Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αίτηση έφεσης για τη μετατροπή της κατηγορίας από κακούργημα σε πλημμέλημα της επίθεσης στο Πέραμα

Αίτηση έφεσης κατέθεσαν οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ κατά της δικαστικής απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής που αφορά στη μετατροπή της κατηγορίας για τη δολοφονική επίθεση στο Πέραμα από τους ναζί εγκληματίες από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, δηλαδή από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Σε ανακοίνωση αναφέρουν:

«Η Πολιτική Αγωγή των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ κατέθεσε σήμερα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας Ι. Μωραϊτάκη αίτηση, ζητώντας να ασκηθεί έφεση από τον αρμόδιο εισαγγελέα, κατά του μέρους της δικαστικής απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής, που μετέτρεψε το κατηγορητήριο, όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, από το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας στο πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Όπως αναφέρουμε εμπεριστατωμένα στην αίτησή μας και αναπτύξαμε και προφορικά στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, η επιλεκτική αυτή μετατροπή του κατηγορητηρίου στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι νομικά εσφαλμένη και έρχεται σε αντίθεση με το αποδεικτικό υλικό της δίκης. Η δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα αποτέλεσε μία από τις τρεις βασικές υποθέσεις που συνεκδίκασε το δικαστήριο. Η εξέτασή της συνέβαλε σημαντικά να αναδειχτεί ο εγκληματικός ναζιστικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής, καθώς και ιδιαίτερα η συνεργασία της με την εργοδοσία, τους εργολάβους της Ζώνης και τους εφοπλιστές, για το χτύπημα του ταξικού σωματείου των εργαζομένων, στοιχείο που καταρρίπτει και το μύθο της δήθεν “αντισυστημικής” δύναμης. Θα οδηγήσει -αν δεν ασκηθεί έφεση από τον αρμόδιο εισαγγελέα- αφ’ ενός στην παραγραφή των αδικημάτων και στην ατιμωρησία των χρυσαυγιτών δραστών της συγκεκριμένης επίθεσης και αφ’ ετέρου στην αποστέρηση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου από τη συμβολή των σοβαρών αποδεικτικών στοιχείων της υπόθεσης αυτής, για τη στήριξη του κατηγορητηρίου κατά της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Αναμένουμε από τον αρμόδιο εισαγγελέα, αφού μελετήσει την αίτησή μας και τα σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία που επικαλούμαστε, να την κάνει δεκτή. Να δώσει έτσι τη δυνατότητα να κριθεί η συγκεκριμένη σοβαρή υπόθεση στο δεύτερο βαθμό, μαζί με τις υπόλοιπες, ώστε να αποκατασταθεί ο ορθός νομικός χαρακτηρισμός της -σύμφωνα και με το παραπεμπτικό βούλευμα- και να καταδικαστούν οι δράστες, με βάση την πραγματική βαρύτητα των εγκληματικών τους πράξεων.

Αθήνα, 26-10-2020

Οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής

Αντώνης Αντανασιώτης

Άγγελος Βρεττός

Μάνος Μαλαγάρης

Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος

Τάκης Σαπουντζάκης

Χάρης Στρατής».

belogiannis ploumpidis banner