Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Ένα γλυκό ντουζένι» για το Σμυρνιωτάκι

Εκδήλωση τιμής στον Απόστολο Χατζηχρήστο την Τετάρτη, 5 Ιούνη 2019, στις 10 το βράδυ στο Χαμάμ

«Γλυκός» ήταν το παρατσούκλι του Απόστολου Χατζηχρήστου, στόν κώδικα που είχαν στο μπαράκι του «Μάριου», το μεταπολεμικό στρατηγείο του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού στην Ομόνοια.

afisa 3

afisa1Την Τετάρτη, 5 Ιούνη 2019, έχει ετοιμαστεί «ένα γλυκό ντουζένι» στο ΧΑΜΑΜ  για τη συμπλήρωση εξήντα χρόνων απ’ τη μέρα που έφυγε το «Σμυρνιωτάκι», όπως ήταν το άλλο παρατσούκλι του Απόστολου Χατζηχρήστου. Οι οργανωτές αυτής της εκδήλωσης φιλοδοξούν να είναι ένα αυθεντικό λαϊκό γλέντι, όπως περιγράφεται στο περίφημο τραγούδι: «Ήρθαμε να γλεντήσουμε». Αυτό το τραγούδι, με την απαράμμιλη εκτέλεση της Στέλας Χασκίλ και του Δημήτρη Ευσταθίου, θεωρείται αυτοπροσωπογραφία του Χατζηχρήστου. Τρείς φορές αναφέρεται το όνομα του μεγάλου ρεμπέτη με τις «γιαβάσικες πενιές» και το «γλυκό ντουζένι» για κάθε «ψυχή που σε καταλαβαίνει».

Η ανεπιτήδευτη ειλικρίνεια κάνει «το ρεμπέτικο τραγούδι αθάνατο και αιωνόβιο σαν τα ψηλά βουνά» έγραψε ο αλησμόνητος Πάνος Γεραμάνης σε άρθρο του με τον προφητικό τίτλο «Ρεμπέτικο και μετά το 2000!» («Νέα» στις 24/7/1999).

afisa 2

Κρίκος σ’ αυτή την αλυσίδα που κρατά ζωντανό το ρεμπέτικο τραγούδι είναι και το ίδιο το ΧΑΜΑΜ (Δημοφώντος 97, Άνω Πετράλωνα, 21034.21.212), που τα γιορτάζει τα είκοσι χρόνια ως κυψέλης πολιτισμού.

Ο Απόστολος Χατζηχρήστος γεννήθηκε στην Σμύρνη το 1904 και πέθανε στην Αθήνα στις 5 Ιουνίου 1959. Έπαιζε πιάνο, ακορντεόν και κιθάρα. Μετά τη Μεγάλη Καταστροφή ήρθε στην Αθήνα και τα παράτησε όλα για το μπουζούκι και το αρτιότερο μουσικό όργανο, την φωνή. Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστός αλλά τα τραγούδια του είναι πασίγνωστα. Κάθε βράδι σε πόσες μεριές του κόσμου –πιά- δεν τραγουδιέται «Αλήτη μ’ είπες μια βραδιά»; Ή ποιός δεν τραγούδησε τον «Καϊξή» και τον «Ψεύτη ντουνιά»;  Ακόμα: Το «Μαγκαλάκι», την «Πεντάμορφη», «Ας μη ξημέρωνε ποτέ», «Γλυκοβραδιάζει ο ντουνιάς», το «Παραπονιάρικο», «Βαγγελιώ δεν είσαι εντάξει», «Η άμαξα μες στη βροχή».

afisa 4

Οι ρεμπέτες, Ηλίας Ποτοσίδης, Απόστολος Χατζηχρήστος (πισω ο Παναγιώτης Σαρίκας) στην «Τριάνα» του Χειλά

Τετάρτη 5 Ιούνη 2019 στις 10 το βράδυ.

Θα παίξει η ρεμπέτικη κομπανία «Τ’ Ανηφόρι του Πειραιά»: Σάκης Νικολετόπουλος (μπουζούκι-τραγούδι), Γιώργος Ζορμπάς                (τραγούδι-μπαγλαμάς), Στέλιος Παπαδόπουλος (μπουζούκι-τραγούδι) και Δημήτρης Μέντης (κιθάρα-τραγούδι).

Συμμετέχουν: Μπάμπης Τσέρτος, Γιάννης Λεμπέσης, Κώστας Καλαφάτης και Κώστας Σκόνδρας.

Θα μιλήσουν για την ζωή και το έργο του Α. Χατζηχρήστου ο  Ηλίας Βολιότης-Καπετανάκης, συγγραφέας-δημοσιογράφος και η Έλενα Φαληρέα,  μουσικός-ραδιοφωνική παραγωγός.

Η νεολαία και τα τραγούδια του Απόστολου Χατζηχρήστου. Ερασιτεχνικό ρεμπέτικο συγκρότημα: Γιάννης Στεργίου (μπουζούκι), Ίρις Στεργίου  (κιθάρα), Κωνσταντίνα Στεργίου (φωνή-κρουστά), Γιώργος Κορύλλος (φωνή), Παναγιώτης Σταυρόπουλος (μπουζούκι), Αντώνης Γκινοσάτης             (βιολί-μπαγλαμάς).