτε να μιλήσει. Αργότερα εξήγησε στην Αστυνομία πως μπήκε στο ασανσέρ για να κοιμηθεί την Παρασκευή το απόγευμα. Όταν ξύπνησε το κτήριο ήταν κλειδωμένο και το ασανσέρ μπλοκαρισμένο.

Ο 58χρονος άντρας δεν ήξερε πώς να ειδοποιήσει για βοήθεια πατώντας το κουμπί του συναγερμού.

Ζήτησε νερό στο ασθενοφόρο που έσπευσε και τον πήγε στο Νοσοκομείο αφού δεν τον «κρατούσαν» τα πόδια του.

Έμεινε μόνος και εγκλωβισμένος τρία ολόκληρα βράδια χωρίς να ξέρει πώς να γλυτώσει. Κανείς δεν τον πρόσεξε που κοιμόταν στο ασανσέρ και δεν μπορούν να το εξηγήσουν ούτε οι φύλακες, η αστυνομία και η Πυροσβεστική. Ούτε καν ο ίδιος.

Η πράξη του να επιλέξει να κοιμηθεί στο ασανσέρ λέει από μόνη της πολλά για την κοινωνία που ζει και υποφέρει.

astegos

Δεν είναι όμως ο μόνος. Ο αριθμός των Σουηδών που ζουν σε συνθήκες μεγάλης έλλειψη στέγης αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Πολλοί άνθρωποι μεταξύ των οποίων και πολλοί γονείς υποφέρουν χωρίς να προέρχονται από τις κατηγορίες ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας ή καταχρήσεων.

Παρόλα αυτά, δεν έχουν πουθενά να μείνουν. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Από το 2011, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν μακροχρόνια σε προσωρινά καταλύματα αυξήθηκε κατά 30% σε σχεδόν 16. 000 άτομα. Συνήθως πρόκειται για διαμερίσματα, όπου ο Δήμος ή η κοινωνική υπηρεσία τα παραχωρεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Περισσότεροι από ένας στους πέντε ανθρώπους δεν είχε καμία άλλη ανάγκη εκτός από την στέγη. Συνολικά υπάρχουν 24. 000 παιδιά των οποίων οι γονείς βρίσκονται σε κάποια μορφή έλλειψης στέγης. Σε σύγκριση με το 2011 είναι περίπου 900 περισσότεροι γονείς άστεγοι σήμερα. Το ένα τρίτο των αστέγων είναι γονείς  παιδιών κάτω των 18 ετών.

astegoi3

Σε 4.000 υπολογίζονται οι άστεγοι στην Στοκχόλμη που αναγκάζονται να ζουν στο δρόμο ή σε προσωρινά καταλύματα.

5 900 άτομα βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη εύρεσης στέγης. Είναι 1 500 περισσότεροι σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα τον Απρίλιο του 2011. Αυτά είναι τα συγκριτικά στοιχεία παρόμοιας έρευνα του Εθνικού Συμβούλιου Υγείας και Πρόνοιας για το 2017. Στην έρευνα δεν υπολογίζονται οι Ρομά και οι “εισαγόμενοι” επαίτες.

«Είναι αποτέλεσμα της στεγαστικής πολιτικής. Χτίζονται κατοικίες αλλά είναι πολύ ακριβές για αυτές τις ομάδες. Αυτούς που συναντάμε δεν έχουν τέτοια πορτοφόλια» δηλώνει εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού.

Η νέα έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat ,που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο, για το ποσοστό του πληθυσμού που κινδυνεύει από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό δείχνει πως 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στην Σουηδία, από τα 10.500.00 πληθυσμό της Σουηδίας, βρίσκονται σε κίνδυνο. «Νέοι, συνταξιούχοι, μόνες μητέρες με παιδί και πολίτες που γεννήθηκαν εκτός Σουηδίας είναι οι ευαίσθητες κατηγορίες». δηλώνει ο Thomas Helgeson, στατιστικολόγος στην στατιστική Υπηρεσία Σουηδίας, SCB.

Οι όλο και περισσότεροι άστεγοι δείχνουν και το άνοιγμα της ταξικής και εισοδηματικής ψαλίδας στην Σουηδία που κατά τον ΟΟΣΑ αυξάνει περισσότερο από όλες τις χώρες του κόσμου. Η σκληρή λιτότητα που έχει επιβληθεί στον Σουηδικό λαό για να μπορέσουν τα Σουηδικά μονοπώλια να βγάλουν τον Ευρωπαικό και διεθνή ανταγωνισμό δείχνει όλο και πιό καθαρά την χειροτέρευση των συνθηκών ζωής που συμπεριλαμβάνει και την ραγδαία αύξηση των αστέγων.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία