Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Έξαρση κρουσμάτων και θανάτων – ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση

Η Πανδημία στον Κόσμο
Στα όριά τους ξανά τα νοσοκομεία σε Βρετανία και Ολλανδία

Έξαρση κρουσμάτων και θανάτων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες καταγράφεται τις τελευταίες μέρες σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, ακόμη και σε χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, καθώς απουσιάζουν ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και περιορισμού της εξάπλωσης, τα δημόσια συστήματα Υγείας παραμένουν γυμνά, οι υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εμπορευματοποιημένες.

Στη Βρετανία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) βρίσκεται κοντά στα όριά του σε πολλά τμήματα της χώρας και καθώς πλησιάζει ο χειμώνας αναμένεται να αυξάνεται και η πίεση, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Συνομοσπονδίας του NHS.
Η Βρετανία κατέγραψε την Τρίτη 223 θανάτους από COVID-19, ο μεγαλύτερος αριθμός μετά τον Μάρτη, ο δε αριθμός των κρουσμάτων είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη (49.000 τη Δευτέρα) και σταθερά πάνω από 40.000 τις τελευταίες μέρες.
Συνολικά σχεδόν 139.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Πάνω από το 85% των Βρετανών ηλικίας άνω των 12 ετών έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση εμβολίου, ενώ πάνω από το 78% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Παράλληλα, ωστόσο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην παίρνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε κρίσιμους χώρους, όπως τα σχολεία, όπου στοιβάζονται ακόμα και 27 – 30 μαθητές ανά τάξη. Το μόνο μέτρο που προωθείται είναι ο εμβολιασμός των παιδιών 12 – 15 ετών και η τρίτη δόση.
Την προηγούμενη Παρασκευή έρευνα έδειξε ότι η συχνότητα της νόσου βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Γενάρη, καθώς έχει μολυνθεί το 8% των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Εξίσου χαρακτηριστικά, την Πέμπτη 14/10, 209.000 μαθητές έμειναν εκτός σχολείου για λόγους σχετιζόμενους με την πανδημία.

Οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει για αύξηση στον αριθμό των νοσηλειών σε συνδυασμό με την πίεση στο NHS από τις εποχικές ιώσεις, που θα καθιστούσε για ακόμη μια φορά τα νοσοκομεία ανίκανα να λειτουργήσουν φυσιολογικά και να διαχειριστούν τις ήδη τεράστιες λίστες αναμονής.
«Μιλώ καθημερινά με στελέχη του κλάδου Υγείας και κυριολεκτικά όλοι αναφέρουν ο χώρος τους βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση σήμερα, στα μέσα Οκτώβρη. Τα πράγματα μόνο προς το χειρότερο θα πάνε», δήλωσε ο Μ. Τέιλορ, επικεφαλής της Συνομοσπονδίας NHS, στο BBC.
«Το σύστημα Υγείας βρίσκεται ακριβώς στο χείλος του γκρεμού… Αν πιεστεί και άλλο δεν θα μπορέσουμε να παρέχουμε το επίπεδο των υπηρεσιών που χρειάζονται οι άνθρωποι», πρόσθεσε.

Στην Ολλανδία αναστέλλονται χειρουργεία και θεραπείες

Στην Ολλανδία, με το 83% του ενήλικου πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο, τα νέα κρούσματα κατέγραψαν αύξηση 44% μέσα σε μία βδομάδα έως και προχτές.
Ως αποτέλεσμα, πολλά νοσοκομεία στη χώρα περικόπτουν υπηρεσίες τακτικής περίθαλψης, ακυρώνοντας προγραμματισμένα χειρουργεία ή περιορίζοντας τις επεμβάσεις στα σοβαρότερα περιστατικά, με στόχο να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς με Covid-19.
Τα κρούσματα ανήλθαν προχτές στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιούλη, στα 25.751, και αυξήθηκαν για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα. Καταμετρήθηκαν 48 θάνατοι, διπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με την περασμένη βδομάδα. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 20% σε σύγκριση με μία βδομάδα νωρίτερα.

Και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία, Ουκρανία, καλπάζει η εξάπλωση.

Στη Λετονία επιβλήθηκε χτες λοκντάουν για έναν μήνα, με κλείσιμο καταστημάτων, θεάτρων, κομμωτηρίων. Στη χώρα καταγράφονται τις τελευταίες 14 μέρες 1.406 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, το πιο υψηλό ποσοστό παγκοσμίως.
Στη Ρωσία, όπου σπάνε τα αρνητικά ρεκόρ θανάτων, με πάνω από 1.000 νεκρούς τη μέρα, καθιερώθηκε εθνική αργία από τις 30 Οκτώβρη έως τις 7 Νοέμβρη. Στη Μόσχα από τις 28 Οκτώβρη θα κλείσουν όλα τα καταστήματα, τα μπαρ και τα εστιατόρια.

🇬🇷  🇪🇺  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν μπορεί να δώσει «καλή φροντίδα» το πεπερασμένο σύστημα Υγείας
Αδύνατο να υπάρχει «προσωπικό σε κάθε θάλαμο», ειπώθηκε στη χτεσινή ενημέρωση

Την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε μια σειρά από περιοχές της χώρας και την πίεση στο σύστημα Υγείας, αποτυπώνουν τα στοιχεία για τα νέα κρούσματα, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. «Το σύστημα είναι πεπερασμένο», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη χτεσινή ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα, ενώ πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να δοθεί καλή φροντίδα σε αυτά τα νούμερα αρρώστων».

Τις τελευταίες βδομάδες καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των εισαγωγών, οι οποίες ξεπερνούν τις 200 κάθε μέρα, οι εισαγωγές υπερβαίνουν τα εξιτήρια, ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα ξεπερνά σταθερά το 90%. Στο φόντο αυτό, μένει να εκτιμηθεί τις επόμενες βδομάδες τυχόν αύξηση της χειμερινής επιδημικότητας. Σύμφωνα με την υπουργό, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στις κοινές κλίνες νοσηλείας, καθώς στις κλινικές «μπορεί να χρειαστεί να έχεις τρεις διασωληνωμένους και τέσσερις ανθρώπους σε high flow, που σημαίνει ότι πρέπει να είσαι από πάνω τους», ενώ την ίδια στιγμή «δεν μπορούμε να έχουμε προσωπικό σε κάθε θάλαμο».

Ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση

Χτες ανακοινώθηκαν 3.407 νέα κρούσματα και 34 ακόμα άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.519 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 347, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 220 (ημερήσια μεταβολή +3,29%).
Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων, 703 αφορούν στην Αττική, 496 στη Θεσσαλονίκη, 258 στη Λάρισα, 136 στη Μαγνησία, 126 στην Αχαΐα, 123 στην Ημαθία.

25 Οκτ εκδήλωση με τις θέσεις του ΚΚΕ για το «νέο ΕΣΥ»

Τη Δευτέρα 25-Οκτ εκδήλωση με τις θέσεις του ΚΚΕ για το «νέο ΕΣΥ»

Εργαζόμενοι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας
Διαδήλωσαν ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση

Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκαν χτες στο πλαίσιο της πανυγειονομικής απεργίας

«Οχι στα νοσοκομεία – επιχειρήσεις!»: Αυτό ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν χτες, στην πανυγειονομική απεργία που απλώθηκε σε όλη τη χώρα, σε δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ, με τους υγειονομικούς να διατρανώνουν την αντίθεσή τους στο «νέο ΕΣΥ», στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή του, στο κλείσιμο νοσοκομείων και κλινικών, στη διεύρυνση των «φθηνών» και αναλώσιμων εργαζομένων.
Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση ξεκίνησε από την πλατεία Μαβίλη και από τα πρώτα της βήματα συνάντησε τον κρατικό αυταρχισμό, αφού δέχτηκε την απρόκλητη παρέμβαση ισχυρών και πλήρως εξοπλισμένων αστυνομικών δυνάμεων, που επιχείρησαν να τρομοκρατήσουν και να βάλουν σε στενό κλοιό τους υγειονομικούς. Κάτω από την άμεση και αποφασιστική αντίδραση των εργαζομένων τελικά αποχώρησαν. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας στη Β. Σοφίας, καθώς περνούσε από τα μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου, σωματεία εργαζομένων έπαιρναν θέση στον αγώνα για άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με επείγουσες διαδικασίες. Για άρση της αναστολής εργασίας, άμεση ένταξη στα ΒΑΕ. Για ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών. Για ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σωματεία και εργαζόμενοι από τα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», «Μεταξά», «Αττικόν», Λαϊκό, «Αγιος Σάββας», Δρομοκαΐτειο, «Γεννηματάς», Ερυθρός, «Ελενα», «Αγία Ολγα», Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», Ασκληπιείο Βούλας, Γενικό Κρατικό Νίκαιας, «Ελπίς» μαζί με συναδέλφους τους από την περιφέρεια, όπως το «Ιπποκράτειο» και το «Θεαγένειο» Θεσσαλονίκης, το ΚΥ Γουμένισσας και το Σωματείο Καθαριστριών Νοσοκομείου Πατρών, διαδήλωσαν μέχρι το υπουργείο Υγείας.
Εκεί, αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν έχει καταληχθεί το σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ». Για τους 6.500 εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (σε καθαριότητα και φύλαξη) που λήγουν οι συμβάσεις τους διαδοχικά μέχρι τις 31/12, έκανε λόγο για «μικρή παράταση» χωρίς όμως να έχει οριστικοποιηθεί η απόφαση. Ενώ, αρνήθηκε επίμονα να παραταθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» που λήγουν στις 31/10 και η διοίκηση προχωράει την ανάθεση σε εργολάβους. Για τις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης σημείωσε ότι δεν προβλέπεται να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις.

Στη Θεσσαλονίκη

Μαχητική συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην οδό Αριστοτέλους, στο κέντρο της πόλης, πραγματοποίησαν οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης. Ανέδειξαν ότι ενώ το 4ο κύμα της πανδημίας φουντώνει ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, δεν παίρνει κανένα μέτρο για να αντιμετωπίσει την κατάσταση με μαζικές προσλήψεις και επιπλέον διατηρεί εκατοντάδες υγειονομικούς σε αναστολή εργασίας.

Την ίδια ώρα, όπως κατήγγειλε ο Χρήστος Καραχρήστος, μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ, «τμήματα και κλινικές κλείνουν όπως η Ψυχιατρική ενηλίκων του νοσοκομείου “Παπανικολάου” με 18 ασθενείς, για να μετακινηθεί προσωπικό προκειμένου να καλύψει ανάγκες στις κλινικές Covid, γιατροί και νοσηλευτές μετακινούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από πόλη σε πόλη».

Το γεγονός ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης πιέζει καθημερινά και περισσότερο, επιβεβαιώνεται και από την πληροφορία ότι στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» αποφασίστηκε η αύξηση των κλινών ΜΕΘ για Covid περιστατικά με ταυτόχρονη συρρίκνωση των κλινών ΜΕΘ για τις άλλες ασθένειες. Ετσι ενώ μέχρι χτες υπήρχαν 7 κλίνες ΜΕΘ Covid και 12-13 κλίνες για άλλες ασθένειες, αποφασίστηκε να αντιστραφούν οι αναλογίες με ταυτόχρονη χωροταξική μεταφορά, αφού βρέθηκαν να νοσηλεύονται 8 ασθενείς με κορονοϊό διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, μια κατάσταση που παραπέμπει ξανά σε συνθήκες Οκτώβρη – Νοέμβρη 2020, όταν τα νοσοκομεία είχαν μετατραπεί σε μιας νόσου.

Να μην κλείσει η ΜΕΘ στην Πέλλα

«Δωρεάν Υγεία για μας και τα παιδιά μας, του κράτους υποχρέωση και μας δικαίωμά μας». Με αυτό το σύνθημα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και ο λαός της περιοχής, που συγκεντρώθηκε χτες το πρωί στην πύλη του νοσοκομείου της Εδεσσας, διαμήνυσε την απόφασή του να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια κυβέρνησης και υπουργείου να κλείσει τη ΜΕΘ του νοσοκομείου και να υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο τις δομές Υγείας στο νομό Πέλλας.

Στην κινητοποίηση, στο πλευρό των εργαζομένων του νοσοκομείου συμμετείχαν οι μαθητές του Τμήματος Υγείας του 1ου ΕΠΑΛ Εδεσσας μαζί με εκπαιδευτικούς του σχολείου, εκπρόσωποι σωματείων και φορέων της περιοχής.

Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες μέρες αποφασίστηκε η μετατροπή της ΜΕΘ Εδεσσας σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) τριών κλινών και η μετακίνηση δύο εκ των τριών γιατρών της στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, όπου σχεδιάζεται η λειτουργία 12 κλινών ΜΕΘ με συνολικό προσωπικό μόλις 3 γιατρούς.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Μπάμπης Αποστολίδης, πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, η οποία συνεχίζοντας τις αγωνιστικές δράσεις, οργανώνει σύσκεψη φορέων του νομού, αύριο Σάββατο, στις 11 το πρωί, στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου Εδεσσας.

Στη Θεσσαλία

Μαχητικές ήταν οι συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν στις πόλεις της Θεσσαλίας, με τους υγειονομικούς να εκφράζουν την αγωνία τους για το φούντωμα της πανδημίας στην περιοχή. Στη Λάρισα, η συγκέντρωση έγινε στο προαύλιο του Γενικού Νοσοκομείου, με τον Νίκο Νταφούλη, πρόεδρο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, να επισημαίνει ότι για μια ακόμα φορά είναι πλήρεις οι ΜΕΘ. Οπως είπε, «υπάρχουν Κλινικά Τμήματα τα οποία είτε έχουν απολέσει το 50% του ειδικού ιατρικού προσωπικού του και μέρος του ήδη ελλιπούς έμπειρου νοσηλευτικού προσωπικού, είτε στελεχώνονται από 2 μόνο ειδικούς γιατρούς, αδυνατώντας να καλύψουν πλήρως το μηνιαίο πρόγραμμα εφημέρευσης (Τμήματα Ουρολογίας και Παιδιατρικής)».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «είμαστε εδώ για να χτίσουμε ένα τείχος στα σχέδια της κυβέρνησης για το “νέο ΕΣΥ”». Ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Θανάσης Αθανασιάδης, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας.

Στην Καρδίτσα, η συγκέντρωση έγινε στο προαύλιο του Γενικού Νοσοκομείου με τη συμμετοχή και άλλων μαζικών φορέων, όπου μίλησε ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών, Εκτορας Γάζος. Στα Τρίκαλα, η απεργιακή συγκέντρωση έγινε έξω από το ΤΕΠ.

Σε άλλες πόλεις

Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι υγειονομικοί στα Γιάννενα με πρωτοβουλία της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου και του Συλλόγου Εργαζομένων Γ. Νοσοκομείου «Χατζηκώστα». Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, ενώ ξεχώρισε η παρουσία σημαντικού αριθμού υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή. Στην Πρέβεζα ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου πραγματοποίησε κινητοποίηση στην είσοδο του νοσοκομείου, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Λευκάδα, Κέρκυρα και Αρτα.

Τη δική τους απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ» έδωσαν οι υγειονομικοί και στην Πάτρα, που μετά από κάλεσμα της Ενωσης Νοσοκομειακών προχώρησαν σε συγκέντρωση έξω από την 6η ΥΠΕ και παράσταση στον υποδιοικητή της. Στο πλευρό τους βρέθηκε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μαρμούτα, η δημοτική αρχή της πόλης με την αντιδήμαρχο, Βίβιαν Σαμούρη, καθώς και φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ανέδειξε για μία ακόμη φορά ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε στο κέντρο της Χαλκίδας.

Μαζική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο Ηράκλειο, από το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο (ΠΑΓΝΗ). Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι σωματείων, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον Δημήτρη Βρύσαλη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και ακολούθησε πορεία η οποία κατέληξε στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.