Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Έφυγε από τη ζωή ο σεμνός μαχητής του Bayamo Ραμίρο Σάντσες Ντομίνγκες

Ο επαναστάτης μαχητής Ramiro Sánchez Domínguez επικεφαλής της επίθεσης στο στρατόπεδο Carlos Manuel de Céspedes στο Bayamo πέθανε το Σάββατο 29-Αυγ στην Αβάνα σε ηλικία 88 ετών, από πνευμονικό οίδημα (θρομβοεμβολή).
Με απόφαση του ίδιου το σώμα του αποτεφρώθηκε και οι στάχτες θα πάρουν τη θέση τους κατατεθούν στο Πάνθεον των Βετεράνων στη Νεκρόπολη της Κολόν

Γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1932 στην Αβάνα από  φτωχή οικογένεια, έτσι τέλειωσε μόνο το 8τάξιο και στα 15 του, λόγω της οικογενειακής ανέχειας, άρχισε να εργάζεται σε μπακάλικο παντοπωλείο και ταυτόχρονα σαν καθαριστής εδώ κι εκεί, μελετώντας τη νύχτα σε ένα σχολείο της εκκλησίας φτάνοντας την 9η τάξη.

Το 1951, λόγω των σχέσεών του με τους ηγέτες της Juventud Ortodoxa της γειτονιάς Santo Ángel, προσχώρησε στην οργάνωση.
Υπό την επιρροή των ιδεών του Eduardo Chibás, αρχηγού του Partido del Pueblo Cubano Ortodoxo (PPCO)  ΣΣ |> «αριστερό» λαϊκο-χριστιανικό κόμμα –με «αντιμπεριαλιστικές» αιχμές ιδρύθηκε το 1947 –διαλύθηκε το 1952, συμμετείχε στον αγώνα και στις κινητοποιήσεις ενάντια στη διαφθορά κυβερνήσεων.

Όταν το πραξικόπημα του Fulgencio Batista ολοκληρώθηκε το 1952, ο Ramiro Sánchez είναι ένας από τους νέους που συνεχίζουν τον πολιτικό αγώνα αλλά πλέον επηρεασμένος από τις ιδέες του Fidel.

Συμμετέχει σε στρατιωτική εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας και αλλού. Τη νύχτα της 28ης Ιαν-1953, συμμετείχε στη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση «Marcha de las Antorchas» (η πορεία με τους δαυλούς για τα 100χρονα του José Martí και στη συνέχεια περνάει στην παρανομία.

Στις 24 Ιουλίου ανέλαβε την αποστολή από το Φιντέλ να μεταφέρει κάσες με όπλα, στολές και υλικό στο Μπαγιάμο, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Μαζί με την υπόλοιπη ομάδα μαχητών, συμμετείχε στην επίθεση στους στρατώνες Carlos Manuel de Céspedes σε αυτήν την πόλη, από την οποία κατάφερε με μεθοδικές τακτικές κινήσεις να μην αιχμαλωτιστεί.

26 de Julio

Μετά τα γεγονότα της 26ης Ιουλίου, συνεχίζει στον παράνομο αγώνα στην Αβάνα και αποκτάει επαφή με τους συντρόφους του, που πέρασαν από δίκη και φυλακίστηκαν κρατήθηκαν στο Presidio Modelo της Isla de Pinos.

La celebración del 26 de Julio proyecta nuevos compromisos del pueblo en el desarrollo político económico y social

Μπροστά στις νέες απαιτήσεις πολιτικοοικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης

Με τον Θρίαμβο της Επανάστασης, του ανατέθηκαν αρμοδιότητες στο Υπουργείο Επικοινωνιών και από το 1960 άρχισε να εκτελεί καθήκοντα στη Στρατιωτική Αντικατασκοπεία (Contrainteligencia Militar CIM) για αρκετά χρόνια.
Το 1967 διορίστηκε Γραμματέας περιοχής του ΚΚ Κούβας στην περιφέρεια Guane και αργότερα του Consolación del Sur.FAR - Cuba

Το 1975 βοηθάει πάλι  στο στρατό (επικεφαλής ο Ραούλ Κάστρο Ρουζ) και το 1977 επέστρεψε στη CIM μέχρι το 1979. Το 1980 έγινε μέλος της Corporación CIMEX, όπου εργάστηκε μέχρι την αποχώρησή του το 1986.

ΣΣ |> Η «Corporación CIMEX» αποτελεί κρατικό όμιλο επιχειρήσεων, με βάση την πρωτεύουσα της Κούβας, που βοηθάει την οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.
Αποτελείται από 80+ εταιρείες, με 10 εδαφικά υποκαταστήματα σε όλο το νησί και εξειδικευμένα τμήματα που περιλαμβάνουν μεγάλους και σημαντικούς τομείς της κουβανικής οικονομίας.

Ο Ramiro υπήρξε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας από το 1966.
Υπηρέτησε ως γραμματέας περιοχών και σε άλλες θέσεις και συνέβαλε στη δημιουργία της Asociación de Combatientes de la Revolución Cubana (Ένωση Μαχητών της Κουβανέζικης Επανάστασης), στην οποία είχε ενεργή καισυμμετοχή.

Apoyamos a Fidel La Habana 26 de julio de 1959

Σε στηρίζουμε Φιδέλ! – Αβάνα 26 Ιούλη 1959

Για τις υπηρεσίες του στην Πατρίδα έλαβε σημαντικές αναγνωρίσεις και μετάλλια, μεταξύ των οποίων: Combatiente de la Clandestinidad, Medalla Combatiente de Playa Girón, Medalla 28 de Septiembre, Medalla Aniversario 50 de la Seguridad del Estado και για την 20ή, 30ή, 40ή, 50ή και 60ή επέτειο του επαναστατικού στρατού του νησιού Fuerzas Armadas Revolucionarias de Cuba (FAR)

Αυτός ο σεμνός και απλός μαχητής, που επιτέθηκε στους στρατώνες Bayamo, διακρινόταν πάντα από την ειλικρίνεια και την πίστη στον Φιντέλ, τον Ραούλ και την Επανάσταση.


Πηγή |>granma.cu<|