Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Έφυγε» της Κοκκινιάς η Βέρα…

«Έφυγε» σήμερα απο τη ζωή η Βέρα Νικολαΐδου, επί πολλά χρόνια μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, βουλευτής του Κόμματος και δραστήριο μέλος του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος μέσα από τις γραμμές της ΕΕΔΥΕ.

Γέννημα-θρέμμα της ανταρτομάνας Κοκκινιάς, κόρη εργατικής οικογένειας με καταγωγή από τον Πόντο, η Βέρα Νικολαϊδου υπηρέτησε με σεμνότητα, εργατικότητα, πίστη και αφοσίωση τις αρχές και τα ιδανικά του Κόμματος, τίμησε τον τίτλο του μέλους και του στελέχους του.

Γεννήθηκε το 1945. Όντας μαθήτρια του Γυμνασίου εντάχθηκε στη Νεολαία Λαμπράκη. Σπούδασε στην Οικονομική Σχολή της Βουδαπέστης, όπου διετέλεσε γραμματέας των Ελλήνων Φοιτητών, ενώ για την αντιδικτατορική της δράση τής είχε αφαιρεθεί το διαβατήριό της από την πρεσβεία. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων δούλεψε στο ελληνικό τμήμα του ουγγρικού ραδιοσταθμού, γνωστού -ιδιαίτερα κατά την 7ετία της χούντας- ως “Ράδιο Βουδαπέστη”.

Οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1968. Με την κατάρρευση της δικτατορίας, το 1974, επιστρέφει στην Ελλάδα, εντάσσεται αμέσως στην Κομματική Οργάνωση Πειραιά και συμβάλλει αποφασιστικά στην προσπάθεια ανασυγκρότησης των Οργανώσεων του ΚΚΕ, διατελώντας μέλος του Γραφείου Πόλης της ΚΟΠ, γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής του Κέντρου του Πειραιά, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου της Κοκκινιάς. Υπήρξε επίσης μέλος της Επιτροπής Γυναικών της ΚΕ και ιδρυτικό μέλος του Παμπειραϊκού Συλλόγου Γυναικών.

Η σ. Βέρα Νικολαΐδου έδωσε τη μάχη για τη διατήρηση και την επικράτηση των επαναστατικών αρχών του ΚΚΕ το διάστημα της διαπάλης με την οπορτουνιστική ομάδα που επιχειρούσε τη μετάλλαξη και τη διάλυσή του. Εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος στο 13ο Συνέδριό του, το 1991, και επανεκλεγόταν σε αυτή έως και το 17ο Συνέδριο, το 2005.

Εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 2004, του 2007 και του 2009 και διετέλεσε αντιπρόεδρος της Βουλής. Υπήρξε ακόμα πολλές φορές υποψήφια του Κόμματος για τη Βουλή, την Ευρωβουλή και στους συνδυασμούς του στην Τοπική Διοίκηση στην Κοκκινιά.

Υπηρέτησε τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, την Κοκκινιά, εκλεγόμενη στον τοπικό δήμο από το 1978. Διετέλεσε δήμαρχος Νίκαιας για μια 4ετία (1990-1994) και αντιδήμαρχος για άλλες τρεις. Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές στάθηκε αρωγός, από κοινού με τον επίσης πρώην δήμαρχο Στέλιο Μπενετάτο, στον αγώνα της «Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκαιας-Ρέντη»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει θα θερμότερα συλλυπητήρια της για την απώλεια της συν/φισας Β. Νικολαϊδου.

Η κηδεία της θα γίνει την Παρασκευή 31 Ιούλη και ώρα 4 μ.μ., από το Γ’ Νεκροταφείο, στη Νίκαια.

ΚΚΕ: Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την συντρόφισσα Βέρα Νικολαΐδου