Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έρχονται 30.000 διακοπές ρεύματος

Σε πλή­ρη εφαρ­μο­γή έχει τεθεί το κυβερ­νη­τι­κό σχέ­διο «διά­σω­σης της ΔΕΗ», με τους εκβια­σμούς προς τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά που δια­τη­ρούν οφει­λές στην επι­χεί­ρη­ση να κορυ­φώ­νο­νται το αμέ­σως επό­με­νο διά­στη­μα. Χτες το πρωί ο υπουρ­γός Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας Κ. Χατζη­δά­κης, σε συνέ­ντευ­ξή του στον τηλε­ο­πτι­κό «ΣΚΑΪ», ανέ­φε­ρε ότι έχει δοθεί εντο­λή από τη ΔΕΗ για 30.000 απο­κο­πές ρεύ­μα­τος σε κατα­να­λω­τές που χρω­στά­νε, ενώ μπο­ρούν να πλη­ρώ­σουν, συνε­χί­ζο­ντας την ανα­πα­ρα­γω­γή της άθλιας προ­πα­γάν­δας των τελευ­ταί­ων χρό­νων περί «μπα­τα­χτσή­δων», την οποία βεβαί­ως υπη­ρέ­τη­σε πιστά και η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγ­μή, ο υπουρ­γός ανέ­φε­ρε ότι «δεν απο­κλεί­ε­ται να γίνει λάθος και να κοπεί το ρεύ­μα σε κάποιον που έχει ανά­γκη», δίνο­ντας και την «υπό­σχε­ση» ότι το πρό­βλη­μα θα διορθώνεται…

Παρ’ όλα αυτά, ο Κ. Χατζη­δά­κης εμφα­νί­στη­κε ικα­νο­ποι­η­μέ­νος, αφού, όπως είπε, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμε­ρα από την κυβέρ­νη­ση, «η τιμή της μετο­χής της ΔΕΗ στο χρη­μα­τι­στή­ριο έχει τριπλασιαστεί»…

Σύμ­φω­να με επί­ση­μα στοι­χεία που έχει δημο­σιεύ­σει η επι­χεί­ρη­ση, το σύνο­λο των ανε­ξό­φλη­των οφει­λών τον Ιού­νη του 2019 είχε ανέλ­θει στα 2,792 δισ. ευρώ, από τα οποία μόνο τα 318 εκατ. ευρώ είχαν μπει σε δια­κα­νο­νι­σμό. Από το σύνο­λο των οφει­λών τα 999 εκατ. ευρώ αφο­ρούν τη χαμη­λή τάση, ενώ από το σύνο­λο των οφει­λε­τών σχε­δόν 2 εκατ. πελά­τες (1,94 εκατ.) έχουν οφει­λές κάτω των 1.000 ευρώ και συνο­λι­κά 347 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρ­νη­ση και η διοί­κη­ση της ΔΕΗ ΑΕ γνω­ρί­ζουν ότι τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά που δια­τη­ρούν οφει­λές είναι πιο ευά­λω­τα στους εκβια­σμούς και από εκεί ανα­μέ­νουν να εισπρά­ξει άμε­σα ποσά για τα ταμεία της, παράλ­λη­λα με όλο το άλλο αντι­λαϊ­κό κυβερ­νη­τι­κό «πακέ­το» μέτρων, δηλα­δή την αύξη­ση των τιμο­λο­γί­ων, τη θέσπι­ση ρήτρας ρύπων, τη μεί­ω­ση της έκπτω­σης συνέ­πειας από το 10% στο 5% και τη μεί­ω­ση της έκπτω­σης στο Κοι­νω­νι­κό Οικια­κό Τιμο­λό­γιο για άτο­μα με μηχα­νι­κή υπο­στή­ρι­ξη, από το 70% που ισχύ­ει σήμε­ρα, στο 50%.

Τέλος, να υπεν­θυ­μί­σου­με ότι το πρό­γραμ­μα δια­κα­νο­νι­σμών προ­βλέ­πει για χρέη έως 500 ευρώ προ­κα­τα­βο­λή στο 10% της οφει­λής και μέχρι πέντε μηνιαί­ες δόσεις, για οφει­λές από 500 έως 1.000 ευρώ προ­κα­τα­βο­λή στο 10% και οκτώ μηνιαί­ες δόσεις, από 1.000 έως 2.000 ευρώ προ­κα­τα­βο­λή 15% και 12 μηνιαί­ες δόσεις, από 2.000 έως 3.000 ευρώ προ­κα­τα­βο­λή 20% και 18 δόσεις και τέλος για άνω των 3.000 ευρώ οφει­λή απαι­τεί­ται προ­κα­τα­βο­λή 20% με 18 δόσεις.

Πρό­κει­ται για ποσά που θα «τρέ­χουν» μαζί με τους νέους αυξη­μέ­νους λογα­ρια­σμούς, κάνο­ντας εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λη την απο­πλη­ρω­μή τους, ενώ είναι γνω­στό ότι εάν «χαθεί» μια δόση, τότε γίνε­ται απαι­τη­τό ολό­κλη­ρο το ποσό της οφει­λής. Πράγ­μα που σημαί­νει ότι η ΔΕΗ ΑΕ με τις ευλο­γί­ες της κυβέρ­νη­σης θα μπο­ρεί να προ­χω­ρά ακό­μη και σε κατα­σχέ­σεις περιου­σια­κών στοιχείων.

gif Banner Γυάρος

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο