Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Έφυγε» ο «μουσουργός της εικόνας» Βασίλης Δημητρίου

Βασίλης Δημητρίου (1945-2015)

Βασίλης Δημητρίου (1945-2015)

Επιμέλεια: Οικοδόμος //

Διακριτικός και αθόρυβος καλλιτέχνης με πλούσιο σε μέγεθος και αξία έργο, ο συνθέτης και στιχουργός Βασίλης Δημητρίου έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών.

Δημιουργός πολλών αγαπημένων τραγουδιών που οι περισσότεροι κάποια στιγμή έχουμε σιγοτραγουδήσει, σε στίχους κορυφαίων ποιητών και στιχουργών όπως οι Νίκος Γκάτσος, Μάνος Ελευθερίου, Βαγγέλης Γκούφας, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Άκος Δασκαλόπουλος, Γιάννης Λογοθέτης, Νάνος Βαλαωρίτης κ.ά. αλλά και δικούς του.

«…Όταν άρχισαν τα γυρίσματα της σειράς Κ. Γ. Καρυωτάκης, ο Βασίλης, που παρακολούθησε τα πρώτα πλάνα, σαν να κεραυνοβολήθηκε. Άρχισε να σχεδιάζει μοτίβα, να δοκιμάζει μελωδίες, να σκέφτεται όργανα και ενορχηστρώσεις. Ακολουθούσε το πρόγραμμα του συνεργείου για μεγάλο διάστημα. Κι ύστερα, στο μοντάζ, έμενε σιωπηλός να κοιτά τα χρώματα, τις κινήσεις της μηχανής και των ηθοποιών τις ερμηνείες. Η εικόνα γινόταν ήχος, οι αποχρώσεις της φωτογραφίας μελωδία, οι παύσεις δημιουργικές σιωπές. Τον είχα πια καταλάβει. Ο Βασίλης Δημητρίου ήταν ο μουσουργός της εικόνας. Ο συνθέτης που έδινε ψυχή στη φωτογραφία και τη δράση και προέκτεινε τον λόγο σε μουσική…».[Τάσος Ψαρράς, σκηνοθέτης – περ. Ραδιοτηλεόραση]

Εκτός από τραγούδια ο Βασίλης Δημητρίου έγραψε έργα συμφωνικής μουσικής και μουσική για δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, μπαλέτο, τηλεοπτικές σειρές και τον κινηματογράφο.

Γεννήθηκε στις 12 Απρίλη του 1945 στην Αθήνα. Ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων Μεταφραστών και Συνθετών, της Ένωσης Δημιουργών Ελληνικού Τραγουδιού, ενώ υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο. Για το έργο του έχει τιμηθεί αρκετές φορές με βραβεία και διακρίσεις.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 2 μ.μ. από το Α΄ Νεκροταφείο.