Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ένας χρόνος με νόμιμη κάνναβη στον Καναδά. Ο στόχος απέτυχε! 

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Παρά την νομι­μο­ποί­η­ση το 86% της προ­μή­θειας κάν­να­βης γίνε­ται από την μαύ­ρη αγορά,

Η νομι­μο­ποί­η­ση της αγο­ράς κάν­να­βης έκλει­σε ένα χρό­νο στον Κανα­δά που ήταν η πρώ­τη χώρα στον κόσμο μαζί με την Ουρου­γουάη και την πολι­τεία Κολο­ρά­ντο στις ΗΠΑ να επι­τρέ­ψει την νόμι­μη αγο­ρά και χρήση. 

Με αυτό τον τρό­πο δια­χω­ρί­στη­καν τα ναρ­κω­τι­κά σε σκλη­ρά και μαλα­κά. Η νομι­μο­ποί­η­ση της κάν­να­βης που κατά την κυβέρ­νη­ση του Κανα­δά είχε μετα­ξύ των άλλων σαν στό­χο το χτύ­πη­μα της λαθρε­μπο­ρί­ας δεν έχει απο­δώ­σει τους στό­χους της. Η υψη­λή περί τα 69% στή­ρι­ξη που είχε η από­φα­ση αυτή στο σύνο­λο του πλη­θυ­σμού με νεό­τε­ρες μετρή­σεις έχει πέσει στο 50%.

Ο “φιλε­λεύ­θε­ρος” πρω­θυ­πουρ­γός του Κανα­δά Τζά­στιν Τρι­ντό κέρ­δι­σε τις ψήφους των νέων με την υπό­σχε­ση της νομιμοποίησης. 

20191014 101009

Η μαύ­ρη αγο­ρά κυριαρχεί 

Η απα­γό­ρευ­ση ισχυ­ρι­ζό­ταν δεν απο­δί­δει καρ­πούς αντί­θε­τα ευνο­εί την μαύ­ρη αγο­ρά και τις μαφί­ες των λαθρεμπόρων.

Ένα χρό­νο μετά η στή­ρι­ξη της νομι­μο­ποί­η­σης έχει μειω­θεί σύμ­φω­να με σφυγ­μο­μέ­τρη­ση του Dalhousie University. Η μαύ­ρη αγο­ρά δεν έχει περιο­ρι­στεί παρά την νόμι­μη αγορά. 

Το ρεπορ­τάζ της Σου­η­δι­κής τηλε­ό­ρα­σης στον Κανα­δά φιλο­ξε­νεί δηλώ­σεις του  υπεύ­θυ­νου του αγρο­κτή­μα­τος κάν­να­βης Joi Botanicals στην επαρ­χία Αλμπέρτα.

- Το 86% της προ­μή­θειας κάν­να­βης γίνε­ται από την μαύ­ρη αγο­ρά, δηλώ­νει ο Jeff Karren.

Η καλ­λιέρ­γεια της παρά­νο­μης κάν­να­βης γίνε­ται κάτω από χει­ρό­τε­ρες συν­θή­κες υγιει­νής αλλά η τιμή είναι 30–35% φθη­νό­τε­ρη, συνεχίζει. 

Δύο βήματα από τα Σχολεία 

Συνο­λι­κά άνοι­ξαν 286 νόμι­μα κέντρα πώλη­σης κάνναβης. 

Η πλειο­ψη­φία τους σύμ­φω­να με νέα έρευ­να βρί­σκε­ται σε κοι­νω­νι­κά ευαί­σθη­τες περιοχές. 

Η υπεύ­θυ­νη της έρευ­νας για­τρός Catherine Brown ανα­φέ­ρει πως η  νομι­μο­ποί­η­ση της κάν­να­βης έχει πάρει δια­στά­σεις “κοι­νω­νι­κού πει­ρά­μα­τος” για τον λαό του Καναδά. 

-Αισθά­νο­μαι σαν για­τρός μεγά­λη ανη­συ­χία. Δεν μπο­ρεί το κατά­στη­μα κάν­να­βης να απέ­χει 2 βήμα­τα από το κτί­ριο του Γυμνασίου. 

Όλοι γνω­ρί­ζου­με τους κιν­δύ­νους από την χρή­ση κάν­να­βης για την υγεία. Οι χρή­στες είναι πιο ευά­λω­τοι στις ψυχι­κές ασθέ­νειες όπως άγχος και διά­φο­ρες ψυχώ­σεις αλλά και υπαίτιοι

αυτο­κι­νη­τι­κών ατυ­χη­μά­των όταν οδη­γούν κάτω από την επή­ρεια του ναρκωτικού. 

20191014 100823

Και γλυκίσματα 

Στους άμε­σους σχε­δια­σμούς της Κανα­δι­κής κυβέρ­νη­σης σύμ­φω­να με το ρεπορ­τάζ είναι η διά­θε­ση στο εμπό­ριο γλυ­κι­σμά­των με βάση την κάν­να­βη. Στην πολι­τεία Κολο­ρά­ντο των ΗΠΑ όπου τα προ­ϊ­ό­ντα αυτά επι­τρέ­πο­νται έχουν τρι­πλα­σια­στεί τα κρού­σμα­τα δηλητηρίασης.

Είναι σε μορ­φή κέικ, γλυ­κά ζελα­τί­νης και γλει­φι­τζού­ρια. Είναι συνη­θι­σμέ­νο φαι­νό­με­νο η δηλη­τη­ρί­α­ση, τα ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα ακό­μη και σε κώμα έχουν πέσει παι­διά από την κατα­νά­λω­ση από λάθος  αυτών των προϊόντων. 

Στο ΑΤΕΧΝΩΣ έχου­με αναρ­τή­σει για την νομι­μο­ποί­η­ση της κάν­να­βης στον Κανα­δά αλλά και για τα κατα­στή­μα­τα προ­ϊ­ό­ντων κάν­να­βης στην Αθή­να που φιλο­ξε­νού­σε σε χαρού­με­νο ρεπορ­τάζ η “Αυγή”.

Ένας από τους κατα­στη­μα­τάρ­χες δήλω­νε πόσο πιο ευτυ­χι­σμέ­να θα είναι τα παι­διά μας με γλυ­κά από κάνναβη.

Έτσι και στον Κανα­δά. Ενώ οι στό­χοι της νομι­μο­ποί­η­σης δεν πετυ­χαί­νουν, το κυνή­γι του κέρ­δους βάζει και άλλα προ­ϊ­ό­ντα κάν­να­βης στην αγο­ρά με μεγά­λους κιν­δύ­νους για την υγεία και την απο­βλά­κω­ση της νεο­λαί­ας, των παι­διών μας. 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο