Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Ένα λιθαράκι» για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

Γράφει ο Βασίλης Λιόγκαρης //

Ωδεύοντας προς την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος, μια ανάλαφρη ανατριχίλα συγκίνησης διαδέχεται ολόκληρο το κορμί μου, φρεσκάροντας τη βαθιά κι ακλόνητη πίστη μου και μου φέρνει σκέψεις και μνήμες, γαλουχισμένες με τεράστιες αξίες και ιδανικά, προσφοράς, θυσίας κι αίματος.
……………….
Στ’ ανισόπεδα κοντορύμια της Μακρονήσου, του Άη Στράτη, της Γιούρας, της Ικαριάς, της Λέρου, της Ανάφης, της Φολεγάνδρου, του Τρίκερι…. Στις φυλακές της Ακροναυπλίας , της Κέρκυρας, του Ιτζεδίν και της Αίγινας.

Στα σκοτεινά άντρα της κόλασης και των βασανιστηρίων , του μαστιγίου και της φάλαγγας… φώναξαν ΟΧΙ… Δεν υπογράφω, δεν δηλώνω…! Και όταν πια δεν είχανε κουράγιο, κι όταν πια δεν είχανε φωνή, σχημάτισαν το ΟΧΙ με τα ματωμένα τους δάχτυλα στο κατώφλι του κελιού, λίγο πριν ξεψυχίσουν.

Και τώρα έρχονται οι θύτες ζητώντας και τα ρέστα. Να εξισωθούν με τα θύματα. Οι φταίχτες με τους αθώους. Οι εγκληματίες με τους ήρωες. Οι προδότες με τους αγωνιστές…!
………………..
-Τα κομμουνιστικά κόμματα είναι το φρένο στην οδυνηρή κατηφόρα της κοινωνίας τους. Της κοινωνίας της διαφθοράς , της εκμετάλευσης, της ανισότητας, της αδικίας.

-Καταπολέμησαν την δημαγωγία, την πολιτική απάτη, την ψευτιά, το ρουσφέτι, το σκάνδαλο.

-Αντιτάχτηκαν στην υποταγή, τον ρατσισμό, την ξενοδουλεία. Αντιτάχτηκαν σε ντόπια και ξένα ολιγαρχικά συμφέροντα.

Το οχτάωρο, οι κοινωνικές ασφαλίσεις, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η άδεια, τα δώρα και τα επιδόματα, ο αγώνας για την ισοτιμία της γυναίκας, η υποχρεωτική και δωρεάν παιδεία , πρόνοια και υγεία κι άλλες σημαντικές καταχτήσεις που έγιναν με την επίπονη πάλη, είχαν την δική τους σφραγίδα.

Πάνω απ’ όλα το συμφέρον του Λαού και το δίκιο της Εργατικής Τάξης. Συνέβαλαν αποφασιστικά στην διαμόρφωση και ενίσχυση ενός Ειρηνικού Γυναικείου και Νεολαϊστικού κινήματος για την δουλειά, την μόρφωση και τον πολιτισμό.

– Πάντοτε μπροστάρηδες και καθοδηγητές στα μετερίζια του αγώνα.

-Και είναι γελασμένοι, αν νομίζουν πως οι μαύρες μέρες που ετοιμάζουν θα περάσουν (συντάξεις-αφορολόγητο).

Τα αντιλαϊκά μνημόνια θα πάρουν την θέση τους εκεί που τους αξίζουν…! Στο καλάθι των αχρήστων… !!!

_________________________________________________________________________________________________________

Ο Βασίλης Λιόγκαρης γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς πρόσφυγες, εργάτες, πολυφαμελίτες. Έζησε στα πρώτα παιδικά του χρόνια τη λαίλαπα της κατοχής και μεταφέρει τις τραυματικές αυτές εμπειρίες στα γραφτά του. Σπούδασε θέατρο και για ένα διάστημα δούλεψε σ’ αυτό. Αργότερα απορροφήθηκε από την παραγωγική διαδικασία όπου εργάστηκε σε διάφορες βιομηχανίες. Ο Βασίλης Λιόγκαρης είναι συγγραφέας της γενιάς και της τάξης του. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.