Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Έφυγαν από τη ζωή η Ρόζα Ηλιού και η Γιούλια Γαζετοπούλου

Τη λύπη του για το θάνατο της γλύπτριας Ρόζας Ηλιού-Κουμίδου και της ζωγράφου Γιούλιας-Τρωάδας Γαζετοπούλου-Σταυρίδου εκφράζει το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ). Παράλληλα εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες και στους οικείους τους.

Η γλύπτρια Ρόζα Ηλιού-Κουμίδου απεβίωσε στις 6 Αυγούστου σε ηλικία 92 ετών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926. Την περίοδο 1950-1954 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με καθηγητή το Μιχάλη Τόμπρο. Μετά τις σπουδές της εργάστηκε στην Καμακούρα Ιαπωνίας στα φημισμένα εργαστήρια «R.Yamaguchi» και «T.Hirano», όπου ειδικεύτηκε στην κεραμική, τη μελανογραφία, το Sumi-E και την τέχνη του χαρτιού Origami.

Η πρώτη της ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 1964 και έκτοτε ακολούθησαν δεκάδες άλλες, όπως και συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Κύπρο, Αμερική, Γαλλία, κ.ά. Συμμετείχε σε επτά Πανελλήνιες Εκθέσεις από το 1960.

Έργα της βρίσκονται στο Διεθνές Μουσείο Κεραμικής της Φαγιάντσα Ιταλίας, στις συλλογές «Hudson» της Ουάσιγκτον, σε Δημόσιες Πινακοθήκες, σε ΟΤΑ, καθώς και σε πολλές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Ελλάδος από το 1966, συμμετείχε επί σειρά ετών σε Επιτροπές Κατάταξης και Κρίσης καθώς και στην Εφορεία Γλυπτικής. Διετέλεσε εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου στην κριτική επιτροπή πολλών καλλιτεχνικών διαγωνισμών. Η κηδεία της θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο την Πέμπτη 9 Αυγούστου.

Η Γιούλια-Τρωάδα Γαζετοπούλου-Σταυρίδου απεβίωσε στις 6 Αυγούστου σε ηλικία 86 ετών. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1932. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με δασκάλους τους Ι. Μόραλη και Σ. Παπαλουκά και αργότερα στην «Ecole des Beaux-Artes», Παρίσι.

Η πρώτη της ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 1959 και έκτοτε ακολούθησαν δεκάδες άλλες, όπως και συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις και performances σε Ελλάδα, Αγγλία, Βέλγιο, Ιταλία, Γαλλία, Αμερική, Γερμανία κ.ά.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διάφορες διεθνείς Μπιενάλε, όπου και βραβεύθηκε επανειλημμένα με βραβεία κριτών. Υπήρξε από τους καλλιτέχνες που εκφράστηκαν με πολλούς τρόπους (video, performances, γλυπτικές κατασκευές, happenings, conceptual art, land art, οπτική ποίηση), ενώ παράλληλα από τη δεκαετία του 1980 ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία εκδηλώσεων και οπτικοακουστικών θεαμάτων με εικαστικές της παρεμβάσεις. Σχεδίασε τα σκηνικά και τα κοστούμια σε πλήθος θεατρικών παραστάσεων.

Υπήρξε η συνδημιουργός των χώρων Τέχνης – Έκφρασης «Galerie3», «Diana-Yiulia Down Town» και «Art Roof». Έργα της βρίσκονται σε μουσεία και πολλές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Ελλάδος από το 1977, συμμετείχε σε Επιτροπές Κατάταξης και Κρίσης.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου (οδός Σκουφά, Κολωνάκι) την Πέμπτη 9 Αυγούστου στις 12:00.