Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έκθεση Ζωγραφικής -Χαρακτικής της Εύας Μελά

Έκθεση Ζωγραφικής και Χαρακτικής Εύας Μελά στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Μυλλέρου και Γερμανικού,  κτίριο Α,  στο Μεταξουργείο, 30 Μάη έως 30 Ιούνη 2024 με τίτλο «Θα τραγουδάω τη χαρά πίσω απ’ τα βλέφαρα των φοβισμένων ματιών», του Μαχμούντ Νταρουίς.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εύα Μελά
Ζωγραφική Χαρακτική
«Θα τραγουδάω τη χαρά πίσω απ’ τα βλέφαρα των φοβισμένων ματιών
Του Μαχμούντ Νταρουίς

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των τελευταίων χρόνων, εμπνευσμένα από τον στίχο  του Παλαιστίνιου ποιητή Μαχμούντ Νταρουίς, από το ποίημά του  «Υποσχέσεις της θύελλας».  Αφετηρία για τα περισσότερα έργα των τελευταίων χρόνων είναι ο «εγκλεισμός» σε καταυλισμούς και στρατόπεδα συγκέντρωσης που βιώνουν χιλιάδες άνθρωποι, θύματα των πολέμων, των ανταγωνισμών, μετανάστες  και πρόσφυγες. Τα έργα που αναφέρονται στην Παλαιστίνη, έχουν δημιουργηθεί τα περισσότερα την τελευταία τριετία. Πρόθεση ήταν να καταδειχθεί μια άλλη διάσταση της έννοιας του «εγκλεισμού». Του αναγκαστικού εγκλεισμού που ζουν οι τα παιδιά της Παλαιστίνης σε στρατόπεδα, σε καταυλισμούς και σε μικρές διάσπαρτες κουκκίδες γης, παιδιά που στερούνται το δικαίωμά τους στη ζωή, στην ελευθερία.

Παράλληλα εκτίθενται έργα με θέμα τη φύση, με αφορμή τη “φωτιά στο δάσος”, όπως στην Εύβοια ή στη Δαδιά, αλλά και διάφορες δημιουργίες της τελευταίας δεκαετίας.

Παρουσιάζονται   ζωγραφικά έργα που  δημιουργήθηκαν με μεικτή τεχνική σε χαρτί (μελάνι και κάρβουνο), ή αυγοτέμπερα, καθώς και  πορτραίτα, νωπογραφίες (φρέσκα) καθώς και χαρακτικά, χειροποίητες μεταξοτυπίες,  έργα  χαραγμένα  σε λινόλεουμ,  χειροποίητες λιθογραφίες, καθώς και κάποια επιζωγραφισμένα …

Από παλιότερη δουλειά της Εύας Μελά θα παρουσιαστεί μια σειρά χαλκογραφιών για το λεύκωμα “Ύμνος εις την Ελευθερίαν” του Δ. Σολωμού, από την πρόταση  λευκώματος που  βραβεύτηκε το 1990 σε  διαγωνισμό σχεδιασμού καλλιτεχνικού βιβλίου της Στέγης Καλών Τεχνών και Γραμμάτων  του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η Εύα Μελά έχει κάνει συνολικά 25 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και 4 ατομικές εκθέσεις στο εξωτερικό, ενώ έχει πάρει μέρος σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει εικονογραφήσει 25 βιβλία για παιδιά, και έχει δημιουργήσει πολλά  εξώφυλλα βιβλίων. Παράλληλα εργάστηκε ως  δασκάλα  Σχεδίου,  Ζωγραφικής &  Χαρακτικής, ως ωρομίσθια σε Δήμους και ιδιωτικά.

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Κτήριο Α:
Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, Μεταξουργείο. Πληροφορίες: 210 5202420
Μετρό Μεταξουργείο

  • Εγκαίνια: Πέμπτη 30 Μάη 2024, 19.00 – 22.00
  • Διάρκεια: 30 Μάη – 30 Ιούνη 2024
  • Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο: 11.00-19.00, Κυριακή: 11.00-16.00.
  • Στοιχεία Επικοινωνίας:  [email protected]   |   Τηλ.: 6934710334