Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Ευγένιος Νεστερένκο

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών, στη Βιέννη όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια, ο σπουδαίος Σοβιετικός μπάσος της όπερας Ευγένιος Νεστερένκο (Евгений Евгеньевич Нестеренко)
Έκανε διεθνή καριέρα, με έδρα το Θέατρο Μπολσόι, είχε ένα τεράστιο ρεπερτόριο με 50 και πλέον πρωταγωνιστικούς ρόλους και συνθέτες έγραψαν μουσική για αυτόν, όπως ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς το Suite on Verses of Michelangelo.
Ήταν δάσκαλος στο Ωδείο της Μόσχας και αργότερα στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Τεχνών της Βιέννης.

Γεννήθηκε στη Μόσχα τον Γενάρη του 1938 από πατέρα Ρώσο και μητέρα Λετονή, που έχασε πολύ νωρίς σε ηλικία μόλις 9 χρονών, οι οποίοι του μετέδωσαν την αγάπη για τη μουσική και το τραγούδι, παράλληλα με τις δυνατότητες και την καλλιέργεια που προσέφερε το σοβιετικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Παρά την αγάπη του για τη μουσική και τη συμμετοχή του σε χορωδίες, επέλεξε σπουδές μηχανικού στο σχετικό ινστιτούτο του Λένινγκραντ, ωστόσο παράλληλα έπαιρνε φωνητικά μαθήματα, συμμετείχε σε παραστάσεις και οι καθηγητές του τον ενθάρρυναν να γραφτεί στο Ωδείο του Λένινγκραντ.
Το 1961 πήρε το πτυχίο του μηχανικού και το 1965 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο ωδείο, στο οποίο δίδαξε μάλιστα για ένα διάστημα το 1967, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε παραστάσεις και διαγωνισμούς τραγουδιού και αποσπούσε βραβεύσεις.

Όντας ήδη αναγνωρισμένος τραγουδιστής, ο Ευγένιος Νεστερένκο το 1967 εντάχθηκε στον θίασο του Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου του Λένινγκραντ, το οποίο πήρε το όνομά του από τον Κιρόφ (το περίφημο Mariinsky Theatre).
Το 1971 έλαβε πρόσκληση στη Μόσχα και έγινε σολίστ του θεάτρου Μπολσόι της ΕΣΣΔ. Το θέατρο Kirov ήταν απρόθυμο να τον εγκαταλείψει και για έναν χρόνο εργάστηκε ταυτόχρονα σε Μόσχα και Λένινγκραντ.
Το θέατρο Μπολσόι έγινε για τον Νεστερένκο κύριο μέρος της δουλειάς και της δημιουργικότητάς του.
Μέχρι το 2002 ήταν ο κορυφαίος σολίστας του, δημιουργήθηκαν και εκτελέστηκαν γι’ αυτόν οι καλύτεροι ρόλοι σε παραστάσεις όπερας και έκανε περιοδείες με παραστάσεις στις μεγαλύτερες όπερες του κόσμου (Σκάλα στην Ιταλία, Μητροπολιτική Οπερα στις ΗΠΑ, Covent Garden στην Αγγλία, όπερα της Βιέννης κ.λπ.).
Στη χώρα μας εμφανίστηκε στη Λυρική Σκηνή το 1982 με το έργο «Μπορίς Γκοντουνόφ» του Μοντέστ Μούσοργκσι, στο οποίο για την ερμηνεία του είχε αποσπάσει διεθνή βραβεία.

Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια δίδασκε σε ωδεία, προετοιμάζοντας πολλούς νέους και ταλαντούχους τραγουδιστές όπερας, ενώ δημοσίευσε περισσότερα από 200 επιστημονικά και μεθοδολογικά άρθρα, αλλά και βιβλία.
Ανάμεσα στις σημαντικότερες διακρίσεις του ήταν ο τίτλος του Λαϊκού Καλλιτέχνη της Σοβιετικής Ένωσης, βραβείο Λένιν κ.ά.
Από το 1993 ζούσε και εργαζόταν στη Βιέννη, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή στις 20 Μάρτη, χτυπημένος από τον κορονοϊό.