Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ένα βιβλίο που μπορεί να το απολαύσει κάθε αναγνώστης που νοιάζεται για το «Ρωμαίικο ερασιτεχνικό θέατρο»

Αγαπητέ μου εκλεκτέ φίλε Θανάση,

Σ’ ευχαριστώ για τη χαρά που μού ’δωσες διαβάζοντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το βιβλίο σου: «Αιμίλιος Κομβόπουλος, ρωμιός, ερασιτέχνης ηθοποιός και σκηνοθέτης» εκδ. Τσουκάτου, 2019.

Το βιβλίο, το πρώτο της σειράς που καλύπτει ένα κενό στην έρευνα και μελέτη των δραστηριοτήτων του «Ρωμαίικου ερασιτεχνικού θεάτρου της Πόλης και της συμβολής του στον καλλιτεχνικό και μορφωτικό τομέα», είναι, ένα πραγματικό αριστούργημα στο είδος του. Κι αυτό, γιατί, πρώτ’ άπ’ όλα, η σύνθεση ενός πορτρέτου ιδιαίτερα του πορτρέτου μιας προσωπικότητας σαν αυτή του Αιμίλιου Κομβόπουλου ως επιτυχημένου ερασιτέχνη εργάτη της θεατρικής τέχνης, ως οικογενειάρχη και ως ανθρώπου μιας μακράς περιόδου ζωής, είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη και επίπονη προσπάθεια που χρειάζεται πολύ κόπο, επιμονή, ανεξάντλητη υπομονή και, βεβαίως, ταλέντο, εμπειρία και αγάπη. Αλλά, αν δει κανείς μόνο το τόσο πλούσιο βιογραφικό σου με τις σπουδές σου, τη μεγάλη σε έκταση και ποιότητα της συγγραφικής παραγωγή σου, τις πολυσχιδείς πνευματικές δραστηριότητές σου και, προπαντός την αγάπη σου με ό,τι καταπιάνεσαι, θα καταλάβει σε τι οφείλεται ο χαρακτηρισμός που έδωσα πιο πάνω για το βιβλίο.

Ειδικότερα, εντυπωσιάζει το πλήθος και η μεθοδικότητα κατάταξης των αυθεντικών πληροφοριών που με τόση επιμέλεια συνέλεξες. Ασκεί ξεχωριστή μαγεία ο άμεσος, ο παραστατικός κι εμπεριστατωμένος λόγος σου με τον οποίο επεξεργάζεσαι και αξιοποιείς τις πληροφορίες σου, ένα λόγο απαλλαγμένο από περιττά φκιασιδώματα, που, κατά τρόπο ρεαλιστικό και ανάγλυφο, δίνει την πραγματική εικόνα του Αι. Κ. Κατατοπίζουν με πληρότητα το εισαγωγικό σημείωμά σου, ο πρόλογος, η καταγραφή της ζωής του Αι. Κ. και της οικογένειάς του, η προσφορά του στο ερασιτεχνικό θέατρο, η παράθεση του πλούσιου φωτογραφικού υλικού, η αποκαλυπτική συνέντευξή σου από τον Αι. Κ. και η χειρόγραφη επιστολή του, η οποία δρα κατευθείαν στο θυμικό του προσεκτικού αναγνώστη. και τον καθιστά κοινωνό της ευγένειας και των ψυχικών χαρισμάτων που τον χαρακτηρίζουν ως καλλιτέχνη και άνθρωπο.

Γενικά, οι ανοιχτοί πνευματικοί ορίζοντες που χαρακτηρίζουν τη γραφή σου, αγαπητέ μου φίλε Θανάση, η πλουραλιστική, πολυδιάστατη και αμερόληπτη προσέγγισή των πληροφοριών σου με το προσωπικό ύφος και την ιδιαίτερη αισθητική της γραφής σου, μα, πάνω απ’ όλα, η ανθρώπινη διάσταση, η αγάπη και η τρυφερότητα που κλείνεις μέσα σου, στολίζουν την όλη συγγραφή του όμορφου αυτού βιβλίου σου. Γι’ αυτό και μπορεί να το απολαύσει κάθε αναγνώστης που νοιάζεται όχι μόνο για το «Ρωμαίικο ερασιτεχνικό θέατρο», αλλά και γενικότερα.

Με όλη μου την αγάπη και τις ολόθερμες ευχές μου για επιτυχία

σε κάθε συγγραφική προσπάθειά σου.

Αντώνης Λαμπρινίδης

επίτ. Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε. – Συγγραφέας

______________________________________________________________

lamprinidisΟ ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ είναι επ. σχολικός Σύμβουλος. Γεννήθηκε στη Δυτ. Μάνη. Σπούδασε Παιδαγωγικά με τριετή μεταπτυχιακή υποτροφία με άριστα. Υπηρέτησε στην Α/θ. εκπαίδευση, στο Κέντρο Εκπαιδευτικών Μελετών του Υπ. Παιδείας και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με συμμετοχή του στην Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση ως συντάκτης των Αναλυτικών Προγραμμάτων, συγγραφέας των κρατικών βιβλίων και επιμορφωτής των εκπαιδευτικών. Κυκλοφόρησαν 93 βιβλία του λογοτεχνικά, παιδαγωγικά, σχολικά. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το ποιοτικό λογοτεχνικό βιβλίο για παιδιά και εφήβους και τιμήθηκε με πολλά Βραβεία και Χρυσό Μετάλλιο «για τη συμβολή του στην έρευνα της τέχνης και της επιστήμης» από την «Παγκόσμια Οργάνωση Πολιτισμού» με Πρόεδρο τον καθηγητή Πανεπιστημίου Δυτ. Michigan ΗΠΑ Τ.Δ. Αργυρόπουλο. Έχει σύζυγο δασκάλα, μια κόρη φιλόλογο, μια εγγονή μαθΑήτρια, e-mail: [email protected]