Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ένας απ’ τους «εκπροσώπους των παλαιών εξεγερμένων» την 4η Αυγούστου 2021

Σχολιάζει Ο ΚΡΕΤΙΝΟΣ //

Απ’ το πρωί της Τετάρτης στριφογύριζαν στο μυαλό του Κρετίνου τα λόγια: «4η Αυγούστου, αισχρό καθεστώς…». Και μετά, στοπ. Δεν θυμόταν τίποτε παρακάτω.

Στα χρόνια της χούντας ο Κρετίνος, πιτσιρικάς τότε, γνώρισε έναν αγωνιστή, στέλεχος του ΚΚΕ, που είχε αποφυλακιστεί απ’ την εξορία για ανήκεστο βλάβη στην υγεία του. Κι όταν απόκτησε την εμπιστοσύνη του Κρετίνου, του είπε, συνομωτικά βέβαια, και σχεδόν τραγουδιστά: «4η Αυγούστου αισχρό καθεστώς!».

Είπε κι άλλα λόγια σαν ποίημα εκείνος ο χαλκέντερος αγωνιστής, που ο Κρετίνος τα ‘σερνε στη μνήμη του για πολλές δεκαετίες. Και να που την 4η Αυγούστου 2021, όσο κι αν την έστοιβε, η μνήμη του τον πρόδωσε…

Γεράσαμε και  ‘μείς τα μειράκια της δεκαετίας του ‘70, μειδίασε πικραμένα ο Κρετίνος.

Και καθώς ακόμα απλωνόταν η μυρουδιά του καμμένου πεύκου πάνω από όλη την Αττική, ο Κρετίνος θυμήθηκε και τις «Κουκουνάγες» του Γεωργίου Ράλλη (1918 –2006). Του Έλληνα πρωθυπουργού την περίοδο 10 Μαΐου 1980 – 21 Οκτωβρίου 1981.

Στις 3 και 4 Αυγούστου 1981 υπήρξε ένα μπαράζ εμπρησμών στην Αττική. Κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δάσους σε Μελίσσια, Βριλήσσια, Εκάλη, Κεφαλάρι, Κηφισιά και Πεντέλη.

Οι εμπρησμοί προκάλεσαν σκληρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της, τότε, κυβέρνησης της ΝΔ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και άλλων φορέων όπως το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Στελέχη της, τότε, κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ευάγγελος Αβέρωβ, άφηναν υποψίες ότι τους εμπρησμούς τους προκάλεσαν αναρχικοί. Κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «συνειδητές εγκληματικές ενέργειες χουντοφασιστικών στοιχείων για τη δημιουργία κλίματος ανωμαλίας»

Στην ιστορία όμως έμεινε ο Γεώργιος Ράλλης που ανακάλυψε την αιτία για τις πυρκαγιές στις «κουκουνάρες που πιάνουν φωτιά και εκτινάσσονται».

Ο Γ. Ράλλης δε μπορούσε να πει το «ρο». Κι έτσι την επομένη το «Ποντίκι» έβαλε σε πηχυαίο τίτλο τις «Κουκουνάγες», ενώ στο Δελφινάριο το νούμερο με τα ιπτάμενα γαλάζια κουκουνάρια έσπασε ταμεία.

Άρχισε να χαμογελά ο Κρετίνος, αλλά θυμήθηκε το ραντεβού με τον οδοντογιατρό του…

Στο τέλος της επίσκεψης ο οδοντογιατρός αναρωτήθηκε για την ημερομηνία για να εκδώσει την απόδειξη…

-4η Αυγούστου, αισχρό καθεστώς(!) πετάχτηκε ο Κρετίνος.

-Φασιστικό, πρωτίστως, καθεστώς, συμπλήρωσε ο οδοντογιατρός.

Ανασύρθηκαν μνήμες και έφτασαν στις «Κουκουνάγες» του μακαρίτη Ράλλη. Και τότε ο Κρετίνος θυμήθηκε μια ιστορία, που διηγήθηκε στον οδοντογιατρό: «Κι όμως! Μια δεκαετία μετά τις “κουκουνάγες” του Ράλλη είδα “φλεγόμενο κουκουνάρι” να πυρπολεί, στην κυριολεξία, μια συστάδα πεύκων. Η πυρκαγιά ήταν σε ένα ύψωμα πρίν την κατηφόρα πρός το Πόρτο Γερμενό. Στεκόμαστε μαζί με άλλους σε μια ζώνη πυρασφαλείας, με περισσότερα από πενήντα μέτρα πλάτος, που έφτανε μέχρι πάνω στο βουνό. Δεξιά και αριστερά απ’ τη ζώνη ήταν συστάδες πεύκων. Η φωτιά έκαιγε τα πεύκα στα αριστερά της ζώνης. “Εδώ θα τη σταμαματήσει η ζώνη”, είπε κάποιος. Τι το ‘θελε και το ‘λεγε; Ένα πυρακτωμένο κουκουνάρι διέγραψε μια καμπύλη τροχιά, λές και είχε κόψει αζιμούθιο, και έπεσε στην συστάδα των πεύκων στη δεξιά πλευρά της ζώνης πυρασφαλείας. Ακούστηκε ένας υπόκωφος θόρυβος και η συστάδα έγινε παρανάλωμα του πυρός σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Η φωτιά πήρε τον κατήφορο πρός τη θάλασσα…».

– Δηλαδή είχε δίκιο ο Ράλλης, είπε ο οδοντογιατρός.

– Ήταν σωστό αυτό που είπε ο Ράλλης. Ωστόσο από μόνο του δεν δικαιολογεί τους εμπρησμούς των οικοπεδοφάγων και, το σπουδαιότερο, δεν απαλλάσσει το κράτος απ’ τις ευθύνες του για αποτελεσματική πυροπροστασία, σχολίασε ο Κρετίνος.

karteros avgiΓυρνώντας στο σπίτι ο Κρετίνος άρχισε να «γκουγκλάρει» διάφορα, μπaς και αναπληρώσει τα κενά της μνήμης του. Κι έπεσε πάνω στο άρθρο του Θανάση Καρτερού στην τελευταία σελίδα της «Αυγής». Τίτλος: «Η παράγκα της διαφθοράς» (4.08.21 10:05). Γράφει: «Αυτό που κάνει ο Μητσοτάκης με το πόθεν έσχες και τα ιλαροτραγικά συμπαρομαρτούντα μη νομίζετε ότι είναι πρωτότυπο. Εφαρμόζει κι αυτός τον αλγόριθμο που σκάνδαλο – σκάνδαλο έχουν επεξεργαστεί οι υψηλά ιστάμενοι αυτουργοί της συστημικής διαφθοράς. Όποιος ξαφρίζει, δωρίζει αυτό που δεν του ανήκει, ξασπρίζει, διορίζει, κανονίζει, το πρώτο που κάνει είναι να μας κοιμίζει. Δεν τρέχει τίποτε. Μια τεράστια κουκούλα ειδικής κατασκευής πάνω από τη ροή του χρήματος και την μπόχα του αποστήματος».

Και καταλήγει: «Σ’ αυτή τη φάση βρισκόμαστε τώρα. Οι ανύποπτοι καταδικάζονται, στιγματίζονται, εκτελούνται από τους ύποπτους και το μιντιακό τους δικαστήριο. Ο εισαγγελέας αγνοείται. Κι έχει και καύσωνα…»

Τελειώνοντας την ανάγνωση ο Κρετίνος έμεινε άφωνος. Θυμήθηκε και την απορία για την οποία έγραψε ο Θ. Καρτερός στην ίδια στήλη με τίτλο: «Στο προεδρικό, ένα βράδυ μαγικό» (1.8.2021 «Ούτε να το φανταστούν οι νέοι με τα πρησμένα πόδια, που τους έλεγαν αλήτες. Ούτε να τους περάσει από το μυαλό ότι όσοι από αυτούς κατάφερναν να διασχίσουν τις δεκαετίες της Μεταπολίτευσης έως την τρίτη ηλικία θα ζούσαν, στις 24 Ιουλίου του 2021, στο Προεδρικό, ένα βράδυ μαγικό. Με τους φακελωμένους αρχηγούς των ατάκτων της αντιπολίτευσης να ασφυκτιούν κάτω από τα φώτα των νεόπλουτων της νέας κανονικότητας. Και τους εκπροσώπους των παλαιών εξεγερμένων να απορούν, αθώοι εν πλήρη συγχύσει…».

  • Που να το φανταστεί κανείς πως ένας απ’ «τους εκπροσώπους των παλαιών εξεγερμένων», που διέσχισε «τις δεκαετίες της Μεταπολίτευσης», ανήμερα της 4ης Αυγούστου του 2021 θα αρθρογραφούσε  για το «πόθεν έσχες» του Μητσοτάκη (!), φώναξε «εν πλήρει συγχύσει» ο Κρετίνος…

Φώτης Αγγουλές, ο προλετάριος ποιητής