Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αγία Σοφία: Παρουσία Ερντογάν η πρώτη λειτουργία της ως τζαμί

Χιλιάδες πιστοί συμμετείχαν σήμερα, παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη προσευχή, εντός και πέριξ της Αγίας Σοφίας, από την μετατροπή της σε τζαμί.

Η τελετή ξεκίνησε με ανάγνωση στίχων του κορανίου από τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στην συνέχεια ακούστηκε το κάλεσμα για προσευχή από τους τέσσερις μιναρέδες που βρίσκονται γύρω από τον ναό.

Εξαιτίας της πανδημίας, οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι το πολύ χίλιοι πιστοί θα μπορούσαν να προσευχηθούν στο εσωτερικό του ναού. Ομως, πολύ περισσότεροι θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν στους εξωτερικούς χώρους.

Λόγω της συρροής πιστών, πολλοί από τους οποίους δεν φορούσαν μάσκες, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε πριν από το μεσημέρι ότι όλοι οι χώροι πέριξ της Αγίας Σοφίας ήταν γεμάτοι.

Σε ένδειξη του χάους που επικράτησε, δεκάδες άνθρωποι παραβίασαν τον αστυνομικο κλοιό για να τρέξουν προς την Αγία Σοφία, σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά στοιχείο κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία «θρέφεται» από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και «συμμάχους», στο πλαίσιο των δικών τους σχεδιασμών για «απεγκλωβισμό» της Τουρκίας από τη Ρωσία. Θυμίζουμε ότι οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Γερμανίας κ.λπ. αντέδρασαν γλυκανάλατα στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να επαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τζαμί, σημειώνοντας την «απογοήτευσή» τους, ενώ και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ είχε καλέσει την Τουρκία να …επανεξετάσει την απόφασή της.

Σε Ελλάδα και Κύπρο η Εκκλησία οργάνωσε «πένθιμες λειτουργίες» σε μια σειρά εκκλησίες, ενώ εθνικιστικοί κύκλοι αξιοποίησαν την εξέλιξη σε κηρύγματα μίσους, αλλά και σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τις αιτίες των επικίνδυνων εξελίξεων στην περιοχή.

ΑΠΕ / 902.gr