Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Έκθεση αναδρομής στα 100χρονα του ΚΚΕ (VIDEO, ΦΩΤΟ)

Το Νοέμβρη του 2013 το ΚΚΕ γίνεται 95 χρόνων και ανακοινώνει την έναρξη μιας πενταετίας εορταστικών εκδηλώσεων-προπομπών της μεγάλης γιορτής για τη συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής και δράσης, αδιάλειπτης παρουσίας στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου, στο πλευρό του λαού πάνω και πρώτα απ’ όλα.

Το Νοέμβρη του 2018 οι γιορτασμοί ολοκληρώνονται έχοντας εμφυσήσει στα μέλη και τους φίλους του Κόμματος νέα δύναμη και αισιοδοξία για το μέλλον και έχοντας αφήσει παρακαταθήκη ένα πολύτιμο υλικό και πλούσια συμπεράσματα απ’ την Ιστορία του εργατικού, λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα.

Η Έκθεση ντοκουμέντων που «στολίζει» εδώ και λίγες μέρες το φουαγιέ της έδρας της ΚΕ, στον Περισσό, διατρέχει αυτήν την πενταετία. Στιγμές συγκίνησης και δέους, περηφάνιας και αγωνιστικής ανάτασης, όπως τις αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός, φιλοξενούνται στις μόνιμες προθήκες του φουαγιέ. Πρόκειται για ένα συγκεντρωμένο υλικό που προσφέρει ένα πανόραμα του πλούτου, της πολυμορφίας των εκδηλώσεων με τις οποίες τιμήθηκαν τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα.

Σε μια περίοδο ταραγμένη, έντονων διεργασιών, πολιτικών και οικονομικών, το ΚΚΕ κατάφερε να δέσει το παρελθόν με το παρόν, επαναβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για το πιο νέο κόμμα, με την πιο καινοτόμα πρόταση!

Κατάφερε να μην απουσιάσει από κανένα μέτωπο πάλης για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων που σφυροκοπούνταν αυτά τα χρόνια, να αποκρούσει επιθέσεις και ασφυκτικές πιέσεις στο ίδιο για τη στήριξη μιας σοσιαλδημοκρατικού τύπου κυβέρνησης και ταυτόχρονα να τιμήσει την Ιστορία του, προβάλλοντας την πολιτική του πρόταση, τις θέσεις και τα ιδανικά του, μέσα από αξιοζήλευτες εκδηλώσεις πολιτικού και πολιτιστικού περιεχομένου.

Το φωτογραφικό υλικό που εκτίθεται στην έδρα της ΚΕ αποτυπώνει κορυφαίες στιγμές αυτής της διαδρομής, ο πλούτος της οποίας δεν μπορεί φυσικά να παρουσιαστεί στο σύνολό του.

Φωτογραφικό υλικό από τα Μνημεία που στήθηκαν στη Γυάρο, στον Άη Στράτη, στη Μακρόνησο, που πέραν του ευνόητου συμβολισμού τους αποτέλεσαν όλα τους μεγάλα έργα που υλοποιήθηκαν σε αντίξοες συνθήκες, χάρη και στην προσφορά και εθελοντική δουλειά πολλών μελών και φίλων του Κόμματος, όπως μόνο αυτοί ξέρουν να προσφέρουν και να δουλεύουν, να θέτουν εαυτόν στην υπηρεσία ενός μεγάλου σκοπού.

ΚΚΕ 100 Χρονα Περισσός ΔΕΚ 2020 Τυπογραφείο

Φωτογραφίες από πολιτιστικά γεγονότα, όπως η σπουδαία Έκθεση «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά», με θέμα την εικαστική δημιουργία για τις φυλακές και εξορίες, ένα γεγονός μεγάλης εικαστικής αξίας και όχι μόνο, καθώς έγινε δυνατό να συγκεντρωθούν ορισμένα από τα σημαντικότερα διασωσμένα εικαστικά μνημεία της ταξικής πάλης τον 20ό αιώνα στη χώρα μας.

Όπως η αφιερωμένη στην Οκτωβριανή Επανάσταση έκθεση γραμματοσήμων το 2017, που αποτύπωσε την πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης τον 20ό αιώνα.

Η έκθεση έργων του Γ. Βαρλάμου, που ο δημιουργός δώρισε στο Αρχείο του Κόμματος.

Οι συναυλίες προς τιμήν μεγάλων συνθετών, όπως ο Μ. Θεοδωράκης, ο Θ. Μικρούτσικος, ο Γ. Μαρκόπουλος κ.ά.

Φωτογραφίες από την αλησμόνητη μουσικοθεατρική παράσταση, το Νοέμβρη του 2017, προς τιμήν της Οκτωβριανής Επανάστασης, με τίτλο «Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε». Ένα ξεχωριστό θεατρικό πολυθέαμα που δημιουργήθηκε γι’ αυτήν την τόσο ξεχωριστή επέτειο, με τη σχεδιασμένη δουλειά και την εθελοντική προσφορά δεκάδων συντελεστών πάνω και πίσω από τη σκηνή. «Ζωντάνεψαν» πλευρές της Επανάστασης, τα επιτεύγματα της ΕΣΣΔ σε όλους τους τομείς, την τεράστια προσφορά της στο τσάκισμα του φασισμού, αλλά και τις ανατροπές.

Και φωτίστηκαν τα πολύτιμα συμπεράσματα όλης αυτής της πορείας, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο μέλλον, αναδεικνύοντας την επικαιρότητα και την αναγκαιότητα της πάλης ενάντια στον καπιταλισμό, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

asunedrio kke