Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έκρηξη σε διυλιστήριο στο Λιβόρνο

Έκρηξη σημειώθηκε σε διυλιστήριο της πόλης Λιβόρνο της Τοσκάνης, στην κεντρική Ιταλία.

Το διυλιστήριο ανήκει στην ιταλική Εταιρία Υδρογονανθράκων Eni και την ώρα αυτή σύννεφο μαύρου καπνού έχει καλύψει μεγάλο μέρος της περιοχής.

Οι τοπικές αρχές και η Πολιτική Προστασία ζήτησαν από τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους και να κρατήσουν κλειστά τα παράθυρα.

Προς το παρόν, δεν έχει γίνει καμία αναφορά σε τραυματίες.

Οι πυροσβέστες, πάντως, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, έχουν θέσει υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε μέσα στο διυλιστήριο.

Μια στήλη μαύρου καπνού, πριν από κάποιες εκρήξεις, υψώθηκε γύρω από το διυλιστήριο Eni στο Stagno, στα περίχωρα του Λιβόρνο. Ο καπνός είναι ορατός από μακριά και υπήρξαν πολλές κλήσεις στην πυροσβεστική γύρω στις 2 μμ. Ο δήμαρχος της κοντινής πόλης Collesalvetti, Adelio Antolini, αναφέρει: «Ήμασταν στο δημοτικό συμβούλιο και μας ειδοποίησαν, για τη στήλη μαύρου καπνού που φαίνεται ακόμα και από απόσταση και τουλάχιστον τρεις δυνατούς θορύβους», παρόμοιους με εκρήξεις. Σύμφωνα με όσα έχουν εξακριβωθεί μέχρι στιγμής, η έκρηξη συνέβη μέσα σε δεξαμενή καυσίμων όπου γίνονταν εργασίες συντήρησης, χωρίς τραυματίες. Οι φλόγες έσβησαν σε μισή ώρα από την πυροσβεστική.

Επί τόπου ο δήμαρχος του Λιβόρνο Λούκα Σαλβέτι εκτός από τους πυροσβέστες, την αστυνομία και τους καραμπινιέρους.Έγινε ενεργοποίηση του σχεδίου εκκένωσης πολιτικής προστασίας που κάλεσε επίσης τους κατοίκους της περιοχής να κρατήσουν τα παράθυρα κλειστά μέχρι να εξαφανιστεί το μαύρο σύννεφο. “Ο φούρνος hot oil F2 φαίνεται να έχει εκραγεί. Ο μόνος που λειτουργούσε εκείνη την ώρα”, έγραψε στο Facebook το συνδικάτο USB.

Κατά τον υφυπουργό Carlo Sibilia “Στο Λιβόρνο, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο διυλιστήριο που έπληξε το εργοστάσιο επεξεργασίας βαρέος πετρελαίου. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τραυματισμοί, καθώς το τμήμα του εργοστασίου που εμπλέκεται είναι μια περιοχή υπό συντήρηση όπου δεν υπήρχε αποθήκευση. Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λιβόρνο και φτάνουν ενισχύσεις από τη Λούκα και την Πίζα, καθώς και οι άνδρες του Nbcr από τη Φλωρεντία, ειδικευμένοι σε περίπτωση πυρηνικού, βιολογικού, χημικού ή ραδιολογικού κινδύνου».

«Παρακολουθούμε κάθε εξέλιξη της εκδήλωσης – πρόσθεσε – αλλά αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε τις συμβουλές της Πολιτικής Προστασίας και των αρχών της πόλης και να μείνουμε μακριά από την επικίνδυνη περιοχή.

Μετάβαση στο περιεχόμενο