Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Έξω οι Αμερικανονατοικοί φονιάδες από το Λιτόχωρο!

Γράφει ο Νίκος Μόττας //

Ο δολοφόνος, λένε, επιστρέφει πάντα στον τόπο του εγκλήματος. Ήταν Μάρτης του 1999 όταν, με τις ευλογίες της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Αμερικανονατοικά στρατεύματα αποβιβάζονταν στην περιοχή της Γρίτσας, κοντά στο Λιτόχωρο, προκειμένου να μεταβούν στο σφαγείο της Γιουγκοσλαβίας. Με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης που είχε αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, η Πιερία, η Θεσσαλονίκη, ευρύτερα η βόρεια Ελλάδα, είχαν μετατραπεί σε ορμητήριο πολέμου για χάρη των ιμπεριαλιστών δολοφόνων.

Το αμερικανονατοικό έγκλημα ενάντια στον λαό της Γιουγκοσλαβίας ήταν η τελευταία μεγάλη σφαγή του 20ου αιώνα. Ο απολογισμός τραγικός: Περισσότεροι από 2.500 νεκροί άμαχοι, πάνω απο 12.500 τραυματίες, χιλιάδες αγνοούμενοι, ανυπολόγιστες καταστροφές σε υποδομές, νοσοκομεία, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και μπόλικο απεμπλουτισμένο ουράνιο ως «ενθύμιο» της Νατοικής βαρβαρότητας.

Εκείνες τις μέρες, απέναντι στην επαίσχυντη στάση της κυβέρνησης, αλλά και των αστικών κομμάτων (που όταν δεν στήριζαν ανοιχτά τον πόλεμο παρίσταναν τους «Πόντιους Πιλάτους» όπως ο Συνασπισμός), στάθηκε το ΚΚΕ, το αντιιμπεριαλιστικό-φιλειρηνικό κίνημα, οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας. Ο λαός του Λιτοχώρου, της Πιερίας, της Θεσσαλονίκης, μαζί με χιλιάδες φίλους της ειρήνης απ’ όλη την Ελλάδα όρθωσαν το ανάστημα τους ενάντια στα σχέδια των Αμερικανονατοικών ιμπεριαλιστών, διατρανώνοντας την αλληλεγγύη τους με τον δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας και των Βαλκανίων.

Σήμερα, είκοσι και πλέον χρόνια από εκείνα τα γεγονότα, οι μακελάρηδες του λαού της Γιουγκοσλαβίας επέστρεψαν και πάλι στους πρόποδες του Ολύμπου. Τον Φλεβάρη του 2020, οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συμμετείχαν σε κοινή άσκηση με δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή του Λιτοχώρου, υπό την παρουσία μάλιστα του αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ. Με τη νέα, άκρως επικίνδυνη «αμυντική συμφωνία» Ελλάδας-ΗΠΑ για τις βάσεις που υπογράφτηκε τον περασμένο Οκτώβρη, το Λιτόχωρο μετατρέπεται σε «πεδίο βολής φθηνό» για την εξάσκηση αμερικανών φαντάρων, ενώ επιχειρείται η αξιοποίηση της περιοχής ως ορμητήριο πολέμου ενταγμένο στους Αμερικανονατοικούς σχεδιασμούς.

Τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, φέρουν τεράστιες ευθύνες για την μετατροπή της χώρας μας σε μια απέραντη Αμερικανονατοική βάση. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το Λιτόχωρο, η παρουσία του αμερικανικού στρατού όχι μόνο αποτελεί πρόκληση για τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού της περιοχής αλλά, ταυτόχρονα, καθιστά την Πιερία στόχο στρατιωτικής επίθεσης σε περίπτωση γενικευμένης πολεμικής εμπλοκής.

Το ίδιο ισχύει και για άλλες περιοχές της χώρας στις οποίες, σύμφωνα με το τροποποιητικό πρωτόκολλο της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις, προβλέπεται περαιτέρω ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ: Αλεξανδρούπολη, Νέα Ιωνία Βόλου, Σούδα, κλπ.

Πέρασαν δύο δεκαετίες από το μακελειό των 78 ημερών στην Γιουγκοσλαβία. Τα αστικά επιτελεία δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή τις προσπάθειες «ξεπλύματος» των ιμπεριαλιστών φονιάδων, επιχειρώντας να παρουσιάσουν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ ως παράγοντες «σταθερότητας» και «ειρήνης» στην περιοχή. Οι ελληνικές κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) φρόντισαν να «αναβαθμίσουν» τον ρόλο της χώρας ως προκεχωρημένο στρατιωτικό φυλάκιο του ΝΑΤΟ και «γεωπολιτικού μεντεσέ» για την υλοποίηση των επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδίων στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο.

Ο λαός όμως έχει μνήμη και συνείδηση. Με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, το αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα του το 1999, με τις μαζικές κινητοποιήσεις του ενάντια στην ιμπεριαλιστική εισβολή στη Γιουγκοσλαβία. Αξιοποιώντας εκείνη την πείρα, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, ο λαός της Πιερίας και της Κεντρικής Μακεδονίας ευρύτερα μπορεί και πρέπει να σηκώσει και σήμερα το ανάστημα του απέναντι στα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτά.

Το σύνθημα «USA-NATO KILLERS GO HOME» του 1999 όχι μόνο δεν «ξέβαψε» αλλά παραμένει τραγικά επίκαιρο. Οι Αμερικανονατοικοί φονιάδες, αυτοί που «τη γη ξαναμοιράζουν και με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», δεν είχαν, δεν έχουν, ούτε θα έχουν ποτέ θέση στο Λιτόχωρο και σε καμιά γωνιά της Ελλάδας.

che guevara 008