Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αγκαλιά με τους Νάρκισσους Ποιητές στα λιβάδια των Πρεσπών

Στα προστατευόμενα λιβάδια του Εθνικού Πάρκου των Πρεσπών, την περίοδο του Μαΐου, μπορεί να συναντήσει κανείς σχηματισμούς του Νάρκισσου Ποιητή (Narcissus Poeticus), ενός σπάνιου λουλουδιού, που για τρεις βδομάδες που διαρκεί η ανθοφορία του μεταμορφώνει το τοπίο της περιοχής.

Τα λιβάδια των νάρκισσων είναι από τις κύριες φυσικές αξίες που συνθέτουν την ταυτότητα του τοπίου των Πρεσπών. Παλιότερα κάλυπταν μεγάλο μέρος της λεκάνης πέριξ της λίμνης, αλλά σήμερα διασώζεται μόνο ένα μοναδικό λιβάδι στην περιοχή της Οξυάς. Το συγκεκριμένο είδος του Νάρκισσου που φύεται μόνο στην Πρέσπα και σε ορισμένους μικρούς σχηματισμούς στις όχθες του λαδοπόταμου στο Ανταρκτικό και στο Τρίγωνο Πρεσπών, είναι ένα από τα έξι είδη που συναντά κανείς στην Ελλάδα, φθάνει σε ύψος τα 40 εκατοστά και φέρει μόνο ένα άνθος λευκό με το άκρο της στεφάνης κόκκινο ή πορφυρό. Επίσης προστατεύεται με αυστηρές διατάξεις από το Προεδρικό Διάταγμα 61/1981.

Ο Νάρκισσος μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά όμορφο και εύοσμο λουλούδι, αλλά οι βολβοί του είναι πολύ τοξικοί, γι’ αυτό και ο Μιχάλη Πετράκος, επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου Πρεσπών, συμβουλεύει τους περιπατητές να μην κόβουν το λουλούδι ή να αφαιρούν τους βολβούς του άγριου Νάρκισσου που συναντούν ελεύθερο στη φύση. Τ

ο άρωμα του λουλουδιού είναι μεθυστικό και η συλλογή μεγάλων ποσοτήτων σε καλλιεργούμενες εκτάσεις επεξεργάζεται ως πολύτιμη πρώτη ύλη στη βιομηχανία του αρώματος και των αιθέριων ελαίων, ενώ από γραπτά κείμενα διασώζονται πληροφορίες ότι οι αρχαίοι Έλληνες παρασκεύαζαν τον “ναρκίσσινο μύρο” ένα έλαιο με φαρμακευτικές ιδιότητες. Επίσης η χρήση του συνδέθηκε με αρχαία λατρευτικά μυστήρια, που έφερναν τον μύστη πιο κοντά στο βασίλειο των θεών. Μεγάλη ποσότητα λουλουδιών σε κλειστό χώρο μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα «χαύνωσης».