Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ένα ακόμη μέλος των κοινοτήτων ιθαγενών δολοφονήθηκε στην Cauca της Κολομβίας

Η Guardia indígena (είδος αστυνομίας από ιθαγενείς αυτόχθονες φρουρούς) στο βόρειο τμήμα της Cauca συνέλαβε επτά ένοπλους, που διέφευγαν αμέσως μετά τη δολοφονία του Jesús Antonio Rivera.

comunero indígena Colombia

Σύμφωνα με μαρτυρίες μια ένοπλη ομάδα δολοφόνησε το ιθαγενές μέλος της κοινότητας Jesús Antonio Rivera, 32 ετών, στο χωριό Huellas, στην αγροτική περιοχή του δήμου Caloto, στην επαρχία Cauca, της ΝΔ Κολομβίας, ανέφερε ο σύλλογος των cabildos στην περιοχή.
Η φρουροί κατάφεραν να συλλάβουν επτά ένοπλους, ομάδα που βρίσκεται τώρα στη διάθεση της τοπικής διοίκησης.

ℹ️  Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Αυτόχθονων Συμβουλίων του Βόρειου Κάουκα (Cabildos Indígenas del Norte del Cauca -Acin), η σύλληψη έγινε τρεις ώρες μετά τη δολοφονία
Η Φρουρά ζήτησε βοήθεια από άλλες κοινότητες για να αποτρέψει περαιτέρω βίαιες ενέργειες στον χώρο όπου κρατούνται τα άτομα. Διέταξαν επίσης να διπλασιαστούν οι έλεγχοι σε κοντινούς δρόμους.
Το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο, αλλά κρίκος μιας μακράς αλυσίδας:
Στις 6 Ιουνίου, ένοπλοι με μοτοσικλέτες τραυμάτισαν σοβαρά τα ιθαγενή μέλη της κοινότητας Luis Honorio Soscue, 38 ετών και Andrés Valencia, 27 ετών.
Η ένοπλη επίθεση σημειώθηκε όταν η κοινότητα Toez γιόρτασε τα 26 χρόνια της τραγωδίας του ποταμού Páez.

comunero indígena Colombia

Διαβάστε επίσης:
Το FARC καταγγέλλει επιθέσεις εναντίον του πληθυσμού στην Cauca

Contravía @Contravia
#Colombia Sigue exterminio #Indígena y la Guardia captura a 7 responsables.
Asesinato de Jesús Antonio Rivera de 32 años de edad, responsables fueron capturados (7 hombres fuertemente armados) – Consejo Regional Indígena del Cauca – CRIC https://www.cric-colombia.org/portal/asesinato-de-jesus-antonio-rivera-de-32-anos-de-edad-responsables-fueron-capturados-7-hombres-fuertemente-armados/ 

Asesinato de Jesús Antonio Rivera de 32 años de edad, responsables fueron capturados (7 hombres…

Tejido de Defensa de la Vida y los Derechos Humanos ACIN – Çxhab Wala Kiwe 13 de junio de 2020 BOLETÍN DE ALERTA COMUNIDADES DETIENEN A HOMBRES ARMADOS LUEGO QUE ASESINARAN A UN COMUNERO INDÍGENA…cric-colombia.org


Πηγή |>telesurtv.net<|

ΣΣ |>
Οι Σύλλογοι Αυτόχθονων Συμβουλίων (χρησιμοποιείται και ο όρος Nasa «Çxhãçxha» που μεταφράζεται στα ισπανικά ως «δύναμη» ή δύναμη páez, συμβολίζοντας τη δύναμη με την οποία οι ιθαγενείς έπρεπε να αντισταθούν εδώ και αιώνες) είναι οργανώσεις που προωθούν τη διαδικασία υπεράσπισης της περιοχής τους.
Ιστορικά οι διαδικασίες αποικισμού των Άνδεων από τους ευρωπαίους, βρήκαν εκατομμύρια ντόπιους οργανωμένους, πολλοί από αυτούς με υψηλά επίπεδα οργάνωσης, οι οποίοι μετά από άγρια καταστολή, πρακτικά εξαφανίστηκαν.
Ως αποτέλεσμα της αντίστασης των κοινοτήτων και της ανάγκης, να χρησιμοποιηθούν για εργασία οι αυτόχθονες ιθαγενείς δημιουργήθηκαν οι Resguardos Indígenas μια μορφή κατοχής γης από τις αυτόχθονες κοινότητες, οι οποίες οριοθετήθηκαν και η συλλογική τους φύση που εμπόδισε την εμπορευματοποίησή τους και παράλληλα για τη διευκόλυνση της συλλογικής χρήσης της γης και της κατανομής (φόροι), καθορίστηκε ότι αυτές οι κοινότητες θα μπορούσαν να διοικούνται από το Cabildo (Ίδια Αρχή).
Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 84 εθνοτικές ομάδες ή αυτόχθονες πληθυσμοί  1.378.884 άτομα (απογραφή 2005), με τους λαούς της Cauca (Nasa) να είναι ένας από αυτούς, που αναγνωρίζεται συνταγματικά ως εδαφική οντότητα που απολαμβάνουν –τρόπος του λέγειν, την αυτονομία και «το δικαίωμα αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της εθνοτικής και πολιτιστικής πολυμορφίας».

comunero indígena Colombia