Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ένα χρόνο μετά το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο η Κούβα τιμά τη μνήμη του (ΦΩΤΟ)

Πλήθος Κουβανών συγκεντρώθηκε χθες, Κυριακή, για να τιμήσει τη μνήμη του ηγέτη της επανάστασης Φιντέλ Κάστρο, στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στη νησιωτική χώρα της Καραϊβικής.

fidel1

«Είμαι ο Φιντέλ»: Το σύνθημα που έκανε την εμφάνιση του μετά τον θάνατο του τελευταίου αρχηγού της επανάστασης πριν από έναν χρόνο, επαναλήφθηκε εν χορώ στη διάρκεια εκδήλωσης στο θέατρο «Jose Maria Heredia».

fidel2

Μία γιγάντια βιντεοθόνη έδειχνε την ομιλία του προέδρου Ραούλ Κάστρο, στις 3 Δεκεμβρίου 2016, μία ημέρα πριν τοποθετηθεί η στάχτη του αδελφού και προκατόχου του, Φιντέλ, στο νεκροταφείο «Santa Ifigenia» στο Σαντιάγκο Ντε Κούβα, 500 χλμ ανατολικά της Αβάνας.

fidel3

Η κρατική τηλεόραση είχε ειδικά αφιερώματα στη διάρκεια των οποίων καλλιτέχνες και ομιλητές εξυμνούσαν με τραγούδια και ποιήματα τον επαναστάτη Φιντέλ, ενώ πίσω τους, σε μία μεγάλη οθόνη προβάλλονταν συνεχώς στιγμιότυπα από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του.

fidel 4

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε τεράστια ολονυκτία στην πλατεία «Antonio Maceo Revolution» στο Σαντιάγκο Ντε Κούβα στη μνήμη του ηγέτη που κυβέρνησε τη χώρα για 48 χρόνια. Σήμερα, Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί προσκύνημα από την πλατεία έως το νεκροταφείο. Την περασμένη εβδομάδα, σε ειδικά αφιερώματα έγιναν παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις, συναυλίες και ολονυκτίες σε διάφορες πόλεις της Κούβας.

fidel5

Ο Κάστρο πέθανε πέρυσι στις 25 Νοεμβρίου σε ηλικία 90 ετών. Νοεμβρίου 25 ήταν, 60 χρόνια πριν το τελευταίο ταξίδι, το 1956 όταν μαζί με άλλους 81 συντρόφους του αποβιβάστηκε από την «Γκράμνα» στις ακτές της Κούβας και ξεκίνησε η ένοπλη εξέγερση που οδήγησε στη νίκη του κουβανικού λαού στις 2 Γενάρη 1959.

fidel21

Μετά το θάνατό του το Κρατικό Συμβούλιο κήρυξε εννέα ημέρες εθνικό πένθος και φέτος, αν και η ζωή έχει επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς, οι Κουβανοί διακηρρύσουν και στέλνουν μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι η κληρονομιά και οι ιδέες του Φιντέλ παραμείνουν επίκαιρες.

fidel6