Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ένοχος για “διαφθορά” ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί

Γαλλικό δικαστήριο έκρινε «ένοχο για διαφθορά» τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, με αποτέλεσμα να είναι ο δεύτερος επικεφαλής του σύγχρονου γαλλικού κράτους που καταδικάζεται για το συγκεκριμένο αδίκημα, μετά τον Ζακ Σιράκ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση, τα δύο με αναστολή, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και πήρε προθεσμία δέκα ημερών για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, θεωρείται απίθανο ο πρώην πρόεδρος να περάσει έστω και μια ημέρα στη φυλακή.
Την ποινή ενός έτους στη φυλακή μπορεί να την εκτίσει –αν την εκτίσει με διάφορους τρόπους, όπως με ηλεκτρονικό βραχιολάκι ή σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο Σαρκοζί, ηγέτης της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012, είπε στο δικαστήριο ότι δεν έχει διαπράξει ποτέ «την παραμικρή πράξη διαφθοράς» και ορκίστηκε ότι θα πάει «μέχρι τέλους» προκειμένου να καθαρίσει το όνομά του.
«Σύρθηκα στη λάσπη για έξι χρόνια. Τι έκανα για να το αξίζω αυτό;», είπε στο δικαστήριο.
Ποινή της τάξης των δύο χρόνων στη φυλακή και ακόμη δύο με αναστολή είχαν προτείνει οι εισαγγελείς για το «σκάνδαλο διαφθοράς» και «κατάχρησης εξουσίας».
Η κατηγορία ήταν «προσπάθεια να αποκτήσει παρανόμως το 2014 πληροφορίες σχετικά με δικαστική απόφαση που τον αφορούσε, προσφέροντας σε δικαστή ευνοϊκή μετάθεση».

Nicolas Sarkozy

Δικαστές είχαν αποφασίσει τον Σεπτέμβριο 2013 να θέσουν υπό παρακολούθηση τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρώην προέδρου και στις αρχές του 2014 είχαν ανακαλύψει πως χρησιμοποιούσε μια μυστική γραμμή, με το ψευδώνυμο «Paul Bismuth» (Πολ Μπισμούτ), για να επικοινωνεί με τον δικηγόρο του, τον Τιερί Ερζόγκ.

Σύμφωνα με την κατηγορία, μερικές από τις συνομιλίες τους αποκάλυψαν την ύπαρξη ενός συμφώνου διαφθοράς: με τη μεσολάβηση του Ερζόγκ, ο Νικολά Σαρκοζί εξέταζε το ενδεχόμενο να βοηθήσει τον Αζιμπέρ να πάρει μια θέση στη Πριγκιπάτο του Μονακό την οποία εποφθαλμιούσε, αλλά δεν απέκτησε ποτέ.
Σε αντάλλαγμα, σύμφωνα με την εισαγγελία, αυτός ο υψηλόβαθμος δικαστής έδωσε πληροφορίες, που καλύπτονταν από το απόρρητο, σχετικά με μια διαδικασία, την οποία είχε αρχίσει στο Εφετείο ο Σαρκοζί στο περιθώριο μιας άλλης υπόθεσης (της υπόθεσης Μπετανκούρ), ενώ επιχείρησε επίσης να επηρεάσει συναδέλφους του.
Αφού απαλλάχθηκε στην υπόθεση Μπετανκούρ στα τέλη του 2013, ο Νικολά Σαρκοζί είχε προσφύγει στο Εφετείο για να ακυρώσει την κατάσχεση των προεδρικών σημειωματαρίων του, για τα οποία πιστεύεται ότι μπορούν να ενδιαφέρουν τη δικαιοσύνη σε άλλες δικαστικές διαδικασίες.

Nicolas Sarkozy

Στις συνομιλίες του με τον δικηγόρο του, ο πρώην πρόεδρος δεσμεύθηκε να παρέμβει υπέρ του δικαστή Αζιμπέρ. «Εγώ θα τον κάνω να ανέβει», «θα τον βοηθήσω», λέει στον δικηγόρο Ερζόγκ.
Λίγο αργότερα, δηλώνει πως δεν πρόκειται να κάνει «το διάβημα» στις αρχές του Μονακό. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μεταστροφή του αυτή μπορεί να οφείλεται στο ότι οι δύο άνδρες ανακάλυψαν πως τα ανεπίσημα τηλέφωνά τους παρακολουθούνται.

info Ατέχνως

Είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να μας πείσουν πως από πάντα το αστικό κράτος (και στη χώρα μας) διεξάγει έναν μεγάλο «πόλεμο» κατά της διαφθοράς!
Σε αυτόν τον υποτιθέμενο πόλεμο συμμετέχουν σχεδόν οι πάντες που εκφράζουν, εκπροσωπούν, υπηρετούν τα βάθρα της εξουσίας και τις δομές του καπιταλιστικού συστήματος.
Μέτωπα πολλά και παντού, μάχες επί μαχών, διακηρύξεις, αποκαλύψεις, καταγγελίες, επιτροπές, έρευνες, δίκες, μέτρα και νομοσχέδια, κυριολεκτικά γίνεται ένας χαμός!

Τα εκδοτικά συγκροτήματα και τα μεγάλα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοσταθμοί είναι βασικοί πρωταγωνιστές “της εκστρατείας κατά της σήψης, της κατάχρησης δημοσίου χρήματος”, και γενικά “των σκανδάλων”!
Αυτοαναγορεύονται σε μαχητές της διαφάνειας που είναι αποφασισμένοι να πατάξουν κλέφτες και απατεώνες. Τα πυρά τους, στρέφονται κατά των «άθλιων δικαστικών κυκλωμάτων», των «μεγαλοδικηγόρων που αθωώνουν ενόχους», κατά βουλευτών ακόμα και υπουργών που συμμετείχαν, συνδέονταν, κάλυπταν τα διάφορα κυκλώματα κλπ.
Από τις αποκαλύψεις δε γλιτώνουν οι δημόσιοι «λειτουργοί» που χρηματίζονται και “δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους”!

Παράλληλα σχεδόν όλα τα αστικά Μέσα διεξάγουν μόνιμα και σταθερά αγώνα κατά της διαπλοκής των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) με την πολιτική εξουσία! …αδύνατο να παρακολουθήσουμε το ποιος «μάχεται» κατά τίνος!
Μύδροι κατά των «τρωκτικών που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα», τους «ευνοούμενους της εξουσίας», «των διαπλεκομένων», «των εθνικών προμηθευτών», των «απατεώνων», των «λαμόγιων».
Και μαζί οι γνωστοί δημοσιογράφοι παρουσιαστές εκπομπών, ειδήσεων και αρθρογράφοι: Αλλοι «μάχονται» στο όνομα της δημοσιογραφίας που υπερασπίζεται το «λαουτζίκο» και άλλοι στο όνομα της δημοσιογραφίας που προστατεύει τα ατομικά δικαιώματα, από τις «τηλεδίκες», το «τηλεφασισμό» κλπ.
Και κοινός παρονομαστής όλου αυτού του αστικού μπλοκ, είναι όπως λένε: Η «προστασία των θεσμών»!
Πώς γίνεται όμως η σήψη να απλώνεται παντού και μονίμως να φταίνε μόνο τα διεφθαρμένα πρόσωπα που δεν υπηρετούν σωστά το θεσμό και ο ίδιος ο θεσμός να μην ευθύνεται;

Οι «θεσμοί» -ως εποικοδόμημα ποτέ δεν ήταν και ούτε πρόκειται να γίνουν ουδέτεροι, να στέκουνστο αστικό κράτος σαν λευκές περιστερές πάνω από την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης από το κεφάλαιο. Το ότι στον κρατικό μηχανισμό και στους διαφόρους άλλους αναγκαίους για τη λειτουργία του καπιταλισμού οργανισμούς υπάρχουν και τίμιοι άνθρωποι, με καλή θέληση και με ιδεολογικά κίνητρα, αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα τον ταξικό τους χαρακτήρα και ρόλο τους.
Το ανεξάρτητο προσωπείο που ορισμένοι θεσμοί φορούν, σε ομαλές περιόδους, με μιας εξαφανίζεται όταν η ταξική πάλη οξύνεται. Δεκάδες παραδείγματα δείχνουν πως η δικαιοσύνη που λειτουργεί με τους αστικούς νόμους και κανονισμούς δεν μπορεί να είναι δίκαιη για το λαό.
Βέβαια για να πέφτει και στάχτη στα μάτια του κόσμου, αλλά και σαν αποτέλεσμα ενδοαστικών συγκρούσεων –εντός του συστήματος έχουμε Κοσκωτάδες «κάθαρση 1989 Τσοχατζόπουλους πρόσφατα κλπ
Θυμίζουμε πως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα -το Watergate στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970, θεωρήθηκε «συνωμοσία» του Νίξον και οδήγησε στην ανακάλυψη «καταχρήσεων εξουσίας» από τα μέλη της κυβέρνησης και τον ίδιο που παραιτήθηκε από το αξίωμά του -όντας όμως «θεός» των αμερικανών με τη θητεία συνδεμένη με τις πιο μαύρες μέρες και την κλιμάκωση του πολέμου –γενοκτονία στο Βιετνάμ κλπ.


Δείτε και (Ριζοσπάστης)🔻🔻


ℹ️  Με πληροφορίες actu.orange.fr