Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Έκθεση 100 χρόνια ΚΚΕ: «Μια κόκκινη γραμμή τον δρόμο μάς δείχνει» (ΦΩΤΟ)

Εγκαινιάστηκε απόψε στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων “Μελίνα” στο Θησείο, και θα διαρκέσει ώς τις 30 Νοεμβρίου, η Έκθεση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, υπό τον τίτλο «Μια κόκκινη γραμμή τον δρόμο μάς δείχνει».

ekthesi1

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν μέσα από χιλιάδες φωτογραφικά και αρχειακά ντοκουμέντα και μαρτυρίες τη διαδρομή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μέσα από τις κορυφαίες στιγμές της δράσης του, μια «κόκκινη γραμμή» που περιπλέκεται με τις μεγάλες εθνικές και διεθνείς εξελίξεις, αλλά και με γεγονότα που το ίδιο το ΚΚΕ πρωτοστάτησε και δημιούργησε.

ekthesi2

Τα ντοκουμέντα καλύπτουν την περίοδο από την γέννηση των πρώτων σοσιαλιστικών ιδεών και των πρώτων βημάτων του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα και την ίδρυση του ΚΚΕ στον Πειραιά, το 1918, και ακολουθούν οι ιστορικές φάσεις του Μεσοπολέμου και της Κατοχής, του αγώνα του ΔΣΕ, της πάλης σε συνθήκες εκτελέσεων, εξορίας και φυλακών και του αγώνα ενάντια στην χούντα.

ekthesi3

Η Έκθεση περιλαμβάνει ντοκουμέντα και από τους μεγάλους σύγχρονους αγώνες στην Ελλάδα και διεθνώς, ενώ ολόκληρο το εκθεσιακό υλικό διαπερνά ο ρόλος της ταξικής πάλης ως αντικειμενικής και κινητήριας δύναμης της κοινωνίας.

Πολλά από τα ντοκουμέντα έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας.

ekthesi4

Η πλειοψηφία τους προέρχεται από το Αρχείο του ΚΚΕ, ενώ υπάρχουν και καινούργια αρχεία, προσφορές συγγενών κομμουνιστών που τα φύλαξαν ως προσωπικά και οικογενειακά κειμήλια.

Το υλικό επιλέχτηκε ύστερα από έρευνα, μελέτη και αξιολόγηση από ειδικά συγκροτημένη επιτροπή, η οποία είχε επιμεληθεί και το Λεύκωμα των 100 χρόνων του Κόμματος, που κυκλοφόρησε νωρίτερα τον Σεπτέμβριο.

ekthesi6

Τα εκθέματα εμπλουτίζουν ειδικές προθήκες με πρωτότυπα αρχειακά υλικά από το συντηρημένο Αρχείο του ΚΚΕ. Επίσης, στο χώρο προβάλλονται βίντεο με ιστορικά αρχειακά πλάνα που συγκεντρώθηκαν για το νέο Ντοκιμαντέρ της ΚΕ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

ekthesi7

Οι ώρες των επισκέψεων είναι: Τρίτη – Σάββατο 10.00 π.μ. – 8.00 μ.μ. και Κυριακή 10.00 π.μ. – 2.00 μ.μ. (Δευτέρα κλειστά).

Σημειώνεται ότι για ομαδικές επισκέψεις και οργανωμένες ξεναγήσεις πρέπει να προηγείται επικοινωνία με την Κομματική Οργάνωση Αττικής στο τηλέφωνο 210.5282.607, Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 π.μ. – 12.00 μ. και 6.00 μ.μ. – 8.00 μ.μ. και το Σάββατο 11.00 π.μ. – 1.00 μ.μ.

ekthesi8

Live Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στα εγκαίνια της έκθεσης «Μια κόκκινη γραμμή το δρόμο μας δείχνει»

ekthesi9 ekthesi10 ekthesi11 ekthesi12