Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έκθεση ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στην Καισαριανή: Τα διδάγματα από την αθάνατη εποποιία του ΕΑΜ και του ΔΣΕ, δύναμη για τον αγώνα σήμερα

80 χρόνια ΕΑΜ — 75 ΔΣΕ.
Δ. Κουτσούμπας: Ο φασισμός είναι γέννημα θρέμμα του σάπιου συστήματος που πρέπει η λαϊκή πάλη να ανατρέψει

«Με αφορ­μή τη σημε­ρι­νή εκδή­λω­ση θα ήθε­λα να επι­ση­μά­νω τα εξής:
Η πρό­σφα­τη απο­φυ­λά­κι­ση του εγκλη­μα­τία, ναζί, χρυ­σαυ­γί­τη Πατέ­λη, η δίω­ξη ενά­ντια στον δημο­σιο­γρά­φο Νίκο Μπο­γιό­που­λο από ακρο­δε­ξιά στοι­χεία, η επα­νεμ­φά­νι­ση των ταγ­μά­των εφό­δου και των φασι­στι­κών συμ­μο­ριών, συνο­λι­κό­τε­ρα η προ­ώ­θη­ση με κάθε ευκαι­ρία της ανι­στό­ρη­της θεω­ρί­ας των δύο άκρων απο­δει­κνύ­ουν ότι η αστι­κή δημο­κρα­τία, το αστι­κό κρά­τος δεν είναι το αντί­δο­το στον φασι­σμό. Αντί­θε­τα γεν­νά­ει και θρέ­φει τον φασι­σμό. Είναι ο φασι­σμός γέν­νη­μα και θρέμ­μα του ίδιου σάπιου συστή­μα­τος, αυτού δηλα­δή που πρέ­πει η λαϊ­κή πάλη τελι­κά να ανα­τρέ­ψει. Γι’ αυτό τέτοιες εκδη­λώ­σεις προ­ά­γουν την ιστο­ρι­κή μνή­μη, δια­τη­ρούν την ιστο­ρι­κή μνή­μη, προ­ω­θούν την ιστο­ρι­κή γνώ­ση και κυρί­ως αξιο­ποιούν την ιστο­ρι­κή πεί­ρα, την οποία πρέ­πει να μαθαί­νουν οι νεό­τε­ρες γενιές.»

Τις μεγά­λες στιγ­μές του λαού μας, την αθά­να­τη επο­ποι­ία του ΕΑΜ που φέτος συμπλη­ρώ­νο­νται 80 χρό­νια από την ίδρυ­σή του και αργό­τε­ρα του ΔΣΕ στα 75 χρό­νια από την ίδρυ­σή του, μνη­μο­νεύ­ει και τιμά η έκθε­ση της ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ στο Μου­σείο ΕΑΜι­κής Εθνι­κής Αντί­στα­σης στην Και­σα­ρια­νή, εντός του Σκο­πευ­τη­ρί­ου (Πάρ­κο Ελευ­θε­ρί­ας), η οποία εγκαι­νιά­στη­κε χτες, με μια λιτή εκδή­λω­ση στον προ­αύ­λιο χώρο του κτι­ρί­ου που τη στε­γά­ζει. Εκεί όπου δέσπο­ζαν ταμπλό από το σάλ­πι­σμα του ΚΚΕ για αντί­στα­ση, από τη δρά­ση του ΕΑΜ, από στιγ­μές του απε­λευ­θε­ρω­τι­κού αγώ­να, της Απε­λευ­θέ­ρω­σης, από τον Δεκέμ­βρη του ’44 και την ίδρυ­ση του ΔΣΕ, ώστε να αντλούν γνώ­ση για τους αγώ­νες τού σήμε­ρα πρώ­τα απ’ όλα οι νέοι.

Το «παρών» στα εγκαί­νια έδω­σε αντι­προ­σω­πεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επι­κε­φα­λής τον ΓΓ Δημή­τρη Κου­τσού­μπα, ο οποί­ος περι­η­γή­θη­κε στην έκθε­ση και υπέ­γρα­ψε το βιβλίο επι­σκε­πτών, σημειώ­νο­ντας: «Η έκθε­ση στην Και­σα­ρια­νή συμ­βάλ­λει στη δια­τή­ρη­ση της ιστο­ρι­κής μνή­μης, στην προ­ώ­θη­ση της ιστο­ρι­κής γνώ­σης, στην αξιο­ποί­η­ση της ιστο­ρι­κής πεί­ρας. Απο­τε­λεί τερά­στια συμ­βο­λή για το παρόν και κυρί­ως για το μέλ­λον του κινή­μα­τος, του λαού μας, του τόπου μας. Συμ­βο­λή τερά­στια στη νέα γενιά της πατρί­δας μας, στον αγώ­να ενά­ντια στον φασι­σμό — καπι­τα­λι­σμό — ιμπε­ρια­λι­σμό, για τον Σοσια­λι­σμό! Καλή δύνα­μη».Έκθεση ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ Σκοπευτήριο Καισαριανής - Δημ Κουτσούμπας

Νωρί­τε­ρα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά την προ­σέ­λευ­σή του στον χώρο, είχε κάνει την ακό­λου­θη δήλω­ση: «Με αφορ­μή τη σημε­ρι­νή εκδή­λω­ση θα ήθε­λα να επι­ση­μά­νω τα εξής: Η πρό­σφα­τη απο­φυ­λά­κι­ση του εγκλη­μα­τία, ναζί, χρυ­σαυ­γί­τη Πατέ­λη, η δίω­ξη ενά­ντια στον δημο­σιο­γρά­φο Νίκο Μπο­γιό­που­λο από ακρο­δε­ξιά στοι­χεία, η επα­νεμ­φά­νι­ση των ταγ­μά­των εφό­δου και των φασι­στι­κών συμ­μο­ριών, συνο­λι­κό­τε­ρα η προ­ώ­θη­ση με κάθε ευκαι­ρία της ανι­στό­ρη­της θεω­ρί­ας των “δύο άκρων”, απο­δει­κνύ­ουν ότι η αστι­κή δημο­κρα­τία, το αστι­κό κρά­τος δεν είναι το αντί­δο­το στον φασι­σμό. Αντί­θε­τα, γεν­νά­ει και θρέ­φει τον φασι­σμό. Είναι ο φασι­σμός γέν­νη­μα και θρέμ­μα του ίδιου σάπιου συστή­μα­τος, αυτού δηλα­δή που πρέ­πει η λαϊ­κή πάλη τελι­κά να ανα­τρέ­ψει. Γι’ αυτό τέτοιες εκδη­λώ­σεις προ­ά­γουν την ιστο­ρι­κή μνή­μη, δια­τη­ρούν την ιστο­ρι­κή μνή­μη, προ­ω­θούν την ιστο­ρι­κή γνώ­ση και κυρί­ως αξιο­ποιούν την ιστο­ρι­κή πεί­ρα, την οποία πρέ­πει να μαθαί­νουν οι νεό­τε­ρες γενιές».

Παρό­ντες στην εκδή­λω­ση ήταν αγω­νι­στές όπως ο Λάζα­ρος Κυρί­τσης αλλά και πολ­λά νέα παι­διά, από τη νέα βάρ­δια της πάλης για την ανα­τρο­πή του σάπιου εκμε­ταλ­λευ­τι­κού συστή­μα­τος, που προ­σήλ­θαν με τήρη­ση όλων των ανα­γκαί­ων μέτρων προ­στα­σί­ας από τον κορο­νο­ϊό. Ηδη εξάλ­λου από την περα­σμέ­νη Δευ­τέ­ρα, οπό­τε και ξεκί­νη­σε η λει­τουρ­γία της έκθε­σης, την έχουν επι­σκε­φτεί πολ­λά σχολεία.

Το άνοιγ­μα της εκδή­λω­σης έγι­νε από τον αντι­πρό­ε­δρο της ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ Γ. Ζαγ­γα­νά και η κεντρι­κή ομι­λία από την γενι­κή γραμ­μα­τέα της ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ Τού­λα Μητσέα, η οποία αφού ανα­φέρ­θη­κε εκτε­νώς στα γεγο­νό­τα της περιό­δου με την οποία κατα­πιά­νε­ται η έκθε­ση, στο έπος της Αντί­στα­σης και της κορυ­φαί­ας στιγ­μής της ταξι­κής πάλης στη χώρα μας με τον αγώ­να του ΔΣΕ, ήρθε στο σήμε­ρα, στην προ­σπά­θεια της ΕΕ και των αστι­κών επι­τε­λεί­ων να ξανα­γρά­ψουν την Ιστο­ρία, να δια­στρε­βλώ­σουν τις αιτί­ες και τον χαρα­κτή­ρα του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου, να ξεπλύ­νουν τον φασι­σμό με την ανι­στό­ρη­τη θεω­ρία των «δύο άκρων».

Πρό­σθε­σε ότι στις σημε­ρι­νές συν­θή­κες όξυν­σης των ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών, με ανα­βάθ­μι­ση της εμπλο­κής της χώρας σε αυτούς, με την υπο­γρα­φή της σημε­ρι­νής κυβέρ­νη­σης αλλά και της προη­γού­με­νης, του ΣΥΡΙΖΑ, απαι­τού­νται η ετοι­μό­τη­τα του λαού απέ­να­ντι στους κιν­δύ­νους που αυτή η εμπλο­κή γεν­νά και η επα­γρύ­πνη­ση απέ­να­ντι στην προ­σπά­θεια ανα­συ­γκρό­τη­σης των φασιστών.

«Τα διδάγ­μα­τα που προ­κύ­πτουν από τη μεγά­λη δεκα­ε­τία του ’40 απο­τε­λούν υλι­κή δύνα­μη για το δυνά­μω­μα της λαϊ­κής πάλης σήμε­ρα, του αγώ­να για μια κοι­νω­νία χωρίς εκμε­τάλ­λευ­ση και αδι­κία, για τον σοσια­λι­σμό. Ο δρό­μος της αντί­στα­σης, της ανυ­πα­κο­ής, του μαζι­κού οργα­νω­μέ­νου αγώ­να, της αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής — αντι­μο­νο­πω­λια­κής πάλης, της αλλη­λεγ­γύ­ης μετα­ξύ των λαών, η πάλη για την ανα­τρο­πή είναι ο μόνος ρεα­λι­στι­κός δρό­μος για να δικαιω­θούν οι αγώ­νες και οι θυσί­ες των παλαιό­τε­ρων γενιών, είναι ο μόνος ρεα­λι­στι­κός δρό­μος για να εκπλη­ρω­θούν τα όνει­ρα και οι σύγ­χρο­νες ανά­γκες του λαού και της νεο­λαί­ας με την εργα­τι­κή λαϊ­κή νίκη και εξου­σία», κατέληξε.

Ακο­λού­θη­σε παρου­σί­α­ση της έκθε­σης στους παρευρισκόμενους.

  • Η έκθε­ση θα λει­τουρ­γή­σει στο Μου­σείο ΕΑΜι­κής Εθνι­κής Αντί­στα­σης στην Και­σα­ρια­νή, εντός του Σκο­πευ­τη­ρί­ου (πάρ­κο Ελευ­θε­ρί­ας) έως τις 30/10, από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., και κατό­πιν θα μετα­φερ­θεί στη Νίκαια, στον πολυ­χώ­ρο «Μάνος Λοΐζος».

Παράλ­λη­λα, αύριο Σάβ­βα­το πραγ­μα­το­ποιεί­ται ο ιστο­ρι­κός περί­πα­τος που διορ­γα­νώ­νει η ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ στην Αθήνα.
Η εκκί­νη­ση είναι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη στις 11 π.μ. από τον πεζό­δρο­μο της οδού Τοσί­τσα και η ξενά­γη­ση θα γίνει από τον Χάρη Ραζά­κο, υπο­ψή­φιο διδά­κτο­ρα Ιστο­ρί­ας και μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο