Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έχει θράσος η κυβέρνηση να μεταθέτει στους εργαζόμενους του μετρό την ευθύνη για τα σαρδελοβαγόνια

Το περίσ­σιο θρά­σος που επι­δει­κνύ­ει η κυβέρ­νη­ση, μετα­βι­βά­ζο­ντας στους εργα­ζό­με­νους του μετρό τα τερά­στια προ­βλή­μα­τα των αστι­κών συγκοι­νω­νιών, κατήγ­γει­λε ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος, μιλώ­ντας στη Βου­λή, στη συζή­τη­ση του κρα­τι­κού προϋπολογισμού.

«Αλή­θεια κ. πρω­θυ­πουρ­γέ. Φταί­νε οι εργα­ζό­με­νοι που με βάση το οργα­νό­γραμ­μα του Μετρό υπάρ­χουν ελλεί­ψεις εκα­το­ντά­δων οδη­γών, τεχνι­κών και εργα­τών γραμ­μής; Φταί­νε οι εργα­ζό­με­νοι που στο μετρό πάνω από το 50% των συρ­μών παρα­μέ­νουν ακι­νη­το­ποι­η­μέ­να λόγω έλλει­ψης ανταλ­λα­κτι­κών;», σημεί­ω­σε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Μάλι­στα υπεν­θύ­μι­σε πως αυτός ο συν­δυα­σμός λίγων συρ­μών και ελλεί­ψε­ων σε εργα­ζό­με­νους, έχει περιο­ρί­σει τα δρο­μο­λό­για, με απο­τέ­λε­σμα να πέφτει μέχρι και ξύλο από τους επι­βά­τες που προ­σπα­θούν να επι­βι­βα­στούν σε κάποιο βαγό­νι του μετρό. «Και φταί­νε οι εργα­ζό­με­νοι για αυτό το πράγ­μα, που ταλαι­πω­ρεί­ται ο κόσμος και έχε­τε μετα­τρέ­ψει τους συρ­μούς του μετρό σε σαρ­δε­λο­βα­γό­νια;», πρόσθεσε.

Ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ υπο­γράμ­μι­σε πως ο πραγ­μα­τι­κός στό­χος αυτής της επί­θε­σης που εξα­πέ­λυ­σαν με πολύ θρά­σος ο πρω­θυ­πουρ­γός και ο υπουρ­γός Μετα­φο­ρών είναι να καλ­λιερ­γή­σουν τον κοι­νω­νι­κό αυτο­μα­τι­σμό. «Στο στό­χα­στρο σας είναι το δικαί­ω­μα στην απερ­γία, αυτό θέλε­τε να τσα­κί­σε­τε», σημείωσε.

Ανα­φε­ρό­με­νος στον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2020, υπο­γράμ­μι­σε πως είναι «καθρέ­φτης» της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής της κυβέρ­νη­σης, καθώς τα παίρ­νει από το λαό για να τα δώσει στο κεφά­λαιο. Όπως είπε, ο νέος προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός έχει την ίδια φιλο­σο­φία με τον προη­γού­με­νο, καθώς υλο­ποιεί τις μετα­μνη­μο­νια­κές δεσμεύ­σεις, τα «ματω­μέ­να» πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα και το Μεσο­πρό­θε­σμο Πρό­γραμ­μα που ψήφι­σε ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Επίθεση της κυβέρνησης στους εργαζόμενους του Μετρό

Επί­θε­ση στους εργα­ζό­με­νους του Μετρό εξα­πέ­λυ­σε τόσο ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης όσο και ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Στέ­λιος Πέτσας με αφορ­μή τη σημε­ρι­νή στά­ση εργα­σί­ας για τις ελλεί­ψεις σε προσωπικό.

«Η κυβέρ­νη­ση δεν εκβιά­ζε­ται επει­δή απλώς ζητή­θη­κε σε 21 άτο­μα να κάνουν τη δου­λειά τους. Άμε­σα θα υπάρ­ξει νομο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση για προ­σω­πι­κό ασφα­λεί­ας. Ζητώ συγ­γνώ­μη για την ταλαι­πω­ρία των Αθη­ναί­ων», έγρα­ψε στο Τwitter ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης. Ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος πρό­σθε­σε ότι «η νομο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση της κυβέρ­νη­σης θα δια­σφα­λί­ζει την εύρυθ­μη μετα­κί­νη­ση των πολιτών».

Το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων Λει­τουρ­γί­ας Μετρό Αθη­νών (ΣΕΛΜΑ) σε ανα­κοί­νω­ση για την κήρυ­ξη της στά­σης εργα­σί­ας ανα­φέ­ρει πως «την ώρα που οι κενές οργα­νι­κές θέσεις στη ΣΤΑΣΥ πλη­σιά­ζουν τις 700 και δεν έχει ορι­στεί ο ακρι­βής αριθ­μός τους ανά Διεύ­θυν­ση, Τομέα, Ειδι­κό­τη­τα, η διοί­κη­ση της εται­ρεί­ας, με άκρως ενο­χι­κό τρό­πο, απο­φα­σί­ζει και δια­τά­ζει Παρα­σκευή βρά­δυ να μετα­κι­νή­σει μονο­με­ρώς με τον πλέ­ον βίαιο και αυταρ­χι­κό τρό­πο συνα­δέλ­φους από τις οργα­νι­κές τους θέσεις, δημιουρ­γώ­ντας περισ­σό­τε­ρα προ­βλή­μα­τα από αυτά που υπο­τί­θε­ται πως επιλύει».

Ζήτη­σε, επί­σης, άμε­σα προ­σλή­ψεις τακτι­κού προ­σω­πι­κού για την κάλυ­ψη των κενών οργα­νι­κών θέσε­ων και ανά­κλη­ση των «μονο­με­ρών βίαιων» μετα­κι­νή­σε­ων και τονί­ζει πως «κανέ­νας συνά­δελ­φος δεν θα μετα­κι­νη­θεί μέχρι να ενη­με­ρω­θεί από το Σωματείο».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο