• [ Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί]
Facebooktwitterrssyoutube

«Έφυγε» ο «βασιλιάς» των μπλουζ

Επιμέλεια: Οικοδόμος //

Σε ηλικία 90 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο B. B. King (το πραγματικό του όνομα ήταν Riley B. King), ένας από τους θρύλους της παγκόσμιας μουσικής. Ο «βασιλιάς» (Κινγκ) των μπλουζ τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία του. Όπως ανακοινώθηκε πέθανε καθώς κοιμόταν, στο σπίτι του στο Λας Βέγκας.

Γεννημένος τον Σεπτέμβρη του 1925, ο Κίνγκ έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες των μπλουζ. Από το 1950, και με τη «βοήθεια» της αγαπημένης του «Λουσίλ», (έτσι ονόμαζε την κιθάρα του μάρκας «Γκίμπσον» που κατασκευάστηκε ειδικά γι’ αυτόν) άρχισε να ξεχωρίζει για το μοναδικό παίξιμό του και να γίνεται γνωστός σε όλο τον κόσμο.

bbking1

Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη μουσική ως ντισκ-τζόκει στα κλαμπ του Μέμφις. Εκεί του δόθηκε το παρατσούκλι «Beale Street Blues Boy», στη συνέχεια έμειναν τα αρχικά B.B. (Blues Boy – το παιδί των μπλουζ), που συνόδευσαν το επώνυμό του και συνέθεσαν το όνομα που έγραψε μερικές από τις πιο σημαντικές σελίδες της ιστορίας της παγκόσμιας μουσικής.

Μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του: On My Word of Honor, Woke Up This Morning, Bad Luck, Please Love Me, Every Day I Have the Blues, When My Heart Beats like a Hammer, You Upset Me Baby, “Sneakin’ Around, Ten Long Years, Sweet Little Angel, You Know I Love You και Please Accept My Love και πολλά άλλα.

Ηχογράφησε περισσότερα από πενήντα άλμπουμ, συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, έπαιξε σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και βραβεύτηκε πολλές φορές για το έργο του.

Ο Μπ. Μπ. Κινγκ συνήθιζε να λέει ότι πάντα ο στόχος του στη μουσική ήταν να μεταφέρει συναισθήματα μέσα από τους ήχους της κιθάρας του. Το κατάφερε, και με το παραπάνω…