Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Έκθεση ομοιωμάτων πλοίων ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής

Γράφει ο  Θανάσης Ν. Καραγιάννης //
http://thkaragia.wix.com/main

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ

Έκθεση ομοιωμάτων πλοίων ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής

στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλιά Βουλή) [Σταδίου 13, Αθήνα]

μέχρι το τέλος Αυγούστου 2017

 

Είναι κάποιες φορές που τυχαία μπορείς να συναντήσεις κάτι πολύ σημαντικό στη ζωή σου. Και να ’ναι αυτό για παράδειγμα μια υπέροχη και ενδιαφέρουσα έκθεση ξύλινων ομοιωμάτων (μινιατούρων) πλοίων ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής και παράλληλα να γνωρίζεις τηλεφωνικά τον καλλιτέχνη μάστορα δημιουργό τους, να συζητάς μαζί του, να του παίρνεις ηλεκτρονικά συνέντευξη και να διαπιστώνεις ότι έχεις να κάνεις μ’ έναν απλό, προσιτό, καταδεκτικό και σεμνό άνθρωπο, που δεν ξιπάζεται μ’ αυτά τα καταπληκτικά καλλιτεχνήματα, αληθινά κομψοτεχνήματα, που δημιουργεί τόσο αθόρυβα στην επαρχιακή πόλη της Καλαμάτας.

naupigiki1

Κι αυτός να είναι ο συνταξ. φιλόλογος καθηγητής κ. Παναγιώτης Σοφικίτης, που κατάγεται από οικογένεια ναυτικών της Σκοπέλου, όπου και γεννήθηκε, αλλά ζει εδώ και χρόνια οικογενειακά στην Καλαμάτα. Που αφού μελέτησε πολλή Ιστορία, πολλή ναυπηγική, παράλληλα θήτεψε κοντά σε μαστόρους ναυπηγούς, που παραδοσιακά κατασκεύαζαν πλοία και μικρότερα σκαριά. «Έκλεψε» την τέχνη τους, λοιπόν, εμπνεύστηκε από αυτή, θαύμασε την τεχνική τους, τη μαστοριά τους, μελέτησε τον τρόπο και τα μέσα κατασκευής πλοίων και κάποια στιγμή άρχισε δειλά-δειλά να τους μιμείται και τελικά να δημιουργεί ο ίδιος.

naupigiki2

Όχι, βέβαια, πλεούμενα για τη θάλασσα στους ταρσανάδες, αλλά στο δικό του εργαστήρι, άρχισε να κατασκευάζει, να ναυπηγεί μινιατούρες, ομοιώματα, αρχικά ξένων και ελληνικών πλοίων και στη συνέχεια μόνο παραδοσιακών ελληνικών πλοίων (ολκά, γαλέρα, τριήρη, βυζαντινό δρόμωνα, τράτα, τρεχαντήρα ή τρεχαντήρι φορτηγό και τρεχαντήρι αλιευτικό, καρτερία, καραβόσκαρο, μπότι κ.ά.)

Έτσι, έγινε και στον τομέα αυτό επιστήμονας και μάστορας, συγχρόνως, από αγάπη, από έρωτα για την τέχνη και την ελληνική ιστορία και παράδοση, για τη μικροναυπηγική. Κι αυτός ο έρωτάς του φούντωσε και θέριεψε με αποτέλεσμα να κατασκευάσει πάρα πολλά ομοιώματα πλοίων, που άλλα φιλοξενούνται σε μουσεία και άλλα παραμένουν στην ιδιωτική του συλλογή στην Καλαμάτα. Εκεί έχει προτείνει στους άρχοντες της Τοπικής Διοίκησης να δημιουργήσουν Ναυτικό Μουσείο, όπου θα στεγάζονται –εκτός των άλλων, φυσικά– και όλα τα έργα του. Μακάρι, σύντομα το όραμά του αυτό να γίνει πραγματικότητα, ώστε να το θαυμάζουν και να μαθαίνουν τόσα πολλά οι μόνιμοι κάτοικοι της πόλης και της περιοχής, αλλά και άλλοι φιλομαθείς και φιλότεχνοι συνέλληνες και τουρίστες, το οποίο ενδέχεται να επισκέπτονται.

naupigiki4

Και ευχής έργο θα ήταν να κληροδοτήσει την τέχνη και τεχνική του σε παιδιά και εφήβους της πόλης, ώστε εμπνέοντάς τους να συνεχίσουν κι αυτοί αργότερα τη μικροναυπηγική ερασιτεχνικά ή ακόμη και επαγγελματικά. Θαρρώ ότι την ευθύνη και την πρωτοβουλία για ένα τέτοιο εγχείρημα δεν την έχει μόνο ο Δήμαρχος Καλαμάτας, αλλά όλες οι δημοτικές παρατάξεις και όλοι οι δημότες της πόλης, που συντονισμένα και δυναμικά πρέπει ν’ απαιτήσουν μια τέτοια εξέλιξη που και θα τους τιμά, αλλά και θα τους ωφελεί.

Προτείνω οι φιλότεχνοι Αθηναίοι να σπεύσουν στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, για να επισκεφθούν αυτή την αξιόλογη έκθεση ομοιωμάτων πλοίων, αν και δεν έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους, αφού η έκθεση κλείνει στα τέλη Αυγούστου, εκτός αν δοθεί κάποια παράταση (είθισται, άλλωστε, να συμβαίνει κάτι τέτοιο για σημαντικές και πρωτότυπες εκθέσεις, όπως αυτή).

Σημειώνω, επίσης, ότι η φιλοξενία της έκθεσης στο Εθνικό ιστορικό Μουσείο πραγματώνεται με ευθύνη του Δ.Σ. της Ιστορικής Εθνολογικής Εταιρείας, που του αξίζουν συγχαρητήρια.

Επίσης, συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους συντελεστές οργάνωσης της ενλόγω έκθεσης και συγκεκριμένα: στην κ. Νατάσα Καστρίτη για τη θαυμάσια επιμέλεια της έκθεσης και τα κείμενα (τα οποία έγραψε σε συνεργασία με τον κ. Παναγιώτη Σοφικίτη), στους συντηρητές κ.κ. Νικολέτα Τασιούλη, Ελένη Κατσαδούρη, Μαίρη Καπότση, Κων/νο Τσούρμα και Παναγ. Προσαλέντη, τους κ.κ. Θάλεια Κιμπάρη, Μάρκο Κουτσουλάφτη και Νίκο Τζαβάρα για τη φωτογράφηση, στον κ. Μάρκο Μουτσουλάφτη για τις γραφιστικές υπηρεσίες και εκτυπώσεις και στους κ.κ. Νίκο Χατζή και Κώστα Γούσιο για την τεχνική υποστήριξη.

naupigiki8

Οι διοργανωτές εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στον κ. Γιάννη Νάκα για την ευγενική παραχώρηση σχεδίων του και στους φορείς οι οποίοι παραχώρησαν έργα τους στην έκθεση: Δ΄ Εφορία Κυκλάδων, Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου, Τράπεζα της Ελλάδος, Εθνική Βιβλιοθήκη της Μαδρίτης, Βρετανικό Μουσείο, Zea Harbour Project και τις Εκδόσεις Polaris.

Αξίζει, ακόμη, να ενημερώσουμε τον επισκέπτη της έκθεσης ότι έχει τη δυνατότητα να παραλάβει δωρεάν στην είσοδο του Μουσείου ένα υπέροχο έγχρωμο τρίπτυχο ενημερωτικό έντυπο με πολλές χρήσιμες πληροφορίες, προσφορά του κ. Παναγ. Σοφικίτη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και η έκθεση θα είναι ανοιχτή Τρίτη-Κυριακή, 09.00-14.00.

 

Την Τρίτη 8 Αυγούστου θα δημοσιεύσουμε τη συζήτηση – συνέντευξη που είχαμε με τον κ. Π. Σοφικίτη με αφορμή την έκθεση