Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αγγλία: Απείλησαν με κλείσιμο Κουβανέζικο εστιατόριο επειδή έχει την σημαία της Κούβας και του Τσε

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Τον Δεκέμβριο του 2018 δύο αξιωματικοί της Αγγλικής αστυνομίας ζήτησαν από τους ιδιοκτήτες της Κουβανέζικης ταβέρνας στο Hyde του Μάντσεστερ να απομακρύνουν από την βιτρίνα την σημαία της Κούβας με το πρόσωπο του Τσε, γράφει η Cubadibate στις 28 Φεβρουαρίου.

Οι αστυνομικοί εξήγησαν πως έγινε επίσημη καταγγελία επειδή στην βιτρίνα τους έχουν ένα γνωστό “τρομοκράτη”

– Αν δεν απομακρυνθούν τα σύμβολα κινδυνεύετε να χάσετε την άδεια λειτουργίας, τους απείλησαν.

Οι ιδιοκτήτες της ταβέρνας “El Kuba libre” Maria Victoria που είναι Κουβανή στην καταγωγή και ο Εγγλέζος άνδρας της όχι μόνο δεν υπάκουσαν στις απειλές αλλά διοργάνωσαν μια μεγάλη φιέστα στις 9 Φεβρουαρίου όπου όλοι οι φίλοι του ζευγαριού και της Κούβας ήρθαν με μπλουζάκια με την μορφή του Τσε.

Μαζεύτηκαν ακόμη και χρήματα. Με αυτά  θα αγοραστούν μουσικά όργανα και θα σταλούν σαν συμπαράσταση στον λαό της Κούβας και ειδικά σε μουσικές σχολές, όπως αποφάσισε το ζευγάρι.

-Αυτή η σημαία είναι εδώ και χρόνια στην βιτρίνα μας και κανείς δεν έχει διαμαρτυρηθεί. Αντίθετα πολλοί θέλουν να φωτογραφηθούν με φόντο την σημαία. Ειναι το σύμβολο της πατρίδας μου, δηλώνει η Maria Victoria.

Οι ιδιοκτήτες έκαναν διαμαρτυρία στον Δήμο του Μάντσεστερ και κάλεσαν τις τοπικές εφημερίδες δηλώνοντας πως οι απειλές έρχονται σε αντίθεση και καταπατούν τα δικαιώματά τους!

Το θέμα πήρε διάσταση και η συμπαράσταση του κόσμου ήταν μεγάλη.

-Ο κόσμος μας σταματούσε στον δρόμο και μας έδινε συγχαρητήρια που δεν κατεβάζουμε την σημαία. Βάλτε κι άλλες σημαίες μας ζητούσαν, συνεχίζει η Maria Victoria.

Μηνύματα συμπαράστασης από τους φίλους της Κούβας έφτασαν από όλη την Αγγλία.  

Μέχρι στιγμής οι Αστυνομικές Αρχές δεν έχουν τολμήσει να δώσουν συνέχεια στο θέμα μετά την κινητοποίηση συμπαράστασης.

-Η σημαια και ο Τσε είναι εδώ. Το λιγότερο που έχουν να κάνουν, είναι να ζητήσουν συγγνώμη από τους Κουβανούς που μένουν εδώ, λέει η Μαρία.

-Για αυτούς που κάνουν κριτική για το θέμα θέλω να τους υπενθυμίσω τα λόγια του Τσε:  “ Στον κόσμο χρειάζονται άνθρωποι που να δουλεύουν περισσότερο και κάνουν λιγότερο κριτική, φτιάχνουν περισσότερα και καταστρέφουν λιγότερο, υπόσχονται λιγότερο και λύνουν περισσότερα προβλήματα, δίνουν περισσότερα και περιμένουν λιγότερα, άνθρωποι που να λένε καλύτερα να κάνουμε κάτι σήμερα και να μην περιμένουμε για αύριο“.

Δεν χρειάζονται παραπάνω σχόλια, παρά το ότι θα ενταθεί ο αντικομμουνισμός στην “πολιτισμένη” και “δημοκρατική” Ευρώπη. Χρειάζεται αντίσταση και συμπαράσταση όπως στην περίπτωση του Μάντσεστερ.

________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία