Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ένας τέτοιος Λαός δεν υποδουλώνεται!

Μαχητές του ΕΛΑΣ και παιδιά στα οδοφράγματα της Αθήνας, τον Δεκέμβρη του 1944

Μαχητές του ΕΛΑΣ και παιδιά στα οδοφράγματα της Αθήνας, τον Δεκέμβρη του 1944

Τι έκανε το ΕΑΜ ρωτάει και ξαναρωτάει η αντίδραση. Την απάντηση βέβαια δεν θα την δώσουμε εμείς. Την έδωσε και τη δίνει κάθε μέρα ο ήρωας Ελληνικός λαός. Μα το μεγαλύτερο κατόρθωμα του ΕΑΜ είναι η πίστη που ενέπνευσε σε μικρούς και μεγάλους, σε παιδιά και σε γέρους, σε κορίτσια και γριές, για το δίκιο του αγώνα του λαού.

Σας μεταφέρω εδώ το παρακάτω γεγονός που παραστάθηκα μάρτυρας, στην ηρωική αντίσταση του λαού μας, το Δεκέμβρη. (σ.σ. 1944)

Οι ηρωικές (;) δυνάμεις του στρατηγού Σκόμπυ, σε συμμαχία με τα εθνικά Τάγματα Ασφαλείας των Γερμανών, σκόρπιζαν το θάνατο στην αδούλωτη Καισαριανή. Τα ηρωικά της παιδιά, με το όπλο στο χέρι, εμπόδιζαν την είσοδο στους φασίστες επιδρομείς.

Σε μια επιδρομή των αεροπλάνων του Σκόμπυ, που είχαμε πολλά θύματα, σκοτώθηκε και το τρίτο και τελευταίο παιδί μιας από τις οικογένειες της Καισαριανής. Όλοι σκεπτόμαστε πώς θα το πούμε στον πατέρα και τη μάνα του παιδιού. Μα κείνη τη στιγμή φτάνει ο πατέρας του και το αντικρίζει νεκρό.

Όλοι τα ’χασαν και περίμεναν βουβοί, τι θα κάνει ο γέρος! Ο ηρωικός γέροντας έκανε το σταυρό του, φίλησε το νεκρό παιδί του κι ύστερα γυρίζοντας λέει στους άλλους:

«Τρία παιδιά είχα. Το ένα σκοτώθηκε στη μάχη με τους Γερμανούς, το άλλο το κρέμασαν οι Γερμανοί, το τρίτο και το τελευταίο το σκότωσαν τα βόλια των συμμάχων μας». Και πρόσθεσε:

«Δεν πάνε στα χαμένα!… Πέσανε για τη λευτεριά μας κι είμαι περήφανος που πρόσφερα σ’ αυτό το σκοπό τα τρία μου βλαστάρια».

Να το μυστικό της επιτυχίας του Λαϊκού μας ξεσηκώματος, εναντίον του κατακτητή, εναντίον του φασισμού. Ένας τέτοιος Λαός δεν υποδουλώνεται. Τον αγώνα μας θα τον συνεχίσουμε. Κι η άγια ημέρα της πραγματικής μας απελευθέρωσης, δεν θ’ αργήσει.

Α. ΚΟΤΣΙΡΑΣ

Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) ιδρύθηκε στις 27 Σεπτέμβρη του 1941 με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και την υπογραφή και των εκπροσώπων του Αγροτικού Κόμματος, της Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας (ΕΛΔ), και Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Το κείμενο με υπογραφή Α. ΚΟΤΣΙΡΑΣ το αντιγράψαμε από την μπροσούρα “ΕΑΜ, Ανατολικές συνοικίες της Αθήνας” που εκδόθηκε από τον 6ο Τομέα του ΕΑΜ Αθήνας (συμβολή στο γιορτασμό των τετράχρονων του ΕΑΜ) το 1945. (Μπορείτε να δείτε τη μπροσούρα στο διαδίκτυο, πατώντας ΕΔΩ.)

Επιμέλεια: Οικοδόμος