Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ένα δέντρο …εμβολίων φέρνει τα Χριστούγεννα στη Ρουμανία!

Το δικό τους συμβολικό χριστουγεννιάτικο δέντρο, δημιούργησαν οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο του Βουκουρεστίου στη Ρουμανία.

Το δέντρο ύψους τριών μέτρων και είναι φτιαγμένο εξολοκλήρου από άδεια φιαλίδια εμβολίων κατά του κορωνοϊού.
Τα περίπου 19.000 φιαλίδια μάζευαν οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο κέντρο από τον περασμένο Μάρτιο, έχοντας ήδη κατά νου τι θα τα κάνουν.

Όταν άρχισαν να στήνουν το δέντρο τους, τοποθέτησαν φωτάκια LED μέσα σε κάποια από τα φιαλίδια, για έξτρα εορταστικό εφέ.
Το δέντρο τους είναι έτοιμο πλέον και περιμένει τα Χριστούγεννα, τα τελευταία -όπως λένε όλοι οι υγειονομικοί του συγκεκριμένου κέντρου- που εύχονται να ζούμε με το φόβο του ιού.

🍂  Με την ευκαιρία σήμερα τα περιστατικά Covid έχουν φτάσει “αισίως” -παγκόσμια, στα ~273.000.000 (για την ακρίβεια 272.522.026) και οι θάνατοι ξεπέρασαν τα 5.000.000 (5.346.562)
Στην κορυφή πάντα οι ΗΠΑ (51.290.979 –823.390 θάνατοι) και ακολουθούν Ινδία, Βραζιλία, Αγγλία, Ρωσία, Τουρκία, Γαλλία κλπ. ψηλά -αναλογικά με τον πληθυσμό της η Ελλάδα 19.553 θάνατοι, η περί ης ο λόγος Ρουμανία (με ~2πλάσιο πληθυσμό από τη χώρα μας) 1.795.418 | 57.935 θάνατοι.

Η υγειονομική περίθαλψη στη Ρουμανία κατέχει μια από τις τελευταίες –αν όχι την τελευταία, θέση στην Ευρώπη.
Η Ρουμανία πέφτει στην τελευταία θέση του Ευρωπαϊκό Δείκτη Υγείας.

Η Ρουμανία γνώρισε τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην ιστορία της το πρώτο εξάμηνο του 2017

Έχει ένα υποχρηματοδοτούμενο και αναποτελεσματικό σύστημα, το οποίο αποτυγχάνει να παρέχει όχι μόνο ποιότητα αλλά και στοιχειώδη περίθαλψη, με τα νοσοκομεία εκτός από ανεπαρκή να είναι συχνά επικίνδυνα. Ελλειμματικό προσωπικό που -όπως και όλοι οι εργαζόμενοι πληρώνεται τρεις κι εξήντα με τις κυβερνήσεις της καπιταλιστικής παλινόρθωσης να διαδραματίζουν τον κύριο ρόλο στις αποτυχίες της υγειονομικής περίθαλψης –φαινόμενο που είχε κάνει την εμφάνισή του και τα τελευταία χρόνια του «υπαρκτού»

Ρουμανία 2019: “Υποδοχή” υγειονομικών και εργαζόμενων από τις δυνάμεις καταστολής

Η Ρουμανία έχει –θεωρητικά, ένα πρόγραμμα καθολικής ασφάλισης υγείας, που πληρώνει αδρά ο λαός μέσω ενός υποχρεωτικού φόρου (μισθωτών υπηρεσιών) ξοδεύοντας ~4% του ΑΕΠ της.
Τα περισσότερα «δημόσια» νοσοκομεία της χώρας, είναι γερασμένα και χρόνια υποχρηματοδοτούμενα, έχοντας κατασκευάσει μετρημένα στα δάχτυλα νέα νοσοκομεία μετά τις ανατροπές και –όπως σε όλη την Ευρώπη έχει απογειωθεί η ιδιωτική ασφάλιση έτσι παρά την «καθολική κάλυψη υγείας» στην πράξη, πολλοί (όσοι μπορούν δλδ) Ρουμάνοι καταλήγουν να πληρώνουν από την τσέπη τους, ενώ τα φακελάκια δίνουν και παίρνουν όντας ένα είδος υγειονομικής κουλτούρας.

Ταυτόχρονα είναι εμφανής η έλλειψη γιατρών: με την είσοδο στην Ε.Ε. πάνω από 15.000 εγκατέλειψαν τη χώρα ενώ υπάρχει και έντονη έλλειψη επαγγελματιών υγείας με ~30% των λειψών θέσεων να είναι ακάλυπτες. Στις αγροτικές περιοχές όπου οι μισθοί είναι ακόμη χαμηλότεροι και υπάρχει λιγότερη εποπτεία η κατάσταση είναι τραγική ενώ οι πτυχιούχοι και οι ειδικευμένοι γιατροί συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη χώρα.
Και μαζί οι απανταχού αμαρτωλές ΜηΚυΟ όπως Give Life Association, η οποία ανέλαβε για λογαριασμό του κράτους (και χρηματοδοτούμενη –όπως παντού από το υστέρημα του λαού και τα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα) να κατασκευάσει ένα εργαστήριο διάγνωσης λευχαιμίας όντας ο διαχειριστής μεταμόσχευσης οργάνων της χώρας.
Η Give Life Association αν και 100% ιδιωτικός οργανισμός αποτελεί νταβατζή της δημόσιας ιατρικής υποδομής με ξένα κόλλυβα: Τρέχον έργο της είναι ένα μεγάλο νέο νοσοκομείο στο Βουκουρέστι έχοντας  συγκεντρώσει πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια από 300.000 άτομα και 4.000 εταιρείες, που –κατά τους ίδιους «βρίσκεται υπό ολοκλήρωση».
Δείτε και (economist.com) Κρίσιμη κατάσταση: Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ρουμανίας, το χειρότερο της ΕΕ, αγωνίζεται να μεταρρυθμιστεί

Οι υψηλότεροι μισθοί και η καταστολή της διαφθοράς είναι η αρχή …«ΕΧΟΥΜΕ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΥΣ μισθούς, δεν χρειαζόμαστε φακελάκια», γράφει μια αφίσα κολλημένη σε γυάλινη οθόνη στο Νοσοκομείο Επειγόντων Περιστατικών της Slatina στη Ρουμανία. Πέντε γιατροί ντυμένοι με στηθοσκόπια χαμογελούν ενθαρρυντικά: «Αφήσαμε τη διαφθορά να υποφέρει, θα σας γιατρέψουμε!» Ωστόσο, η υγειονομική περίθαλψη της Ρουμανίας κατατάσσεται σταθερά ως η χειρότερη της ΕΕ …
Παρά το διπλασιασμό των μισθών τα τελευταία πέντε χρόνια, η διαφθορά, οι ελλιπείς επενδύσεις και η φυγή εκπαιδευμένου προσωπικού εξακολουθούν να αποτελούν μάστιγα. Η κουλτούρα της επίσπευσης της φροντίδας με δωροδοκίες είναι δύσκολο να ξεριζωθεί, αλλά ακόμη πιο ανησυχητικά, είναι τα μεγάλα χρηματικά ποσά που ξεπλένονται μέσω συμφωνιών μαμούθ με παρόχους εξοπλισμού και προμηθειών

Ξαναγυρνώντας στο συμβολικό χριστουγεννιάτικο δέντρο, που δημιούργησαν οι εργαζόμενοι υγείας στο Βουκουρέστι… ευχόμαστε

🎉 🥳  Καλό κουράγιο 🤠 

Crăciun fericit Καλά Χριστούγεννα